2015-11-14 14:03

2015-11-14 14:03

Firande av Arkivens dag

TORSBY: Gränslöst, med begränsningar, var temat i Torsby

På lördagen firades Arkivens dag på många platser i länet och landet. På temat Gränslöst, med begränsningar, visades bland annat gamla röstlängder och fyrktalslängder samt en brevsamling från en finngård på biblioteket i Torsby.

Fyrktalssystemet, där en person tilldelas ett visst antal röster i ett val beroende på hur mycket mark denna har och hur mycket skatt denne betalar, upphörde 1909.

– Det var ett väldigt komplicerat system som verkligen begränsade rösträtten. Det gränslösa och flyktingfrågan har visats upp väldigt mycket det senaste tiden, därför kändes det spännande att visa hur det gränslösa begränsats genom åren, säger Kicki Lech, arkivarie på Torsby kommun.

Senfärdiga och idioter

Utställningen omfattade också en i vår tid och med våra ögon sedd främmande och skrämmande förteckning över de boende på Östmarks fattiggård.

– Efter personernas namn beskrivs vissa som senfärdiga, någon har stämplats som krympling, andra som idiot. Det som berör mig mest är nog beskrivningen ”1/2 idiot”. Just att det skrivs med siffror känns så kallt, säger Kicki Lech.

Norra Värmlands släktforskarförening fanns också på plats för att visa upp digital släktforskning.

Spännande att forska

Urban Lendin och sonen Oskar Eriksson från Bada var på plats för att spana in utställningen. Urban deltog i arbetet kring bygdeboken om Bada, vilken sålt så bra att det nu beställts fler böcker inför julen.

– Att söka information blev något av ett gift. Det är väldigt intressant och spännande att följa olika spår och söka i arkiven, säger Urban.

Fyrktalssystemet, där en person tilldelas ett visst antal röster i ett val beroende på hur mycket mark denna har och hur mycket skatt denne betalar, upphörde 1909.

– Det var ett väldigt komplicerat system som verkligen begränsade rösträtten. Det gränslösa och flyktingfrågan har visats upp väldigt mycket det senaste tiden, därför kändes det spännande att visa hur det gränslösa begränsats genom åren, säger Kicki Lech, arkivarie på Torsby kommun.

Senfärdiga och idioter

Utställningen omfattade också en i vår tid och med våra ögon sedd främmande och skrämmande förteckning över de boende på Östmarks fattiggård.

– Efter personernas namn beskrivs vissa som senfärdiga, någon har stämplats som krympling, andra som idiot. Det som berör mig mest är nog beskrivningen ”1/2 idiot”. Just att det skrivs med siffror känns så kallt, säger Kicki Lech.

Norra Värmlands släktforskarförening fanns också på plats för att visa upp digital släktforskning.

Spännande att forska

Urban Lendin och sonen Oskar Eriksson från Bada var på plats för att spana in utställningen. Urban deltog i arbetet kring bygdeboken om Bada, vilken sålt så bra att det nu beställts fler böcker inför julen.

– Att söka information blev något av ett gift. Det är väldigt intressant och spännande att följa olika spår och söka i arkiven, säger Urban.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.