2015-11-13 16:17

2015-11-13 16:18

Tidigare bankchef åtalas – lurade till sig 11,6 miljoner

VÄRMLAND: Lurade arbetsgivaren genom lån till påhittade kunder

Genom att låna ut pengar till påhittade och ovetande kunder lurade bankchefen sin arbetsgivare på 11,6 miljoner kronor. Nu åtalas han för grov trolöshet mot huvudman.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har mellan åren 1999–2013 varit bankanställd på två olika orter i Värmland. De brott han nu anklagas för ska han ha begått mellan 2006 och 2013. Under tre av dessa år var mannen chef för ett av bankens lokalkontor i Värmland. Enligt åtalet har mannen orsakat banken skada för 11 594 166 kronor.

Pengarna har han enligt åtalet kommit över genom att lägga upp krediter, alltså låna ut pengar, till fiktiva och befintliga bankkunder utan fullgod säkerhet. Han har sedan betalat ut pengarna till egna eller utomståendes bankkonton.

Han ska också ha överfört pengar från bankens förskottskonto samt från befintliga kunders konton till egna och utomståendens konton.

Mannen anklagas också för att ha lagt upp krediter på en befintlig kund och i dennes namn beställt bankkort med tillhörande kod.

Mannen ska sedan ha använt kortet och koden för att överföra pengar till egna och utomståendes konton.

Erkänner brott

Brottet är enligt åklagaren att klassas som grovt eftersom den åtalade använt sig av falska handlingar och vilseledande bokföring samt tillfogat sin arbetsgivare, banken, betydande och synnerligen kännbar skada.

Den tidigare bankchefen har i förhör erkänt brott.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har mellan åren 1999–2013 varit bankanställd på två olika orter i Värmland. De brott han nu anklagas för ska han ha begått mellan 2006 och 2013. Under tre av dessa år var mannen chef för ett av bankens lokalkontor i Värmland. Enligt åtalet har mannen orsakat banken skada för 11 594 166 kronor.

Pengarna har han enligt åtalet kommit över genom att lägga upp krediter, alltså låna ut pengar, till fiktiva och befintliga bankkunder utan fullgod säkerhet. Han har sedan betalat ut pengarna till egna eller utomståendes bankkonton.

Han ska också ha överfört pengar från bankens förskottskonto samt från befintliga kunders konton till egna och utomståendens konton.

Mannen anklagas också för att ha lagt upp krediter på en befintlig kund och i dennes namn beställt bankkort med tillhörande kod.

Mannen ska sedan ha använt kortet och koden för att överföra pengar till egna och utomståendes konton.

Erkänner brott

Brottet är enligt åklagaren att klassas som grovt eftersom den åtalade använt sig av falska handlingar och vilseledande bokföring samt tillfogat sin arbetsgivare, banken, betydande och synnerligen kännbar skada.

Den tidigare bankchefen har i förhör erkänt brott.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.