2015-11-13 17:00

2015-11-13 17:00

Pris för barnavdelningen

KARLSTAD: Landstinget tog hem Grundstenen av Föreningen Hållbart byggande

Landstinget har tagit hem priset Grundstenen av Föreningen Hållbart byggande i Värmland för ombyggnaden av neonatalavdelningen vid Centralsjukhuset i Karlstad.
– Det känns väldigt roligt. Vi har jobbat mycket med att ta bort gifter i bland annat mattor och elkablar.

Det säger landstingets fastighetschef Anette Andersson som tillsammans med miljökonsulten Henric Ernstson tog emot priset vid en ceremoni i Löfbergsskrapan på fredagen.

För några år sedan var ombyggnadsbehoven stora vid neonatalavdelningen. Och när väl beslutet togs lades ribban högt för att innemiljön skulle bli så bra som möjligt.

– Förra året stod lokalerna färdiga till en kostnad av drygt 60 miljoner kronor och nu har vi en av Europas mest moderna avdelningar med den lägsta barnadödligheten i landet, berättar Anette Andersson.

Hon och miljökonsulten Henric Ernstson var förstås strålande glada över priset.

– Det känns väldigt roligt. Vi har jobbat mycket med att ta bort så mycket gifter som möjligt i materialen på avdelningen. Det handlar bland annat om pvc i mattor och installationsrör och ftalater i elkablar, säger Anette Andersson.

Föreläst för regeringen

– Intresset för vårt arbete är jättestort. Vi har bland annat föreläst före regeringskansliet och vi har ställt ännu högre krav på materialvalet i det nya operationshuset, säger Henric Ernstson.

Nominerade till årets pris, det tredje i ordningen, var även Kils kommun för Mons backe förskola där man satsat på låg energiförbrukning, att använda trä före bland annat stål och man låtit de anställda vara med under hela byggprocessen.

Även Årjängs kommun var nominerat till priset och det för Nordmarkens skola. Där var det låg energiförbrukning, en satsning på material som ger en giftfri miljö och solceller på taket som imponerade på juryn.

Det säger landstingets fastighetschef Anette Andersson som tillsammans med miljökonsulten Henric Ernstson tog emot priset vid en ceremoni i Löfbergsskrapan på fredagen.

För några år sedan var ombyggnadsbehoven stora vid neonatalavdelningen. Och när väl beslutet togs lades ribban högt för att innemiljön skulle bli så bra som möjligt.

– Förra året stod lokalerna färdiga till en kostnad av drygt 60 miljoner kronor och nu har vi en av Europas mest moderna avdelningar med den lägsta barnadödligheten i landet, berättar Anette Andersson.

Hon och miljökonsulten Henric Ernstson var förstås strålande glada över priset.

– Det känns väldigt roligt. Vi har jobbat mycket med att ta bort så mycket gifter som möjligt i materialen på avdelningen. Det handlar bland annat om pvc i mattor och installationsrör och ftalater i elkablar, säger Anette Andersson.

Föreläst för regeringen

– Intresset för vårt arbete är jättestort. Vi har bland annat föreläst före regeringskansliet och vi har ställt ännu högre krav på materialvalet i det nya operationshuset, säger Henric Ernstson.

Nominerade till årets pris, det tredje i ordningen, var även Kils kommun för Mons backe förskola där man satsat på låg energiförbrukning, att använda trä före bland annat stål och man låtit de anställda vara med under hela byggprocessen.

Även Årjängs kommun var nominerat till priset och det för Nordmarkens skola. Där var det låg energiförbrukning, en satsning på material som ger en giftfri miljö och solceller på taket som imponerade på juryn.