2015-11-11 13:06

2015-11-11 16:46

20 vargar får skjutas i Värmland

JAKT

Länsstyrelsen Värmland har beslutat om licensjakt på högst 20 vargar inom de tre länsegna reviren Brattfors, Sandsjön och Vimyren samt sex vargar i det länsgemensamma reviret Loka. Licensjakten omfattar totalt 46 individer då det i Dalarna, Gävleborg och Västmanland får skjutas totalt 20 vargar.

– Vi har haft mycket kontakt och samarbete med övriga län i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet och fattat beslut enligt de mål vi har satt upp i våra regionala förvaltningsplaner, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig hos länsstyrelsen i Värmland.

Ett led i att nå förvaltningsmålet är att minska antalet föryngringar. Länsstyrelserna anser att de totalt 46 individer som nu får skjutas är av ”begränsad mängd och ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt”.

Det håller inte Jan Bergstam i Naturskyddsföreningens viltförvaltningsdelegation med om.

– Det här är väldigt skumt och vi kommer att överklaga, säger Bergstam.

Motstridigt

Han menar att det är något som inte stämmer överens när det gäller tidigare beslut om antalet revir som ska finnas. I fjol beslutade Naturvårdsverket att det skulle finnas elva föryngringsrevir i Värmland plus ett revir över det i förvaltningsnivå.

I år har Värmland tolv länsegna föryngringsrevir. Att skjuta av 20 vargar inom de tre utpekade reviren gör att det efter jakten troligen bara blir nio föryngringsrevir kvar i Värmland.

– Det innebär att man plötsligt går ifrån principen om en miniminivå. Då kommer man att ligga kraftigt under miniminivån, poängterar Bergstam.

– Det är ju bestämt att vi ska ha 270 vargar i Sverige. Om det blir den här kraftiga nerskjutningen kommer det inte bli jakt på flera år, säger Bergstam.

– Och när gäller reviren i Brattfors och Sandsjön så har ju inte de gjort någon större skada, de är väldigt anonyma och lever i ett bra område. Så där är det för jaktens skull, finns inget annat incitament, säger Bergstam.

”Räcker inte”

Jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen hoppas att licensjakten ska bromsa tillväxten, men tror inte att det räcker.

– Tittar man till exempel på älgstammen och årets jakt, så är det ju inget bättre i år. Möjligen var det något bättre i de revir där det bedrevs licensjakt i under förra året. Men det är positivt att länsstyrelsen har fattat det här beslutet, säger Glöersen.

Gunnar Glöersen hoppas att regeringen står upp för beslutet, men säger att källor inom regeringskansliet har gett andra signaler.

– Att regeringen, indirekt eller direkt, kommer att stoppa jakten, säger Glöersen.

– Vi har haft mycket kontakt och samarbete med övriga län i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet och fattat beslut enligt de mål vi har satt upp i våra regionala förvaltningsplaner, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig hos länsstyrelsen i Värmland.

Ett led i att nå förvaltningsmålet är att minska antalet föryngringar. Länsstyrelserna anser att de totalt 46 individer som nu får skjutas är av ”begränsad mängd och ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt”.

Det håller inte Jan Bergstam i Naturskyddsföreningens viltförvaltningsdelegation med om.

– Det här är väldigt skumt och vi kommer att överklaga, säger Bergstam.

Motstridigt

Han menar att det är något som inte stämmer överens när det gäller tidigare beslut om antalet revir som ska finnas. I fjol beslutade Naturvårdsverket att det skulle finnas elva föryngringsrevir i Värmland plus ett revir över det i förvaltningsnivå.

I år har Värmland tolv länsegna föryngringsrevir. Att skjuta av 20 vargar inom de tre utpekade reviren gör att det efter jakten troligen bara blir nio föryngringsrevir kvar i Värmland.

– Det innebär att man plötsligt går ifrån principen om en miniminivå. Då kommer man att ligga kraftigt under miniminivån, poängterar Bergstam.

– Det är ju bestämt att vi ska ha 270 vargar i Sverige. Om det blir den här kraftiga nerskjutningen kommer det inte bli jakt på flera år, säger Bergstam.

– Och när gäller reviren i Brattfors och Sandsjön så har ju inte de gjort någon större skada, de är väldigt anonyma och lever i ett bra område. Så där är det för jaktens skull, finns inget annat incitament, säger Bergstam.

”Räcker inte”

Jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen hoppas att licensjakten ska bromsa tillväxten, men tror inte att det räcker.

– Tittar man till exempel på älgstammen och årets jakt, så är det ju inget bättre i år. Möjligen var det något bättre i de revir där det bedrevs licensjakt i under förra året. Men det är positivt att länsstyrelsen har fattat det här beslutet, säger Glöersen.

Gunnar Glöersen hoppas att regeringen står upp för beslutet, men säger att källor inom regeringskansliet har gett andra signaler.

– Att regeringen, indirekt eller direkt, kommer att stoppa jakten, säger Glöersen.

FAKTA

Värmland – 20 vargar 

Örebro/Värmland – 6 vargar (gemensamma reviret Loka, jakt administreras av Länsstyrelsen Örebro) 

Dalarna – 8 vargar

Gävleborg – 6 vargar

Västmanland – 6 vargar

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.