2015-10-29 19:44

2015-10-29 19:45

Nu blir det värmländskt i mjölkdisken

VÄRMLAND: Wermlands Mejeri i Värmlands Nysäter storsatsar lokalt

Äntligen lokalproducerad mjölk, säger konsumenterna om man frågar. Nu är det upp till bevis.
På måndag finns Wermlands Mejeris mjölk och grädde i butikerna. Snart hoppas de också kunna leverera filmjölk och ekologiskt.

Tre gårdar i Säffletrakten, ett lantbruksföretag och en vd har nu blåst liv i det gamla mejeriet i Värmlands Nysäter. Det gjordes ett försök som mejeri i lokalen för drygt 20 år sedan och de senaste åren har ett tyskt företag producerat yoghurt där fram till februari i år.

De tre mjölkbönderna äger 25 procent var och den tredje fjärdedelen ägs av Värmlant AB och vd:n Yngve Gustafsson.

– Vi har gjort stora investeringar, i bland annat en kartongmaskin, med eget kapital och banklån. Det är en stor satsning som vi inte skulle göra om vi inte tror att det kommer gå bra, säger Yngve Gustafsson.

Fler produkter

De behöver 12 procent av den värmländska mjölkmarknaden för att gå runt och slippa konkurs om ett år. Det motsvarar cirka 4 miljoner liter mjölk per år. Totalt producerar värmländska bönder närmare 60 miljoner liter mjölk per år.

Säljer de så pass mycket att mejeriet går runt vill de så snart som möjligt utöka sortimentet.

– Först på tur står värmländsk filmjölk och en ekomjölk. En av gårdarna är Kravcertifierad redan, och fler kan leverera, så mjölken finns.

– Ska man till dess välja mellan långtransporterade ekomjölk från Arla och en närproducerad konventionell så är det helt klart mer miljövänliga att köpa den närproducerade, säger Yngve Gustafsson.

Lokalt rakt igenom

Det är inte bara innehållet som är en värmländsk produkt, utan hela paketet.

– Kartongen tillverkas i Sunne och lamineras av förnybar bioplast i Skoghall, bara växtbaserat material, precis som korken. Vi är först och ensamma om att använda en helt förnybar mjölkförpackning. Och förpackningsdesignen har gjorts av Bulldozer i Karlstad, fortsätter han.

De tror på konsumenten som säger att de vill handla lokalt.

– Vi upplever att det är efterlängtat med ett lokalt mejeri så nu är det upp till bevis.

Mjölken finns i butikerna på måndag, men redan i dag kan du provsmaka Värmlandsmjölken utanför Bergviks köpcentrum i Karlstad.

Tre gårdar i Säffletrakten, ett lantbruksföretag och en vd har nu blåst liv i det gamla mejeriet i Värmlands Nysäter. Det gjordes ett försök som mejeri i lokalen för drygt 20 år sedan och de senaste åren har ett tyskt företag producerat yoghurt där fram till februari i år.

De tre mjölkbönderna äger 25 procent var och den tredje fjärdedelen ägs av Värmlant AB och vd:n Yngve Gustafsson.

– Vi har gjort stora investeringar, i bland annat en kartongmaskin, med eget kapital och banklån. Det är en stor satsning som vi inte skulle göra om vi inte tror att det kommer gå bra, säger Yngve Gustafsson.

Fler produkter

De behöver 12 procent av den värmländska mjölkmarknaden för att gå runt och slippa konkurs om ett år. Det motsvarar cirka 4 miljoner liter mjölk per år. Totalt producerar värmländska bönder närmare 60 miljoner liter mjölk per år.

Säljer de så pass mycket att mejeriet går runt vill de så snart som möjligt utöka sortimentet.

– Först på tur står värmländsk filmjölk och en ekomjölk. En av gårdarna är Kravcertifierad redan, och fler kan leverera, så mjölken finns.

– Ska man till dess välja mellan långtransporterade ekomjölk från Arla och en närproducerad konventionell så är det helt klart mer miljövänliga att köpa den närproducerade, säger Yngve Gustafsson.

Lokalt rakt igenom

Det är inte bara innehållet som är en värmländsk produkt, utan hela paketet.

– Kartongen tillverkas i Sunne och lamineras av förnybar bioplast i Skoghall, bara växtbaserat material, precis som korken. Vi är först och ensamma om att använda en helt förnybar mjölkförpackning. Och förpackningsdesignen har gjorts av Bulldozer i Karlstad, fortsätter han.

De tror på konsumenten som säger att de vill handla lokalt.

– Vi upplever att det är efterlängtat med ett lokalt mejeri så nu är det upp till bevis.

Mjölken finns i butikerna på måndag, men redan i dag kan du provsmaka Värmlandsmjölken utanför Bergviks köpcentrum i Karlstad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.