2015-10-29 08:42

2015-10-29 14:48

Mjölken två kronor dyrare

VÄRMLAND: En krona mer till mjölkbonden

På måndag finns det åter Värmlandsmjölk i Konsums butiker. Mjölken levereras från Nysäter och ger mjölkbonden en krona mer per liter.

Två kronor dyrare per liter. Det är priset du som konsument får betala för vetskapen om att du får värmländsk mjölk till kaffet, gröten och matlagningen.

Konsum Värmland har tecknat ett avtal med Wermlands mejeri AB i Nysäter att sälja minst 2,5 miljoner liter mjölk per år. Förutom i Konsums butiker, Coop och Pekås, och på macken OKQ8 kommer mjölken att säljas i de allra flesta Icabutiker i länet.

Av de två kronor höge priset per liter, i jämförelse med Arlas mjölk, går en krona direkt till mjölkbonden och av den andra kronan går 90 öre till den högre produktionskostnad för småskaliga Wermlands Mejeri och resten går till moms.

Upp till bevis

– Pressade mjölkpriser och låg ersättning har gjort att Sveriges mjölkbönder har det svårare än någonsin. Samtidigt vet vi att många konsumenter är beredda att betala mer om pengarna kommer mjölkbonden tillgodo, säger Thomas Sjölander, vd för Konsum Värmland.

– En förutsättning för att det nystartade mejeriet ska överleva är att de har volymer och en ekonomi i balans. Därför är det upp till oss konsumenter att verkligen köpa den värmländska mjölken för att de ska lyckas behålla sin produktion, fortsätter han.

Priset i dag för standardmjölk från Arla är 9 kronor och en liter från Wermlands Mejeri i Nysäter kommer alltså att kosta 11 kronor.

– Vårt samarbetsavtal med Wermlands Mejeri löser inte alla problem, men om ett lokalt mejeri lyckas är vi en bit på väg.

På måndag den 2 november finns mjölken till försäljning i butikerna.

Två kronor dyrare per liter. Det är priset du som konsument får betala för vetskapen om att du får värmländsk mjölk till kaffet, gröten och matlagningen.

Konsum Värmland har tecknat ett avtal med Wermlands mejeri AB i Nysäter att sälja minst 2,5 miljoner liter mjölk per år. Förutom i Konsums butiker, Coop och Pekås, och på macken OKQ8 kommer mjölken att säljas i de allra flesta Icabutiker i länet.

Av de två kronor höge priset per liter, i jämförelse med Arlas mjölk, går en krona direkt till mjölkbonden och av den andra kronan går 90 öre till den högre produktionskostnad för småskaliga Wermlands Mejeri och resten går till moms.

Upp till bevis

– Pressade mjölkpriser och låg ersättning har gjort att Sveriges mjölkbönder har det svårare än någonsin. Samtidigt vet vi att många konsumenter är beredda att betala mer om pengarna kommer mjölkbonden tillgodo, säger Thomas Sjölander, vd för Konsum Värmland.

– En förutsättning för att det nystartade mejeriet ska överleva är att de har volymer och en ekonomi i balans. Därför är det upp till oss konsumenter att verkligen köpa den värmländska mjölken för att de ska lyckas behålla sin produktion, fortsätter han.

Priset i dag för standardmjölk från Arla är 9 kronor och en liter från Wermlands Mejeri i Nysäter kommer alltså att kosta 11 kronor.

– Vårt samarbetsavtal med Wermlands Mejeri löser inte alla problem, men om ett lokalt mejeri lyckas är vi en bit på väg.

På måndag den 2 november finns mjölken till försäljning i butikerna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.