2015-10-23 11:48

2015-10-23 15:49

Fentanyl bakom de tre dödsfallen

HAGFORS: "De har knyckt det här"

(UPPDATERAD) Hagforspolisen har nu fått besked om att det var fentanyl som orsakade de tre dödsfallen i augusti då en 55-årig kvinna, hennes 32-åriga dotter och en 26-årig man påträffades i en lägenhet.

De döda hittades i en lägenhet i centrala Hagfors sedan en anhörig anmält kvinnorna som saknade. Då personerna var kända i missbrukssammanhang och det inte fanns några skador på kropparna antogs dödsfallen vara drogrelaterade.

Att det var just fentanyl som låg bakom dödsfallen var tidigt en misstanke polisen hade. Enligt förundersökningsledare Jens Fischer hade man fått information om att de ska ha varit intresserade av fentanylplåster och eftersökt just det.

– Man har fått tag på det av någon i Hagfors. Det är ingen som gett dem det utan de har knyckt det här, säger Jens Fischer.

– Det kunde vara en kombination av annat också, och de hade annat i kroppen, men svaret från rättsläkaren säger att dödsorsaken var fentanyl på alla tre.

Fentanyl är ett mycket kraftigt smärtstillande ämne, många gånger starkare än morfin. Det används i medicinska sammanhang i ett plåster som exempelvis cancerpatienter appliceras på huden så att den aktiva substansen absorberas av kroppen under en längre tid. Det är när fentanyl extraheras från plåstret på annat sätt som halterna snabbt blir dödliga då det är en synnerligen potent och svårdoserad drog.

Är missbruk av fentanyl utbrett i Hagfors?

– Det kan jag inte påstå att det är i och med att det är så svårt att hantera. Det förekommer så klart i missbrukskretsar men då det krävs så lite för att det blir fel så är de flesta missbrukare inte heller intresserade. Man vill ju inte att det ska gå på det här sättet. Och jag har inget annat som säger att det skulle vara något utbrett när det gäller fentanylplåster, säger Jens Fischer.

De döda hittades i en lägenhet i centrala Hagfors sedan en anhörig anmält kvinnorna som saknade. Då personerna var kända i missbrukssammanhang och det inte fanns några skador på kropparna antogs dödsfallen vara drogrelaterade.

Att det var just fentanyl som låg bakom dödsfallen var tidigt en misstanke polisen hade. Enligt förundersökningsledare Jens Fischer hade man fått information om att de ska ha varit intresserade av fentanylplåster och eftersökt just det.

– Man har fått tag på det av någon i Hagfors. Det är ingen som gett dem det utan de har knyckt det här, säger Jens Fischer.

– Det kunde vara en kombination av annat också, och de hade annat i kroppen, men svaret från rättsläkaren säger att dödsorsaken var fentanyl på alla tre.

Fentanyl är ett mycket kraftigt smärtstillande ämne, många gånger starkare än morfin. Det används i medicinska sammanhang i ett plåster som exempelvis cancerpatienter appliceras på huden så att den aktiva substansen absorberas av kroppen under en längre tid. Det är när fentanyl extraheras från plåstret på annat sätt som halterna snabbt blir dödliga då det är en synnerligen potent och svårdoserad drog.

Är missbruk av fentanyl utbrett i Hagfors?

– Det kan jag inte påstå att det är i och med att det är så svårt att hantera. Det förekommer så klart i missbrukskretsar men då det krävs så lite för att det blir fel så är de flesta missbrukare inte heller intresserade. Man vill ju inte att det ska gå på det här sättet. Och jag har inget annat som säger att det skulle vara något utbrett när det gäller fentanylplåster, säger Jens Fischer.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.