2015-10-19 16:49

2015-10-19 16:49

Brist på vaccin mot kikhosta

VÄRMLAND: Femåringar får vänta på spruta

I hela landet råder brist på vaccin mot kikhosta. Nu måste fem- och sexåringarna vänta på att få sin kompletterande vaccinationsspruta.

Barn som vaccinerats i spädbarnsåldern har redan ett grundskydd mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio. Vid femårsåldern ges en påfyllnadsdos. På grund av bristen på vaccin prioriteras nu spädbarnen och femåringarna får vänta. Att vänta innebär inte någon risk för barnen, enligt landstinget. Bristen beror på en större efterfrågan på komponenten mot kikhosta i Europa.

– I de avtal som Sverige tecknat finns inga krav på vad producenten ska göra om brist uppstår. Det finns heller inga nationella lager såsom i exempelvis Finland och Norge. Det här har påtalats till regeringen och det ska bli en ändring. Men i dagsläget vet vi inte när vi kommer att ha tillgång till mer vaccin, säger Staffan Skogar, barnhälsovårdsöverläkare i Värmland.

Barn som vaccinerats i spädbarnsåldern har redan ett grundskydd mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio. Vid femårsåldern ges en påfyllnadsdos. På grund av bristen på vaccin prioriteras nu spädbarnen och femåringarna får vänta. Att vänta innebär inte någon risk för barnen, enligt landstinget. Bristen beror på en större efterfrågan på komponenten mot kikhosta i Europa.

– I de avtal som Sverige tecknat finns inga krav på vad producenten ska göra om brist uppstår. Det finns heller inga nationella lager såsom i exempelvis Finland och Norge. Det här har påtalats till regeringen och det ska bli en ändring. Men i dagsläget vet vi inte när vi kommer att ha tillgång till mer vaccin, säger Staffan Skogar, barnhälsovårdsöverläkare i Värmland.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.