2015-10-16 13:01

2015-10-16 13:01

Snart är vintern här!

VINTERVÄRMLAND: 200 miljoner satsas för nya rekord i Branäs

Frostnätterna talar sitt tydliga språk. Vintern närmar sig. På länets största skidanläggningar arbetas det för fullt inför den kommande turistsäsongen. I Branäs ska 1 000 nya bäddar stå klara innan jul.

Vid länets största skidanläggning, Branäs, investeras cirka 200 miljoner kronor inför kommande säsong. Framför allt satsas mycket pengar på mer boende. Bland annat byggs bostadsrättskomplexet Aspenterrassen på toppen av berget.

– Vi bygger också ett lägenhetshotell av samma typ som finns i dalen. Där blir det drygt 300 nya bäddar, säger Anders Kjällström, vd för Branäs.

1 000 nya bäddar

Privata stugbyggen inkluderat väntas antalet bäddar utökas med 1 000 och nå totalt cirka 8 500.

– Bokningsläget är 20 procent bättre än året innan. Vill man ha boende i Branäs över nyår gäller det att skynda sig. Men vi har färre bokningar över jul jämfört med tidigare år, säger Anders Kjällström.

Större restauranger, ny lift, ett nytt barnskidområde och en breddning av nedfarten sidvinden, mer kvällsskidåkning och ökad kapacitet för konstsnösystemet på toppen av berget är andra satsningar i Branäs.

Fler danskar

På Hovfjället investeras inför kommande vinter 800 000 kronor.

– Det är så att säga tråkiga investeringar som gästerna knappt märker men som måste göras. Det bokas på väldigt bra inför vintern, på toppen är det 15-20 procent bättre än förra året. Den största ökningen står danskarna för, vi har 60 procent fler danska bokningar än förra året och för oss ser julveckan riktigt bra ur, säger Hovfjällets vd Karl-Eric Westerberg.

Premiär i november

Branäs öppnar för säsongen 19 december, Hovfjället räknar med premiär i spannet slutet av november och lucia. Ski Sunne går på sin hemsida ut med att skidpremiären ska ske 28 november.

– Friskt vågat hälften vunnet. Vi har haft premiär vid den tiden på året många gånger tidigare, säger vd Stefan Ranunger.

Under helgen marknadsförs de värmländska vintersportanläggningarna, inkluderat Långberget och Torsby Sportcenter, på utomhusmässan Wintershow i Kungsträdgården, Stockholm. Samtidigt är det längdpremiär i Idre. Premiären sker på snö som sparats från föregående vinter. Nästa helg är det alpin premiär i Idre. I bägge fall är det endast föreningar och elitåkare som får nyttja snön till en början.

Vid länets största skidanläggning, Branäs, investeras cirka 200 miljoner kronor inför kommande säsong. Framför allt satsas mycket pengar på mer boende. Bland annat byggs bostadsrättskomplexet Aspenterrassen på toppen av berget.

– Vi bygger också ett lägenhetshotell av samma typ som finns i dalen. Där blir det drygt 300 nya bäddar, säger Anders Kjällström, vd för Branäs.

1 000 nya bäddar

Privata stugbyggen inkluderat väntas antalet bäddar utökas med 1 000 och nå totalt cirka 8 500.

– Bokningsläget är 20 procent bättre än året innan. Vill man ha boende i Branäs över nyår gäller det att skynda sig. Men vi har färre bokningar över jul jämfört med tidigare år, säger Anders Kjällström.

Större restauranger, ny lift, ett nytt barnskidområde och en breddning av nedfarten sidvinden, mer kvällsskidåkning och ökad kapacitet för konstsnösystemet på toppen av berget är andra satsningar i Branäs.

Fler danskar

På Hovfjället investeras inför kommande vinter 800 000 kronor.

– Det är så att säga tråkiga investeringar som gästerna knappt märker men som måste göras. Det bokas på väldigt bra inför vintern, på toppen är det 15-20 procent bättre än förra året. Den största ökningen står danskarna för, vi har 60 procent fler danska bokningar än förra året och för oss ser julveckan riktigt bra ur, säger Hovfjällets vd Karl-Eric Westerberg.

Premiär i november

Branäs öppnar för säsongen 19 december, Hovfjället räknar med premiär i spannet slutet av november och lucia. Ski Sunne går på sin hemsida ut med att skidpremiären ska ske 28 november.

– Friskt vågat hälften vunnet. Vi har haft premiär vid den tiden på året många gånger tidigare, säger vd Stefan Ranunger.

Under helgen marknadsförs de värmländska vintersportanläggningarna, inkluderat Långberget och Torsby Sportcenter, på utomhusmässan Wintershow i Kungsträdgården, Stockholm. Samtidigt är det längdpremiär i Idre. Premiären sker på snö som sparats från föregående vinter. Nästa helg är det alpin premiär i Idre. I bägge fall är det endast föreningar och elitåkare som får nyttja snön till en början.