2015-10-16 11:58

2015-10-16 11:59

Hur gör man en riktigt god varm choklad?

Lotta Ståhl på Esters café i Långserud. Du har inspirerats på dina utlandsresor och lockar nu med Värmlands största utbud av varm choklad – 20 olika sorter.

– Som med all mat handlar det om kvalitet! Kosta på dig den bästa kakaon som finns. Tänk på procenten! Är det kakaopulver bör det vara minst 30 procent. Använder du smält choklad bör det vara uppemot 60 procents kakao. Och så ska man såklart använda riktig, treprocentig, mjölk.

20 olika sorter – hur har ni kommit på så många?

– Jag har tänkt i många år att man borde göra något med choklad. Det har ju mest handlat om olika varianter av kaffe annars. Nu har vi letat inspiration ibland annat USA och Kanada där ”hot chocolate cafés” är ganska vanliga.

Så: vad kan man få?

– Vi har ju både den traditionella gjord på franskt kakaopulver och så lyxvarianter man ofta får i Frankrike eller Spanien, där man smälter vit eller mörk choklad och blandar med mjölk.

Vilken är din favorit?

– Det måste vara irish cream. Vi gör den alkoholfri och det blir en krämig choklad med lite brytning.

– Som med all mat handlar det om kvalitet! Kosta på dig den bästa kakaon som finns. Tänk på procenten! Är det kakaopulver bör det vara minst 30 procent. Använder du smält choklad bör det vara uppemot 60 procents kakao. Och så ska man såklart använda riktig, treprocentig, mjölk.

20 olika sorter – hur har ni kommit på så många?

– Jag har tänkt i många år att man borde göra något med choklad. Det har ju mest handlat om olika varianter av kaffe annars. Nu har vi letat inspiration ibland annat USA och Kanada där ”hot chocolate cafés” är ganska vanliga.

Så: vad kan man få?

– Vi har ju både den traditionella gjord på franskt kakaopulver och så lyxvarianter man ofta får i Frankrike eller Spanien, där man smälter vit eller mörk choklad och blandar med mjölk.

Vilken är din favorit?

– Det måste vara irish cream. Vi gör den alkoholfri och det blir en krämig choklad med lite brytning.