2015-10-14 12:01

2015-10-14 12:01

Bostadsrätterna stiger rejält i pris

VÄRMLAND: Men villapriserna har stagnerat

Priserna på bostadsrätter i Värmland fortsätter att öka - och det rejält. De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter ökat med nio procent och under det senaste året med 22 procent.
Villarpriserna har däremot stagnerat, de senaste tre månaderna har priserna till och med minskat med fyra procent.

På onsdagen släppte Svensk Mäklarstatistik sina senaste siffror. Och trenden i riket håller i sig, bostadspriserna fortsätter uppåt. Den senaste månaden har bostadsrätterna ökat med tre procent och villor med en procent. På tre månader har bostadsrätterna stått stilla vilket ses som en normal säsongseffekt, medan villorna ökat med en procent.

I Värmland ser det lite annorlunda ut. Medan bostadsrättspriserna stått stilla i riket som helhet de senaste tre månaderna, har de ökat med nio procent i Värmland. Under senaste året har priserna stigit med 22 procent.

Största kommunen Karlstad följer prisutvecklingen.

– Vi har en bra marknad och vi har mycket folk på visningarna, säger Magnus Ask, fastighetsmäklare och franchisetagare hos Svensk Fastighetsförmedling.

Han får medhåll av konkurrenten David Aspnor, fastighetsmäklare och franchisetagare hos Fastighetsbyrån:

– Det har dessutom varit ett år som präglats av underskott på bostäder samtidigt som kapital är billigt.

De båda tror också att utbudet av nyproduktion påverkar prisbilden.

– Nyproduktionsprojekten drar upp kvadratmeterpriserna och påverkar i sin tur begagnatmarknaden, säger David Aspnor.

Balanserad villamarknad

När det gäller villapriserna i Värmland ser däremot utvecklingen annorlunda ut. De senaste tre månaderna har priserna sjunkit med fyra procent, på helårsbasis har priserna dock stigit med två procent.

– Villamarknaden är fortfarande het men lite mer balanserad än tidigare. Innan sommaren var det ett riktigt högtryck men fortfarande kommer det många spekulanter på våra visningar. Dock är det ett större utbud av villor i förhållande till bostadsrätter, vilket gör att villapriserna inte sticker iväg på samma sätt, kommenterar Magnus Ask.

Medelpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt ligger i Karlstad på drygt 20 000 kronor. Det är dock en bit kvar till riksgenomsnittet på 34 000 kronor. I Värmland är genomsnittspriset 15 000 kronor.

Hammarö sticker ut när det kommer till villapriserna, skriver Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande. Det är nämligen bara där som priset är högre än i riket som helhet. En villa på Hammarö kostar nu 2,7 miljoner kronor, riksgenomsnittet ligger på 2,5 miljoner kronor. I Karlstad är det genomsnittliga villapriset nu 2,1 miljoner kronor. Statistiken baseras på försäljningen av 750 värmländska bostadsrätter och villor under juli 2015 till september 2015.

Amorteringskrav påverkar inte

Vare sig Magnus Ask eller David Aspnor tror att diskussionerna kring amorteringskrav kommer att påverka bostadsmarknaden nämnvärt framöver. De menar att kunderna är införstådda i kraven och att flera banker redan tillämpar höga amorteringskrav, även om det ännu inte är ett lagkrav.

– Vi har en bra amorteringskultur och många ser amorteringen som ett sparande, säger David Aspnor.

På onsdagen släppte Svensk Mäklarstatistik sina senaste siffror. Och trenden i riket håller i sig, bostadspriserna fortsätter uppåt. Den senaste månaden har bostadsrätterna ökat med tre procent och villor med en procent. På tre månader har bostadsrätterna stått stilla vilket ses som en normal säsongseffekt, medan villorna ökat med en procent.

I Värmland ser det lite annorlunda ut. Medan bostadsrättspriserna stått stilla i riket som helhet de senaste tre månaderna, har de ökat med nio procent i Värmland. Under senaste året har priserna stigit med 22 procent.

Största kommunen Karlstad följer prisutvecklingen.

– Vi har en bra marknad och vi har mycket folk på visningarna, säger Magnus Ask, fastighetsmäklare och franchisetagare hos Svensk Fastighetsförmedling.

Han får medhåll av konkurrenten David Aspnor, fastighetsmäklare och franchisetagare hos Fastighetsbyrån:

– Det har dessutom varit ett år som präglats av underskott på bostäder samtidigt som kapital är billigt.

De båda tror också att utbudet av nyproduktion påverkar prisbilden.

– Nyproduktionsprojekten drar upp kvadratmeterpriserna och påverkar i sin tur begagnatmarknaden, säger David Aspnor.

Balanserad villamarknad

När det gäller villapriserna i Värmland ser däremot utvecklingen annorlunda ut. De senaste tre månaderna har priserna sjunkit med fyra procent, på helårsbasis har priserna dock stigit med två procent.

– Villamarknaden är fortfarande het men lite mer balanserad än tidigare. Innan sommaren var det ett riktigt högtryck men fortfarande kommer det många spekulanter på våra visningar. Dock är det ett större utbud av villor i förhållande till bostadsrätter, vilket gör att villapriserna inte sticker iväg på samma sätt, kommenterar Magnus Ask.

Medelpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt ligger i Karlstad på drygt 20 000 kronor. Det är dock en bit kvar till riksgenomsnittet på 34 000 kronor. I Värmland är genomsnittspriset 15 000 kronor.

Hammarö sticker ut när det kommer till villapriserna, skriver Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande. Det är nämligen bara där som priset är högre än i riket som helhet. En villa på Hammarö kostar nu 2,7 miljoner kronor, riksgenomsnittet ligger på 2,5 miljoner kronor. I Karlstad är det genomsnittliga villapriset nu 2,1 miljoner kronor. Statistiken baseras på försäljningen av 750 värmländska bostadsrätter och villor under juli 2015 till september 2015.

Amorteringskrav påverkar inte

Vare sig Magnus Ask eller David Aspnor tror att diskussionerna kring amorteringskrav kommer att påverka bostadsmarknaden nämnvärt framöver. De menar att kunderna är införstådda i kraven och att flera banker redan tillämpar höga amorteringskrav, även om det ännu inte är ett lagkrav.

– Vi har en bra amorteringskultur och många ser amorteringen som ett sparande, säger David Aspnor.