2015-10-13 17:25

2015-10-13 17:25

Fyra åtalas i svarthärva

VÄRMLAND: Omfattande brottslighet

Fyra värmländska män har åtalats i en härva med en omfattande svarthandel med importerade fordon.
Enligt åtalet handlar det om flera miljoner kronor som misstänks ha undanhållits staten.

En förmiddag i mars förra året gjorde Ekobrottsmyndigheten ett samordnat tillslag på flera platser i Värmland. Flera personer greps, bostäder och andra lokaler söktes igenom och bevismaterial säkrades.

Det var Skattemyndigheten som hade slagit larm. Misstankarna gällde en omfattande svart handel med importerade fordon.

Den stämningsansökan som lämnades in till Värmlands tingsrätt på tisdagen handlar om grova skattebrott, försvårande av skattekontroll och grova medhjälpsbrott. Enligt åtalet har de fyra medverkat i olika omfattning.

Den som redan från början pekades ut som en av huvudmännen är en man i 60-årsåldern från Karlstad. Han har tidigare dömts i en uppmärksammad härva som också handlade om ekonomisk brottslighet i samband med bilaffärer.

För hans del handlar det om misstänkt brottslighet som begåtts 1 januari 2008 till 31 december 2013, där flera miljoner kronor undanhölls staten. Enligt åtalet handlar det om systematisk omfattande brottslighet, med ett ”avancerat brottsupplägg” med målvakter och målvaktsbolag.

Men det är inte bara staten som lurats av Karlstadsbon, enligt åtalet. Han misstänks även för grovt bedrägeri, alternativt grov förskingring, för att ha blåst åtta bilspekulanter på sammanlagt 1,5 miljoner kronor.

Av åtalet framgår att samtliga fyra nekar till brott, men att de medgett ”vissa omständigheter”.

En förmiddag i mars förra året gjorde Ekobrottsmyndigheten ett samordnat tillslag på flera platser i Värmland. Flera personer greps, bostäder och andra lokaler söktes igenom och bevismaterial säkrades.

Det var Skattemyndigheten som hade slagit larm. Misstankarna gällde en omfattande svart handel med importerade fordon.

Den stämningsansökan som lämnades in till Värmlands tingsrätt på tisdagen handlar om grova skattebrott, försvårande av skattekontroll och grova medhjälpsbrott. Enligt åtalet har de fyra medverkat i olika omfattning.

Den som redan från början pekades ut som en av huvudmännen är en man i 60-årsåldern från Karlstad. Han har tidigare dömts i en uppmärksammad härva som också handlade om ekonomisk brottslighet i samband med bilaffärer.

För hans del handlar det om misstänkt brottslighet som begåtts 1 januari 2008 till 31 december 2013, där flera miljoner kronor undanhölls staten. Enligt åtalet handlar det om systematisk omfattande brottslighet, med ett ”avancerat brottsupplägg” med målvakter och målvaktsbolag.

Men det är inte bara staten som lurats av Karlstadsbon, enligt åtalet. Han misstänks även för grovt bedrägeri, alternativt grov förskingring, för att ha blåst åtta bilspekulanter på sammanlagt 1,5 miljoner kronor.

Av åtalet framgår att samtliga fyra nekar till brott, men att de medgett ”vissa omständigheter”.