2015-10-07 06:00

2015-10-07 14:38

Nu har hösten kommit

VÄRMLAND: Ta in pelargonerna och på med vantarna

Den här veckan blir det höst i hela Värmland.
– På sina håll är hösten senare än normalt, men inte ovanligt sen, säger Marie Staerk på SMHI.

Om dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader fem dygn i följd så är det höst enligt den meterologiska definitionen. Det inträffade redan den 26 september i norra Värmland och något senare i mellersta delen av länet. Den här veckan är det dags för södra Värmland att få höst.

– Att den inte kommit till södra Värmland än beror på Vänerns inflytande. Det varmare vattnet påverkar temperaturen, men både Karlstad och Blomskog har haft hösttemperaturer i tre dagar nu, så det är mycket möjligt att hösten kommer den här veckan, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.

Regn till helgen

Normalt sett brukar hösten komma en till två veckor in i september, för länets norra del. Medan det brukar dröja till slutet av september innan den anländer till länets södra del.

– De senaste åren har hösten kommit till Värmland vid den tiden med undantag för bland annat 2006 och 2011 då den på många håll dröjde till början av oktober för hela länet. På sina håll har hösten anlänt senare än normalt, men jag skulle inte säga att den är ovanligt sen i år, fortsätter hon.

Tiodygnsprognosen visar på en del moln och lägre temperaturer än förr veckan. Till helgen blir vädret ostadigt och en del regn är att vänta.

Om dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader fem dygn i följd så är det höst enligt den meterologiska definitionen. Det inträffade redan den 26 september i norra Värmland och något senare i mellersta delen av länet. Den här veckan är det dags för södra Värmland att få höst.

– Att den inte kommit till södra Värmland än beror på Vänerns inflytande. Det varmare vattnet påverkar temperaturen, men både Karlstad och Blomskog har haft hösttemperaturer i tre dagar nu, så det är mycket möjligt att hösten kommer den här veckan, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.

Regn till helgen

Normalt sett brukar hösten komma en till två veckor in i september, för länets norra del. Medan det brukar dröja till slutet av september innan den anländer till länets södra del.

– De senaste åren har hösten kommit till Värmland vid den tiden med undantag för bland annat 2006 och 2011 då den på många håll dröjde till början av oktober för hela länet. På sina håll har hösten anlänt senare än normalt, men jag skulle inte säga att den är ovanligt sen i år, fortsätter hon.

Tiodygnsprognosen visar på en del moln och lägre temperaturer än förr veckan. Till helgen blir vädret ostadigt och en del regn är att vänta.