2015-10-06 15:48

2015-10-06 16:24

"Jobbigt och tungt för de som påverkas"

VÄRMLAND: Landstingsrådet inte chockad över uppgifterna

Just nu får landstingsstyrelsens arbetsutskott information om vad landstingsledningen anser krävas för att få ordning på ekonomin. Bland annat personalnedskärningar. Det rör sig, som NWT avslöjade under måndagen, om hundratals tjänster.

Landstingsrådet Fredrik Larsson (M) blev inte chockad av måndagens uppgifter:

- Vi har sedan länge tillbaka vetat att vi måste effektivisera och löpande fått rapporter om det ekonomiska läget. Vi har bland annat vidtagit omställningsåtgärder och infört anställningsstopp, därmed inte sagt att det inte kommer bli jobbigt och tungt för de som påverkas.

Var ska ni skära ner på personal?

- Jag kan inte säga att vi ska skära ner på den eller den avdelningen eller så. Dels vet jag inte, dels vore det fel av mig att uttala mig om något som vilar på verksamheterna.

Behöver värmlänningarna vara oroade för sin vård?

- Jag hoppas inte att värmlänningen ska behöva känna sig oroad för sin vård. Det sker väldigt ofta kloka medicinska prioriteringar, den som har störst behov för oftast vård först.

Fredrik Larsson tror inte att neddragningarna kommer att landa på de 800 tjänster som uppgifter pekat på:

- Det är inte realistiskt. Men 200 till 300 tjänster är samma nivå som vi hade 2013 och jag tror inte att vården var så katastrofalt mycket sämre då.

Era politiska motståndare anser att detta hade gått att stoppa om ni agerat tidigare. Vad säger du om det?

- De för lite vulgär propaganda om du frågar mig. Jag såg en uppgift på nwt.se om att SKL uppger att kommunerna i Värmland har blivit 1600 färre under fem, sex års period medan landstinget blivit 600 fler. Det är talande för när vi tittar på ekonomin så ser vi hur kostnaderna ökar, hur vi måste effektivisera, samtidigt som värmlänningarna blir fler, äldre och sjukare. Det går helt enkelt inte ihop.

Men hur ska ni kunna göra er av med anställda samtidigt som vårdbehovet ökar?

- Genom att fortsätta utvecklingen och effektivisera arbetssätt. Återigen: det kommer bli jobbigt och tufft för verksamheterna, det har jag mycket stor respekt för, samtidigt så måste vi ändra arbetssätt, det kommer ingen att slippa undan.

När kommer ett besked om hur stora neddragningarna blir?

– Det vågar jag inte svara på. Det som händer nu är att ledningen för dialog med facken och verksamhetscheferna kommer att göra allt de kan för att hitta en bra lösning och lämna löpande rapporter till landstingsstyrelsens arbetsutskott och landstingsstyrelsen. Tjänstemännen kommer också att lämna mer information vid pressträffen imorgon (läs onsdag).

De så kallade mellanvårdsplatserna i Säffle och Kristinehamn har varit mycket omdebatterade den senaste tiden.

Oppositionen anser inte att landstinget har råd att öppna mellanvårdsplatserna. Men Fredrik Larsson tror inte att säga nej är rätt strategi för att komma ur det ekonomiska stålbadet:

- Vi ser väldigt annorlunda på saker och ting. Vi tror på att utveckla sjukvården. Det går inte att säga nej till framtiden för att det är jobbigt just nu. Vår strategi är inte att ta bort saker. Vi måste klara av både och. Vi måste satsa för att klara framtidens utmaningar och hitta konkreta lösningar på sikt.

Landstingsrådet påpekar också att 2015 har varit ett synnerligen tufft år för landsting runt om i Sverige:

– Det är ingen ursäkt, men det har dragit iväg på många olika håll i landet.

Landstingsrådet Fredrik Larsson (M) blev inte chockad av måndagens uppgifter:

- Vi har sedan länge tillbaka vetat att vi måste effektivisera och löpande fått rapporter om det ekonomiska läget. Vi har bland annat vidtagit omställningsåtgärder och infört anställningsstopp, därmed inte sagt att det inte kommer bli jobbigt och tungt för de som påverkas.

Var ska ni skära ner på personal?

- Jag kan inte säga att vi ska skära ner på den eller den avdelningen eller så. Dels vet jag inte, dels vore det fel av mig att uttala mig om något som vilar på verksamheterna.

Behöver värmlänningarna vara oroade för sin vård?

- Jag hoppas inte att värmlänningen ska behöva känna sig oroad för sin vård. Det sker väldigt ofta kloka medicinska prioriteringar, den som har störst behov för oftast vård först.

Fredrik Larsson tror inte att neddragningarna kommer att landa på de 800 tjänster som uppgifter pekat på:

- Det är inte realistiskt. Men 200 till 300 tjänster är samma nivå som vi hade 2013 och jag tror inte att vården var så katastrofalt mycket sämre då.

Era politiska motståndare anser att detta hade gått att stoppa om ni agerat tidigare. Vad säger du om det?

- De för lite vulgär propaganda om du frågar mig. Jag såg en uppgift på nwt.se om att SKL uppger att kommunerna i Värmland har blivit 1600 färre under fem, sex års period medan landstinget blivit 600 fler. Det är talande för när vi tittar på ekonomin så ser vi hur kostnaderna ökar, hur vi måste effektivisera, samtidigt som värmlänningarna blir fler, äldre och sjukare. Det går helt enkelt inte ihop.

Men hur ska ni kunna göra er av med anställda samtidigt som vårdbehovet ökar?

- Genom att fortsätta utvecklingen och effektivisera arbetssätt. Återigen: det kommer bli jobbigt och tufft för verksamheterna, det har jag mycket stor respekt för, samtidigt så måste vi ändra arbetssätt, det kommer ingen att slippa undan.

När kommer ett besked om hur stora neddragningarna blir?

– Det vågar jag inte svara på. Det som händer nu är att ledningen för dialog med facken och verksamhetscheferna kommer att göra allt de kan för att hitta en bra lösning och lämna löpande rapporter till landstingsstyrelsens arbetsutskott och landstingsstyrelsen. Tjänstemännen kommer också att lämna mer information vid pressträffen imorgon (läs onsdag).

De så kallade mellanvårdsplatserna i Säffle och Kristinehamn har varit mycket omdebatterade den senaste tiden.

Oppositionen anser inte att landstinget har råd att öppna mellanvårdsplatserna. Men Fredrik Larsson tror inte att säga nej är rätt strategi för att komma ur det ekonomiska stålbadet:

- Vi ser väldigt annorlunda på saker och ting. Vi tror på att utveckla sjukvården. Det går inte att säga nej till framtiden för att det är jobbigt just nu. Vår strategi är inte att ta bort saker. Vi måste klara av både och. Vi måste satsa för att klara framtidens utmaningar och hitta konkreta lösningar på sikt.

Landstingsrådet påpekar också att 2015 har varit ett synnerligen tufft år för landsting runt om i Sverige:

– Det är ingen ursäkt, men det har dragit iväg på många olika håll i landet.