2015-10-05 14:34

2015-10-06 06:27

Tidningsveckan ska stimulera elever

HALLÅ DÄR...

...Lars Lönnberg, mediekonsulent på Mediekompass – Tidningen i Skolan i Värmland. Den här veckan är det Tidningsveckan 2015.

Berätta om Tidningsveckan 2015?

– Egentligen är det tidningsvecka varje vecka året runt. Men just den här veckan varje år brukar vi satsa extra mycket på att stimulera elever och lärare att läsa dagstidningar och diskutera det som står i dem.

Hur gör Mediekompass när ni sprider kunskap om dagstidningar?

– Man kan gå in på vår hemsida www.mediekompass.se och beställa klassuppsättningar av sin tidning. Där finns det också. Där finns det också förslag till ämnen för lektioner om dagstidningar. Just den här veckan finns det flera sådana lektionstips.

Och sedan håller du själv lektioner i skolorna?

– Ja, nu på tisdag och onsdag är jag i Torsby. Där håller jag åtta-tio lektioner. Sedan reser jag till Slottsbron på torsdag.

Hur pass intresserade är eleverna om dagstidningar?

– Det är litet blandat bland unga eleverna. Men de flesta läser dagstidningar även om de inte prenumererar. Mest läser de dagstidningar i mobilen.

– Men jag brukar också berätta om dagstidningarnas utgivarsystem. Det visar ju att det som står i de tryckta medierna är kontrollerat till skillnad från mycket av det som förekommer på internet. Det brukar fungera som en ögonöppnare, som en ahaupplevelse för många.

Berätta om Tidningsveckan 2015?

– Egentligen är det tidningsvecka varje vecka året runt. Men just den här veckan varje år brukar vi satsa extra mycket på att stimulera elever och lärare att läsa dagstidningar och diskutera det som står i dem.

Hur gör Mediekompass när ni sprider kunskap om dagstidningar?

– Man kan gå in på vår hemsida www.mediekompass.se och beställa klassuppsättningar av sin tidning. Där finns det också. Där finns det också förslag till ämnen för lektioner om dagstidningar. Just den här veckan finns det flera sådana lektionstips.

Och sedan håller du själv lektioner i skolorna?

– Ja, nu på tisdag och onsdag är jag i Torsby. Där håller jag åtta-tio lektioner. Sedan reser jag till Slottsbron på torsdag.

Hur pass intresserade är eleverna om dagstidningar?

– Det är litet blandat bland unga eleverna. Men de flesta läser dagstidningar även om de inte prenumererar. Mest läser de dagstidningar i mobilen.

– Men jag brukar också berätta om dagstidningarnas utgivarsystem. Det visar ju att det som står i de tryckta medierna är kontrollerat till skillnad från mycket av det som förekommer på internet. Det brukar fungera som en ögonöppnare, som en ahaupplevelse för många.