2015-10-02 17:28

2015-10-09 17:29

Ännu inga skattehöjningar planerade

VÄRMLAND: Kommunerna om varningen för skattechock

Det är statens ansvar att hjälpa kommunerna med flyktingmottagandet.
De värmländska kommunalråden NWT pratat är rörande överens om var ansvaret ligger och vem som ska betala.

Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums:

– Det blir ju spännande om vi ska höja skatten med två kronor. Vi har redan en hög kommunalskatt här i Grums. Jag hoppas att vi slipper, men måste vi så måste vi. I dagsläget ser det hyggligt ut även om vi just nu har ett underskott på runt en miljon. Det är svårt att säga något om framtiden med tanke på flyktingströmmarna.

Per Gruvberger (S), kommunalråd i Filipstad:

– Vi har både en åldrande befolkning och många flyktingar i vår kommun. Integrationen är en nationell uppgift, den ska betalas av staten. Jag har ingen anledning att tro att jag kan göra bättre prognoser än SKL när det talar om skattehöjningar med två kronor. Vi har stora behov framför oss. Det tar för lång tid för flyktingarna att få en försörjning. De får leva på socialbidrag från kommunerna.

Dag Rogne (C), kommunalråd i Säffle:

– Jag ser det här som ett förhandlingsutspel från SKL. Behovet finns och vi tar gärna emot mer ersättning från staten. När det gäller etableringarna finns det en del verksamheter som Arbetsförmedlingarna sköter. Med blandat resultat. Sedan står vi kommuner där efter två år och får betala försörjningsstöd när de inte lyckas. Ett tredje etableringsår som staten står för är ett bra förslag. En del kommuner tar emot många flyktingar, andra gör inte det och klarar sig undan.

Siw Gidlöf (S), kommunalråd i Hammarö:

– Två kronor skulle bli fantastiskt mycket pengar, runt 60 miljoner i vår kommun. Det är ingenting som vi diskuterar, men jag förstår oron och hur SKL resonerar när de tittar på prognoserna. Vi har en relativt ung befolkning och visst har vi få flyktingar. Men vi ökar mottagandet allt eftersom vi klarar av det och jag ser inte flyktingarna som någon belastning för kommunen.

Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd i Karlstad:

– Vi har varken planer på eller några diskussioner om skattehöjningar. Hur flyktingströmmarna utvecklas vet vi inte, men det är väl troligt att de fortsätter som nu eller ökar. Men det är ett nationellt ansvar och därifrån pengarna måste komma till oss på lokal nivå sköter mottagandet. I Karlstad står vi inför infrastruktursatsningar i miljardklassen under de närmaste åren. Ett måste för att vi ska fortsätta växa och utvecklas.

Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums:

– Det blir ju spännande om vi ska höja skatten med två kronor. Vi har redan en hög kommunalskatt här i Grums. Jag hoppas att vi slipper, men måste vi så måste vi. I dagsläget ser det hyggligt ut även om vi just nu har ett underskott på runt en miljon. Det är svårt att säga något om framtiden med tanke på flyktingströmmarna.

Per Gruvberger (S), kommunalråd i Filipstad:

– Vi har både en åldrande befolkning och många flyktingar i vår kommun. Integrationen är en nationell uppgift, den ska betalas av staten. Jag har ingen anledning att tro att jag kan göra bättre prognoser än SKL när det talar om skattehöjningar med två kronor. Vi har stora behov framför oss. Det tar för lång tid för flyktingarna att få en försörjning. De får leva på socialbidrag från kommunerna.

Dag Rogne (C), kommunalråd i Säffle:

– Jag ser det här som ett förhandlingsutspel från SKL. Behovet finns och vi tar gärna emot mer ersättning från staten. När det gäller etableringarna finns det en del verksamheter som Arbetsförmedlingarna sköter. Med blandat resultat. Sedan står vi kommuner där efter två år och får betala försörjningsstöd när de inte lyckas. Ett tredje etableringsår som staten står för är ett bra förslag. En del kommuner tar emot många flyktingar, andra gör inte det och klarar sig undan.

Siw Gidlöf (S), kommunalråd i Hammarö:

– Två kronor skulle bli fantastiskt mycket pengar, runt 60 miljoner i vår kommun. Det är ingenting som vi diskuterar, men jag förstår oron och hur SKL resonerar när de tittar på prognoserna. Vi har en relativt ung befolkning och visst har vi få flyktingar. Men vi ökar mottagandet allt eftersom vi klarar av det och jag ser inte flyktingarna som någon belastning för kommunen.

Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd i Karlstad:

– Vi har varken planer på eller några diskussioner om skattehöjningar. Hur flyktingströmmarna utvecklas vet vi inte, men det är väl troligt att de fortsätter som nu eller ökar. Men det är ett nationellt ansvar och därifrån pengarna måste komma till oss på lokal nivå sköter mottagandet. I Karlstad står vi inför infrastruktursatsningar i miljardklassen under de närmaste åren. Ett måste för att vi ska fortsätta växa och utvecklas.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.