2015-09-11 21:46

2015-09-11 21:47

Idrottsföräldrar ska uppfostras

VÄRMLAND: Satsning för både stora och små inom sportens värld

Hur beter sig en bra idrottsförälder på läktaren? Hur stöttar och peppar en bäst sitt barn? Och är det egentligen viktigt att fråga barnet direkt efter tävling eller match om det vann?
Nu ska Sisu Idrottsutbildarna Värmland och Värmlands Idrottsförbund utbilda föräldrar.

– Som idrottsförälder ställs man ibland inför komplexa situationer och problem, där det är svårt att veta hur man ska svara eller agera. Vi vill genom den här satsningen förbättra stödet till våra idrottande barn och ungdomar, säger Anna Bengtsson, Sisu, som ansvarar för projektet.

Tillsammans med den före detta Färjestadsspelaren Sanny Lindström kommer hon under hösten att genomföra fyra riktade föräldraföreläsningar i de värmländska kommunerna Sunne, Karlskoga, Arvika och Karlstad under september och oktober.

Prestation före resultat

– Vi kommer vid träffarna bland annat att diskutera hur man som förälder bäst stöttar barnen i idrottandet, hur en bra förälder beter sig på läktaren, i omklädningsrummet och hemma vid matbordet. Vi kommer att prata mycket om att föräldrarna bör rikta sitt fokus mot prestation i stället för resultat, och se den långsiktiga utvecklingen utifrån vars och ens förutsättningar, säger Anna Bengtsson, och fortsätter:

– Min del kommer att handla mer om forskning och teorier, medan Sanny Lindström ska få berätta om sin resa inom hockeyn; från motgång till medgång.

Behöver idrottsföräldrar överlag uppfostras?

– Nej, de flesta är jättebra. Det finns ett fåtal som ibland har lite svårt att se att det är barn det handlar om, att domaren är en människa och som gapar och skriker. Det vi vill bidra med är en ökad medvetenhet. Få dem att ställa öppna frågor till sina barn. I stället för att direkt fråga ”vann ni?”, eller ”gjorde du mål?”, så kan man fråga hur det gick eller hur det kändes, säger Anna Bengtsson.

Vill nå 400

Målet är att de under de fyra föreläsningstillfällena ska nå omkring 25 värmländska klubbar och 400 föräldrar.

– Efter föreläsningarna kommer vi att erbjuda föreningarna ett stöd i det fortsatta arbetet, bland annat i form av det föräldramaterial vi har tagit fram, säger Anna Bengtsson.

– Som idrottsförälder ställs man ibland inför komplexa situationer och problem, där det är svårt att veta hur man ska svara eller agera. Vi vill genom den här satsningen förbättra stödet till våra idrottande barn och ungdomar, säger Anna Bengtsson, Sisu, som ansvarar för projektet.

Tillsammans med den före detta Färjestadsspelaren Sanny Lindström kommer hon under hösten att genomföra fyra riktade föräldraföreläsningar i de värmländska kommunerna Sunne, Karlskoga, Arvika och Karlstad under september och oktober.

Prestation före resultat

– Vi kommer vid träffarna bland annat att diskutera hur man som förälder bäst stöttar barnen i idrottandet, hur en bra förälder beter sig på läktaren, i omklädningsrummet och hemma vid matbordet. Vi kommer att prata mycket om att föräldrarna bör rikta sitt fokus mot prestation i stället för resultat, och se den långsiktiga utvecklingen utifrån vars och ens förutsättningar, säger Anna Bengtsson, och fortsätter:

– Min del kommer att handla mer om forskning och teorier, medan Sanny Lindström ska få berätta om sin resa inom hockeyn; från motgång till medgång.

Behöver idrottsföräldrar överlag uppfostras?

– Nej, de flesta är jättebra. Det finns ett fåtal som ibland har lite svårt att se att det är barn det handlar om, att domaren är en människa och som gapar och skriker. Det vi vill bidra med är en ökad medvetenhet. Få dem att ställa öppna frågor till sina barn. I stället för att direkt fråga ”vann ni?”, eller ”gjorde du mål?”, så kan man fråga hur det gick eller hur det kändes, säger Anna Bengtsson.

Vill nå 400

Målet är att de under de fyra föreläsningstillfällena ska nå omkring 25 värmländska klubbar och 400 föräldrar.

– Efter föreläsningarna kommer vi att erbjuda föreningarna ett stöd i det fortsatta arbetet, bland annat i form av det föräldramaterial vi har tagit fram, säger Anna Bengtsson.