2015-08-26 21:32

2015-08-27 07:56

Jubel och applåder mötte prinsparet i Värmland

ARVIKA/SUNNE: Prinsessan Sofias första officiella uppdrag

KUNGLIG GLANS. Så kom de då till Värmland: nygifta prins- och hertigparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Till synes på gott humör, trots dagens snackis: de rejäla regnskurarna. Dagens andra snackis var den hetlevrade pressen som slogs om bilderna på prinsessans första officiella uppdrag.

Regntunga skyar hotade under hela eftermiddagen. Och visst kom det några rejäla skurar, men inget som verkade ha skrämt bort de hundratals värmlänningar som tagit sig till Byamossarna i Arvika, respektive Mårbacka i Sunne. Men visst var vädret en snackis, även bland kungligheterna.

– Kära vänner! Det är jätteroligt att vara tillbaka här i Mårbacka, Sunne och i Värmland, sa prinsen som tackade alla som kommit till Mårbacka, vädret till trots.

Det gjorde även prinsessan Sofia.

– Otroligt med ett så varmt mottagande, när det är så kallt ute. Det betyder jättemycket, särskilt eftersom det är mitt första officiella uppdrag som prinsessa.

***

Schemat var pressat. Hovet räknade minut för minut och för det rätt stora pressuppbådet, ett 50-tal journalister från Sverige och utländsk press var ackrediterade, gällde det att hänga med i svängarna. Stundom var det också ganska hetsigt i fotofållorna och en och annan fotograf fick acceptera en armbåge i sidan. För att intresset är stort för det nygifta prinsparet råder det ingen tvekan om. Jubel och applåder mötte prins Carl Philip och prinsessan Sofia både i Byamossarna och i Mårbacka.

Prinsparets Värmlandsbesök startade alltså utanför Arvika, i naturreservatet Byamossarna, ett reservat som prinsen och prinsessan är högsta beskyddare för.

***

Det drygt 720 hektar stora naturreservatet är helt nytt och mycket väl lämpat för såväl skidåkning som vandring, något som ligger helt i prinsparets intressesfär.

– Vi känner stor kärlek till miljö och natur, där hämtar vi kraft och energi. Jag har hört att naturen här liknar den i Älvdalen, så även min fru kan känna sig hemma här, sa prinsen och fick publiken att skratta.

Så dags för invigningsceremonin där Arvikaflickorna Ylva Lundgren och Elisabeth Ekenbäck fick äran att överlämna sax, på en kudde signerad Klässbols linneväveri, och invigningsband till prins Carl Philip.

***

Några få utvalda fick också möjlighet att prata med prinsparet, däribland vokalensemblen Wax, bestående av manliga studenter från musikhögskolan Ingesund. De framförde ett par sånger nere vid tjärnen och det nybyggda vindskyddet.

– Vi pratade om studier, framtidsplaner och deras schema i Värmland, berättade killarna som blev något överraskade när de förstod att deras publik blev mycket större än de räknat med.

– Vi hade hört att det skulle vara en liten grupp som skulle lyssna till oss här. Men helt plötsligt dök det upp minst 30 snubbar med kameror.

***

Några timmar senare anlände prinsparet till Mårbacka i Sunne. De poserade vant framför de ivriga fotograferna innan de tog sig upp till Selma Lagerlöfs forna balkong för att leverera varsitt kort anförande.

I vimlet fanns Gerd Yngvesson från Sunne som planerat att åka dit med maken Lars, precis som prinsessan Sofia född och uppvuxen i Älvdalen.

– Han tyckte att det hade varit roligt att kanske få prata lite älvdalska, om prinsessan nu kan det. Men han tänkte att han nog inte skulle komma så nära, så han stannade hemma.

Gerd tyckte det var roligt att få se och lyssna till prinsparet.

– De är ju så fina!

Regntunga skyar hotade under hela eftermiddagen. Och visst kom det några rejäla skurar, men inget som verkade ha skrämt bort de hundratals värmlänningar som tagit sig till Byamossarna i Arvika, respektive Mårbacka i Sunne. Men visst var vädret en snackis, även bland kungligheterna.

– Kära vänner! Det är jätteroligt att vara tillbaka här i Mårbacka, Sunne och i Värmland, sa prinsen som tackade alla som kommit till Mårbacka, vädret till trots.

Det gjorde även prinsessan Sofia.

– Otroligt med ett så varmt mottagande, när det är så kallt ute. Det betyder jättemycket, särskilt eftersom det är mitt första officiella uppdrag som prinsessa.

***

Schemat var pressat. Hovet räknade minut för minut och för det rätt stora pressuppbådet, ett 50-tal journalister från Sverige och utländsk press var ackrediterade, gällde det att hänga med i svängarna. Stundom var det också ganska hetsigt i fotofållorna och en och annan fotograf fick acceptera en armbåge i sidan. För att intresset är stort för det nygifta prinsparet råder det ingen tvekan om. Jubel och applåder mötte prins Carl Philip och prinsessan Sofia både i Byamossarna och i Mårbacka.

Prinsparets Värmlandsbesök startade alltså utanför Arvika, i naturreservatet Byamossarna, ett reservat som prinsen och prinsessan är högsta beskyddare för.

***

Det drygt 720 hektar stora naturreservatet är helt nytt och mycket väl lämpat för såväl skidåkning som vandring, något som ligger helt i prinsparets intressesfär.

– Vi känner stor kärlek till miljö och natur, där hämtar vi kraft och energi. Jag har hört att naturen här liknar den i Älvdalen, så även min fru kan känna sig hemma här, sa prinsen och fick publiken att skratta.

Så dags för invigningsceremonin där Arvikaflickorna Ylva Lundgren och Elisabeth Ekenbäck fick äran att överlämna sax, på en kudde signerad Klässbols linneväveri, och invigningsband till prins Carl Philip.

***

Några få utvalda fick också möjlighet att prata med prinsparet, däribland vokalensemblen Wax, bestående av manliga studenter från musikhögskolan Ingesund. De framförde ett par sånger nere vid tjärnen och det nybyggda vindskyddet.

– Vi pratade om studier, framtidsplaner och deras schema i Värmland, berättade killarna som blev något överraskade när de förstod att deras publik blev mycket större än de räknat med.

– Vi hade hört att det skulle vara en liten grupp som skulle lyssna till oss här. Men helt plötsligt dök det upp minst 30 snubbar med kameror.

***

Några timmar senare anlände prinsparet till Mårbacka i Sunne. De poserade vant framför de ivriga fotograferna innan de tog sig upp till Selma Lagerlöfs forna balkong för att leverera varsitt kort anförande.

I vimlet fanns Gerd Yngvesson från Sunne som planerat att åka dit med maken Lars, precis som prinsessan Sofia född och uppvuxen i Älvdalen.

– Han tyckte att det hade varit roligt att kanske få prata lite älvdalska, om prinsessan nu kan det. Men han tänkte att han nog inte skulle komma så nära, så han stannade hemma.

Gerd tyckte det var roligt att få se och lyssna till prinsparet.

– De är ju så fina!