2015-08-17 14:42

2015-08-17 15:36

Falska poliser lurar äldre

ÅRJÄNG: Polisen varnar efter händelse i Värmland

Polisen varnar för falska poliser som gett sig på äldre människor runt om i landet.
I helgen var de i Årjäng.

Vid 13-tiden på söndagen hade en 85-årig kvinna i Årjäng lämnat dörren öppen för hemtjänsten.

– När hon kom ut i hallen såg hon en person försvinna ut, säger Värmlandspolisens presstalesman Tommy Lindh.

Först på kvällen upptäckte hon att plånboken och mobiltelefonen var borta.

– Senare ringde en person, som utgav sig för att vara polis, och bad om koden till kvinnans bankkort för att polisen skulle kunna spärra det. Sedan ringde man ytterligare en gång, och sa att polisen behövde behålla mobiltelefonen ett tag för att säkra fingeravtryck. Det här gjorde man naturligtvis för att få kvinnan att tro att det verkligen var från polisen medan man i lugn och ro kunde vittra hennes konto.

– Och de lyckades. Flera inköp och uttag senare var hennes konto tömt.

Fler drabbade i Årjäng

I torsdags och fredags berättade NWT om en mystisk man som tagit sig in hos flera äldre Årjängsbor. De drabbade gav samma signalement: en man med påfallande välkammat mörkt hår som var klädd i ljus jacka och pratade svenska med brytning.

– Det är klart att det kan finnas ett samband. Årjäng är inte speciellt stort och de kriminella som är så förslagna att de ger sig på äldre människor på det här sättet är tack och lov inte så många.

Polisen går nu ut med en varning i hela landet.

Runt om i landet

Uttagen på den 85-åriga kvinnans kort har gjorts på andra orter. Och eftersom polisen har en samordningsfunktion för anmälningar av det här slaget finns det redan en lång lista med liknande anmälningar som gjorts runt om i landet.

– Polisen har fått in anmälningar om brott mot äldre med liknande tillvägagångssätt från framför allt Mellansverige men också från Norrbotten de senaste veckorna.

I Norrbotten har minst tre äldre drabbats. Alla tre hade varit och handlat. När de kom hem upptäckte de att plånböckerna var borta. Efter ett tag blev de uppringda av en falsk polis som ville ha deras kontonummer och koder ”för att kontrollera att inga pengar saknades”.

En 95-årig man i Linköping fick besök av två främmande män, som ringt innan och påstått att de var poliser. Bedragarna bad om hans bankkort och kod och försvann sedan med kortet.

I torsdags blev en man i 90-årsåldern i Vaggeryd bestulen på 15 000 kronor. Två män som utgav sig för att vara poliser sökte upp honom i bostaden och lurade till sig bankkontot och koden. I måndags drabades en 90-åring i Husqvarna på precis samma sätt. Han blev av med 10 000 kronor.

Tidigare i sommar har flera personer i bland annat Eskilstuna, Järfälla och Tullinge drabbats.

– Det är viktigt att veta att polisen aldrig begär att få ta del av koder, inloggningar eller andra liknande bankuppgifter, säger Tommy Lindh.

Liknar postkodligan

Förra året sprängde Värmlandspolisen en liga som lurat gamla människor runt om i landet på liknande sätt. Gärningsmännen sa sig komma mfrån Postkodlotteriet och sökte upp äldre personer, ofta ensamstående män i 90-årsåldern, och bad att få deras bankkort och koder för att sätta in storvinster.

Vid 13-tiden på söndagen hade en 85-årig kvinna i Årjäng lämnat dörren öppen för hemtjänsten.

– När hon kom ut i hallen såg hon en person försvinna ut, säger Värmlandspolisens presstalesman Tommy Lindh.

Först på kvällen upptäckte hon att plånboken och mobiltelefonen var borta.

– Senare ringde en person, som utgav sig för att vara polis, och bad om koden till kvinnans bankkort för att polisen skulle kunna spärra det. Sedan ringde man ytterligare en gång, och sa att polisen behövde behålla mobiltelefonen ett tag för att säkra fingeravtryck. Det här gjorde man naturligtvis för att få kvinnan att tro att det verkligen var från polisen medan man i lugn och ro kunde vittra hennes konto.

– Och de lyckades. Flera inköp och uttag senare var hennes konto tömt.

Fler drabbade i Årjäng

I torsdags och fredags berättade NWT om en mystisk man som tagit sig in hos flera äldre Årjängsbor. De drabbade gav samma signalement: en man med påfallande välkammat mörkt hår som var klädd i ljus jacka och pratade svenska med brytning.

– Det är klart att det kan finnas ett samband. Årjäng är inte speciellt stort och de kriminella som är så förslagna att de ger sig på äldre människor på det här sättet är tack och lov inte så många.

Polisen går nu ut med en varning i hela landet.

Runt om i landet

Uttagen på den 85-åriga kvinnans kort har gjorts på andra orter. Och eftersom polisen har en samordningsfunktion för anmälningar av det här slaget finns det redan en lång lista med liknande anmälningar som gjorts runt om i landet.

– Polisen har fått in anmälningar om brott mot äldre med liknande tillvägagångssätt från framför allt Mellansverige men också från Norrbotten de senaste veckorna.

I Norrbotten har minst tre äldre drabbats. Alla tre hade varit och handlat. När de kom hem upptäckte de att plånböckerna var borta. Efter ett tag blev de uppringda av en falsk polis som ville ha deras kontonummer och koder ”för att kontrollera att inga pengar saknades”.

En 95-årig man i Linköping fick besök av två främmande män, som ringt innan och påstått att de var poliser. Bedragarna bad om hans bankkort och kod och försvann sedan med kortet.

I torsdags blev en man i 90-årsåldern i Vaggeryd bestulen på 15 000 kronor. Två män som utgav sig för att vara poliser sökte upp honom i bostaden och lurade till sig bankkontot och koden. I måndags drabades en 90-åring i Husqvarna på precis samma sätt. Han blev av med 10 000 kronor.

Tidigare i sommar har flera personer i bland annat Eskilstuna, Järfälla och Tullinge drabbats.

– Det är viktigt att veta att polisen aldrig begär att få ta del av koder, inloggningar eller andra liknande bankuppgifter, säger Tommy Lindh.

Liknar postkodligan

Förra året sprängde Värmlandspolisen en liga som lurat gamla människor runt om i landet på liknande sätt. Gärningsmännen sa sig komma mfrån Postkodlotteriet och sökte upp äldre personer, ofta ensamstående män i 90-årsåldern, och bad att få deras bankkort och koder för att sätta in storvinster.