2015-08-01 06:00

2015-08-01 13:27

Kommuntoppar tjänar miljoner

VÄRMLAND: Stora skillnader mellan olika kommuner

110 000 kronor. Summan motsvarar nästan en halv årslön för en undersköterska. Den anger också månadslönen för Karlstads kommundirektör, Ulf Nyqvist.

NWT:s kartläggning av de kommunala topptjänstemännens och kommunalrådens löner visar onekligen på stora skillnader. Karlstads kommundirektör, Ulf Nyqvist, har en månadslön på 110 000 kronor. Sunnes motsvarighet, kommunchefen Olle Edgren, tjänar nästan 50 000 kronor mindre.

Per-Samuel Nisser, kommunalråd i Karlstads kommun, har tillsammans med övriga kommunstyrelsen till uppgift att besluta om lönerna för kommunens chefer. Enligt honom är skillnaderna helt logiska.

– Det beror på en rad olika faktorer, men framför allt att en större kommun och organisation innebär ett större ansvar. Karlstad är den överlägset största kommunen i Värmland med över 7 000 anställda och många miljarder i omsättning. När vi sätter löner jämför vi med andra stora kommuner, så som Örebro och Västerås, snarare än andra värmländska.

”Förtjänar” hög lön

Under hösten 2014 tillträdde Ulf Nyqvist som kommundirektör för Karlstads kommun. Han ersatte då Anna Sandborgh som lämnade sin post efter över 20 år vid rodret. Hennes dåvarande lön låg på 102 000 kronor.

Ersättaren Ulf Nyqvist blev direkt tilldelad en ingångslön på 108 000 kronor – alltså 6 000 kronor mer än sin erfarne föregångare. Fem månader senare höjdes kommundirektörens lön ytterligare, till 110 000 kronor.

– Det här är ett svårt och komplext jobb med stort ansvar. Det förtjänar en viss lön i min mening, säger Ulf Nyqvist.

– När man byter jobb har man ofta möjligheten att höja lönen mer än om man stannar länge på en och samma arbetsplats. Och i det här fallet var det precis vad som hände.

Jämför man med Anna Sandborghs lön från 2013, 93 000 kronor, framgår att Ulf Nyqvist tjänar sammanlagt 17 000 kronor mer i månaden. Det motsvarar en löneökning på över 18 procent över en period av två och ett halvt år.

– I den här processen har vi gjort en jämförelse med vad chefer på motsvarande poster i likvärdiga kommuner tjänar, samt vad som krävs för att vara en attraktiv arbetsgivare. Då landar vi på den summan, säger Per-Samuel Nisser.

Anna Sandborgh hade över 20 års erfarenhet som kommundirektör. Ändå gick Ulf Nyqvist in på en högre lön. Hur tänkte ni där?

– Så blir det vid nyrekryteringar. Det handlar om avvägningar och bedömningar och det är individuell lönesättning som gäller. Jag står fast vid att lönen vi satt är den rätta, säger Per-Samuel Nisser.

Varför är lönerna så höga?

– Vi vill kunna attrahera rätt kompetenser och då är lönen givetvis en del i det. Jag håller med om att lönen är hög, men jämför man med chefsposter i andra sektorer med liknande omfattning och ansvar tycker jag lönerna är rimliga. Vi ligger inte högre än andra kommuner i vår storlek.

Kommunala topparna - hela listan

Kommunala topparna som tjänar mest

NWT:s kartläggning av de kommunala topptjänstemännens och kommunalrådens löner visar onekligen på stora skillnader. Karlstads kommundirektör, Ulf Nyqvist, har en månadslön på 110 000 kronor. Sunnes motsvarighet, kommunchefen Olle Edgren, tjänar nästan 50 000 kronor mindre.

Per-Samuel Nisser, kommunalråd i Karlstads kommun, har tillsammans med övriga kommunstyrelsen till uppgift att besluta om lönerna för kommunens chefer. Enligt honom är skillnaderna helt logiska.

– Det beror på en rad olika faktorer, men framför allt att en större kommun och organisation innebär ett större ansvar. Karlstad är den överlägset största kommunen i Värmland med över 7 000 anställda och många miljarder i omsättning. När vi sätter löner jämför vi med andra stora kommuner, så som Örebro och Västerås, snarare än andra värmländska.

”Förtjänar” hög lön

Under hösten 2014 tillträdde Ulf Nyqvist som kommundirektör för Karlstads kommun. Han ersatte då Anna Sandborgh som lämnade sin post efter över 20 år vid rodret. Hennes dåvarande lön låg på 102 000 kronor.

Ersättaren Ulf Nyqvist blev direkt tilldelad en ingångslön på 108 000 kronor – alltså 6 000 kronor mer än sin erfarne föregångare. Fem månader senare höjdes kommundirektörens lön ytterligare, till 110 000 kronor.

– Det här är ett svårt och komplext jobb med stort ansvar. Det förtjänar en viss lön i min mening, säger Ulf Nyqvist.

– När man byter jobb har man ofta möjligheten att höja lönen mer än om man stannar länge på en och samma arbetsplats. Och i det här fallet var det precis vad som hände.

Jämför man med Anna Sandborghs lön från 2013, 93 000 kronor, framgår att Ulf Nyqvist tjänar sammanlagt 17 000 kronor mer i månaden. Det motsvarar en löneökning på över 18 procent över en period av två och ett halvt år.

– I den här processen har vi gjort en jämförelse med vad chefer på motsvarande poster i likvärdiga kommuner tjänar, samt vad som krävs för att vara en attraktiv arbetsgivare. Då landar vi på den summan, säger Per-Samuel Nisser.

Anna Sandborgh hade över 20 års erfarenhet som kommundirektör. Ändå gick Ulf Nyqvist in på en högre lön. Hur tänkte ni där?

– Så blir det vid nyrekryteringar. Det handlar om avvägningar och bedömningar och det är individuell lönesättning som gäller. Jag står fast vid att lönen vi satt är den rätta, säger Per-Samuel Nisser.

Varför är lönerna så höga?

– Vi vill kunna attrahera rätt kompetenser och då är lönen givetvis en del i det. Jag håller med om att lönen är hög, men jämför man med chefsposter i andra sektorer med liknande omfattning och ansvar tycker jag lönerna är rimliga. Vi ligger inte högre än andra kommuner i vår storlek.

Kommunala topparna - hela listan

Kommunala topparna som tjänar mest