2015-07-20 15:26

2015-07-20 18:00

Vill varna för bedragare

VÄRMLAND: Dyker bara upp i dörren

Förra veckan rapporterade NWT om en slipande liga som lurade företag. Då slutade det med dyra räkningar och hot.

Men det är inte första gången något av det här slaget har hänt i Värmland.

En man som har kontaktat NWT har själv varit med om så kallade bedragare som vill slipa borrar och andra verktyg tre gånger. Därför vill han också vara anonym. Alla gånger har personerna bara dykt upp i dörren på företagen.

– De gick från att vara väldigt trevliga och tillmötesgående till tvärsura och började skrika.

Nu vill han varna folk från att gå på den här typen av bedrägeri.

Första gången han råkade ut för en sådan här händelse var i slutet av 80-talet. Det kom då in några välklädda män på firman, från en flott bil, och ville slipa borrar. Inga borrar lämnades ut, men de fick med sig en morakniv som de skulle demonstrera en specialhärdning på. Sedan blev det inget mer just då, men flera andra företag ska ha lämnat ut verktyg.

Samma sak hände på 90-talet. Välklädda män dök bara upp en dag och ville slipa borrar. Den här gången ska de ha åkt fast för inbrott, vilket ska ha skett på många av de företag de besökt.

Tillvägagångssättet

– För något år sedan dök de upp på det företaget jag jobbar på nu. Jag kände igen dem med en gång, det var samma klientel. Karaktäristiskt välklädda och från andra länder. Jag sa till vd:n med en gång ”kör ut dem bara”.

– När de kom nu kände jag igen tillvägagångssättet. Det blir regelrätt att ockra eller så blir det inbrott. Jag såg hur ögonen gick runt på de som var inne. Vi var väldigt oroliga för att de skulle komma tillbaka. Det är inget trevligt folk.

De hade då blivit väldigt arga. Men tack vara att företaget stod på sig och tackade nej till tjänsterna försvann de till slut.

– Man ska inte gå på niten. Mitt råd är att bara säga nej och få ut dem. Det är tragiskt att det ska vara så här. Det är rena maffiafasonerna.

En man som har kontaktat NWT har själv varit med om så kallade bedragare som vill slipa borrar och andra verktyg tre gånger. Därför vill han också vara anonym. Alla gånger har personerna bara dykt upp i dörren på företagen.

– De gick från att vara väldigt trevliga och tillmötesgående till tvärsura och började skrika.

Nu vill han varna folk från att gå på den här typen av bedrägeri.

Första gången han råkade ut för en sådan här händelse var i slutet av 80-talet. Det kom då in några välklädda män på firman, från en flott bil, och ville slipa borrar. Inga borrar lämnades ut, men de fick med sig en morakniv som de skulle demonstrera en specialhärdning på. Sedan blev det inget mer just då, men flera andra företag ska ha lämnat ut verktyg.

Samma sak hände på 90-talet. Välklädda män dök bara upp en dag och ville slipa borrar. Den här gången ska de ha åkt fast för inbrott, vilket ska ha skett på många av de företag de besökt.

Tillvägagångssättet

– För något år sedan dök de upp på det företaget jag jobbar på nu. Jag kände igen dem med en gång, det var samma klientel. Karaktäristiskt välklädda och från andra länder. Jag sa till vd:n med en gång ”kör ut dem bara”.

– När de kom nu kände jag igen tillvägagångssättet. Det blir regelrätt att ockra eller så blir det inbrott. Jag såg hur ögonen gick runt på de som var inne. Vi var väldigt oroliga för att de skulle komma tillbaka. Det är inget trevligt folk.

De hade då blivit väldigt arga. Men tack vara att företaget stod på sig och tackade nej till tjänsterna försvann de till slut.

– Man ska inte gå på niten. Mitt råd är att bara säga nej och få ut dem. Det är tragiskt att det ska vara så här. Det är rena maffiafasonerna.