2015-07-16 17:36

2015-07-16 17:36

Potatisfesten kan börja

KARLSTAD: Värmländsk färskpotatis på väg ut i butikerna

Nu har premiären äntligen skett hos Värmlandspotatis och den efterlängtade värmländska färskpotatisen har kommit. Den har redan börjat skeppas iväg mot butikerna och framåt helgen borde alla konsumbutiker i Värmland ha ett parti.

– Det är sen premiär i år, någon vecka senare än vanligt. Det är det kalla vädret som har gjort det lite utdraget, säger potatisodlaren Hans Andersson.

Färskpotatisen vi har sett tidigare är den Skånska, som odlas på ett snabbare sätt.

– Vi vill mena att potatisen blir godare om den får växa i sin egen takt. Att den får alla soltimmar den behöver. Växer den inte så fort blir det mer smak.

Den vanligaste sortens färskpotatis, både i Värmland och i Sverige, är Solist. Den kör de alla med på Värmlands potatis, även om vissa har lite variation. Men det är Solist som nu har kommit upp och är på väg till butik.

50-60 ton i veckan

– Jag har Puritan också. Det är den gamla sorten. En del vill ha den också, säger potatisodlare Lennart Ellmo.

Han är en av de som fick den allra första skörden bland odlarna i Värmlandpotatis ab i Grava. Lennarts första lass åkte iväg redan i tisdags och är nu på väg till Konsum.

– När vi tar över potatisleveranserna tar vi över för alla deras butiker. Då måste vi se till att det räcker till alla. Jag har kört fjorton ton den här veckan, och då är det bara halva veckan som gått. Normalt handlar det om 50-60 ton i veckan bara till Konsum Värmland. Sen ska det till olika färskvarucentraler också.

– En värmlänning vill ha en värmlänning, så är det. Det är alltid roligare med värmländsk potatis i butikerna, de första kom ut i vissa butiker redan i dag, säger Patrik Helgesson, lagerchef på färskvarucentralen, Konsum Värmland.

Efterfrågad knöl

Hittills ser skördarna bra ut och på många håll i länet kommer nu knölarna dyka upp i butikerna. Vilket har varit efterlängtat för många.

– De har frågat efter den länge i butiken. ”När kommer den värmländska färskpotatisen?” frågar de. De har väntat, och det har vi med. Färskpotatis har vi ju haft ett tag, de som växer under duk i Skåne. Nu blir det på riktigt, säger Carina Hiltunen Carlsson, ägare av Sjöstedts.

– Det är sen premiär i år, någon vecka senare än vanligt. Det är det kalla vädret som har gjort det lite utdraget, säger potatisodlaren Hans Andersson.

Färskpotatisen vi har sett tidigare är den Skånska, som odlas på ett snabbare sätt.

– Vi vill mena att potatisen blir godare om den får växa i sin egen takt. Att den får alla soltimmar den behöver. Växer den inte så fort blir det mer smak.

Den vanligaste sortens färskpotatis, både i Värmland och i Sverige, är Solist. Den kör de alla med på Värmlands potatis, även om vissa har lite variation. Men det är Solist som nu har kommit upp och är på väg till butik.

50-60 ton i veckan

– Jag har Puritan också. Det är den gamla sorten. En del vill ha den också, säger potatisodlare Lennart Ellmo.

Han är en av de som fick den allra första skörden bland odlarna i Värmlandpotatis ab i Grava. Lennarts första lass åkte iväg redan i tisdags och är nu på väg till Konsum.

– När vi tar över potatisleveranserna tar vi över för alla deras butiker. Då måste vi se till att det räcker till alla. Jag har kört fjorton ton den här veckan, och då är det bara halva veckan som gått. Normalt handlar det om 50-60 ton i veckan bara till Konsum Värmland. Sen ska det till olika färskvarucentraler också.

– En värmlänning vill ha en värmlänning, så är det. Det är alltid roligare med värmländsk potatis i butikerna, de första kom ut i vissa butiker redan i dag, säger Patrik Helgesson, lagerchef på färskvarucentralen, Konsum Värmland.

Efterfrågad knöl

Hittills ser skördarna bra ut och på många håll i länet kommer nu knölarna dyka upp i butikerna. Vilket har varit efterlängtat för många.

– De har frågat efter den länge i butiken. ”När kommer den värmländska färskpotatisen?” frågar de. De har väntat, och det har vi med. Färskpotatis har vi ju haft ett tag, de som växer under duk i Skåne. Nu blir det på riktigt, säger Carina Hiltunen Carlsson, ägare av Sjöstedts.