2015-07-16 06:00

2015-07-16 16:45

Polisen uppmanar: anmäl slipligan

VÄRMLAND

Flera företagare i länet berättar om oro och rädsla efter hot från ett slipföretag i Värmland. Efter NWT:s artikel uppmanar polisen nu samtliga utsatta att anmäla.

– De har ringt mig och mina anställda runt 300 gånger nu. De säger att de ska våldta min fru, döda mig och skada mina barnbarn. Vi mår skitdåligt, säger en företagare i Värmland NWT talat med.

Han känner sig maktlös:

– De slutar aldrig, de har matat på varje dag i tre veckor. De åker hem till mig och mina anställda. Vi kan inte arbeta, vi håller på att tappa affärer. De vet ju det att man inte klarar hur länge som helst och kanske till slut ger upp och betalar.

I går skrev NWT om de företagare i länet som fått besök av sliparna, som kräver summor långt över det överenskomna och sedan hotar om betalning. Företagaren vi talat med säger att de ville de ha 54 000 kronor för att laga borrar som nya kostar 2800. Han har talat med fyra andra företagare som gett upp och betalat direkt.

Anmält efter hot

Företagaren har anmält bluffen till polisen, men den anmälan är nedlagd. Han och hans anställda har också anmält de dödshot de fått mot sig. Efter NWT:s artikel uppmanar nu polisen samtliga som utsatts att anmäla:

– Var för sig kan de vara svårutredda. Men har vi fler kan det bli ett annat läge, om det finns anledning att anta att det är samma gäng som står bakom det, säger Stefan Wickberg, pressinformatör på Polisen i Värmland.

En annan företagare NWT pratat med har fått rådet att inte anmäla eftersom det inte kommer leda någonstans. Det reagerar Stefan Wickberg starkt mot:

– Så får man helt enkelt inte säga. Tror man att man utsatts för brott ska man alltid anmäla.

Han uppmanar också alla som utsatta och är rädda att ringa 112 om läget är akut.

– De har ringt mig och mina anställda runt 300 gånger nu. De säger att de ska våldta min fru, döda mig och skada mina barnbarn. Vi mår skitdåligt, säger en företagare i Värmland NWT talat med.

Han känner sig maktlös:

– De slutar aldrig, de har matat på varje dag i tre veckor. De åker hem till mig och mina anställda. Vi kan inte arbeta, vi håller på att tappa affärer. De vet ju det att man inte klarar hur länge som helst och kanske till slut ger upp och betalar.

I går skrev NWT om de företagare i länet som fått besök av sliparna, som kräver summor långt över det överenskomna och sedan hotar om betalning. Företagaren vi talat med säger att de ville de ha 54 000 kronor för att laga borrar som nya kostar 2800. Han har talat med fyra andra företagare som gett upp och betalat direkt.

Anmält efter hot

Företagaren har anmält bluffen till polisen, men den anmälan är nedlagd. Han och hans anställda har också anmält de dödshot de fått mot sig. Efter NWT:s artikel uppmanar nu polisen samtliga som utsatts att anmäla:

– Var för sig kan de vara svårutredda. Men har vi fler kan det bli ett annat läge, om det finns anledning att anta att det är samma gäng som står bakom det, säger Stefan Wickberg, pressinformatör på Polisen i Värmland.

En annan företagare NWT pratat med har fått rådet att inte anmäla eftersom det inte kommer leda någonstans. Det reagerar Stefan Wickberg starkt mot:

– Så får man helt enkelt inte säga. Tror man att man utsatts för brott ska man alltid anmäla.

Han uppmanar också alla som utsatta och är rädda att ringa 112 om läget är akut.