2015-07-16 06:00

2015-07-16 17:36

Inte så knöligt

VÄRMLAND: Så förvarar du potatisen

Förvaring? Hållbarhet? Näring? Potatis som potatis - eller?
Det är inte helt enkelt att ha med potatis att göra.

Potatisen hör till ett av våra vanligaste livsmedel och är väldigt näringsrik. Den innehåller bland annat c-vitamin, b6-vitamin och kalium. Färskpotatisen innehåller även folater. Potatis är dessutom, förutom rik på kolhydrater och därmed energigivande, väldigt fettsnål.

Potatis är en tålig knöl som ska förvaras svalt och mörkt, då håller den länge, upp till åtta månader. Förvaras den ljust kan potatisen bilda klorofyll, vilket gör den grön men i regel ofarlig. Men grön färg kan även innebära att det har bildats giftiga glykoalkaloider. Därför ska man alltid slänga grön potatis.

Förvarar man potatisen för varmt skrumpnar den och kan även börja grodda. Förvaras den däremot för kallt blir den söt och vattnig. Potatisen kan nämligen omvandla stärkelse till sockerarter om den har det för kallt. En bra förvaringstemperatur är mellan fyra och sex grader.

Källa: Livsmedelsverket, svenskpotatis.se

Potatisen hör till ett av våra vanligaste livsmedel och är väldigt näringsrik. Den innehåller bland annat c-vitamin, b6-vitamin och kalium. Färskpotatisen innehåller även folater. Potatis är dessutom, förutom rik på kolhydrater och därmed energigivande, väldigt fettsnål.

Potatis är en tålig knöl som ska förvaras svalt och mörkt, då håller den länge, upp till åtta månader. Förvaras den ljust kan potatisen bilda klorofyll, vilket gör den grön men i regel ofarlig. Men grön färg kan även innebära att det har bildats giftiga glykoalkaloider. Därför ska man alltid slänga grön potatis.

Förvarar man potatisen för varmt skrumpnar den och kan även börja grodda. Förvaras den däremot för kallt blir den söt och vattnig. Potatisen kan nämligen omvandla stärkelse till sockerarter om den har det för kallt. En bra förvaringstemperatur är mellan fyra och sex grader.

Källa: Livsmedelsverket, svenskpotatis.se