2015-07-07 17:12

2015-07-09 17:10

Med utsikt över Värmland

VÄRMLAND: Nu öppnar vattentornet på Kronoparken för sommaren

Värmland är ett vackert landskap som tål att tittas på. I länet finns det många utsiktsplatser som kan vara värt ett besök i sommar, både högt och lågt.

En av Karlstad bästa utsiktsplatser finns i vattentornet på Kronoparken, som under tisdagen öppnade för sin sommarsäsong. Från vattentornet går det att vid klart väder se ända bort till Kinnekulle på andra sidan Vänern.

– Det är den högsta punkten i Karlstad som man kan ta sig upp i. Man ser jättelångt. Och så ser man den vackra Vänern från ett fågelperspektiv, säger Jan Wilhelmsson, miljöingenjör på Karlstad kommun.

I själva tornet finns det även en mängd aktiviteter för både stora och små att ta del av. Dessutom kommer tornet att ha kvällsöppet två gånger i sommar så att man kan ta del av ner solen går ner över Karlstad.

Värmlands högsta

Om man åker norröver mot Sunne finns Tossebergsklätten invid Övre Frykens västra strand som förutom att det är en av länets kändaste utsiktsplatser, även har nämnts i Selma Lagerlöfs diktning, dock då benämnt som Gurlita klätt.

Fortsätter man ännu längre norrut finner man Värmlands högsta punkt, nämligen Granberget. Berget ligger öster om höljes och har en topp på 701 meter över havet.

Men en bra utsikt behöver inte vara högt belägen.

– För Kristinehamns del är Picassoskulpturen och hela udden en fantastisk utkiksplats. Du ser hela Vänerhavet där. På kvällen har du vacker solnedgång längs hela sundet, säger Linnéa Palmqvist från Kristinehamns turistbyrå.

Vill man blicka mot ett annat land går det från utsiktstornet Fågelåsen i Skillingmark att se till Vestmarka i Norge när vädret är klart. Därifrån kan man även se till Valfjället, som ligger vid norska gränsen.

En av Karlstad bästa utsiktsplatser finns i vattentornet på Kronoparken, som under tisdagen öppnade för sin sommarsäsong. Från vattentornet går det att vid klart väder se ända bort till Kinnekulle på andra sidan Vänern.

– Det är den högsta punkten i Karlstad som man kan ta sig upp i. Man ser jättelångt. Och så ser man den vackra Vänern från ett fågelperspektiv, säger Jan Wilhelmsson, miljöingenjör på Karlstad kommun.

I själva tornet finns det även en mängd aktiviteter för både stora och små att ta del av. Dessutom kommer tornet att ha kvällsöppet två gånger i sommar så att man kan ta del av ner solen går ner över Karlstad.

Värmlands högsta

Om man åker norröver mot Sunne finns Tossebergsklätten invid Övre Frykens västra strand som förutom att det är en av länets kändaste utsiktsplatser, även har nämnts i Selma Lagerlöfs diktning, dock då benämnt som Gurlita klätt.

Fortsätter man ännu längre norrut finner man Värmlands högsta punkt, nämligen Granberget. Berget ligger öster om höljes och har en topp på 701 meter över havet.

Men en bra utsikt behöver inte vara högt belägen.

– För Kristinehamns del är Picassoskulpturen och hela udden en fantastisk utkiksplats. Du ser hela Vänerhavet där. På kvällen har du vacker solnedgång längs hela sundet, säger Linnéa Palmqvist från Kristinehamns turistbyrå.

Vill man blicka mot ett annat land går det från utsiktstornet Fågelåsen i Skillingmark att se till Vestmarka i Norge när vädret är klart. Därifrån kan man även se till Valfjället, som ligger vid norska gränsen.

Utsiktsplatser i Värmland

Karlstad: Vattentornet på Kronoparken

Sysslebäck: Granberget

Eda: Utsiktstornet Fågelåsen i Skillingmark, toppen av Valfjället

Kristinehamn: Picassos udde

Filipstad: Utsiktstornet på Storhöjden Utpostens café

Arvika: Storkasberget, Gallberget och Ryggestadsberget i Gunnarskog

Hagfors: Utsiktstornet på Värmulsåsen

Ekshärad: Ekesberget

Munkfors: Boroskullen vid Ransjön, utsiktstornet Loslätten i Ransäter

Kil: Frykstahöjden, Rennstadsnipan, Rinnforsbranten, Storstrandshöjden Hurttjärnet, Valfjällets utsiktsplats

Säffle: Karlsborgsåsen, Duse udde, Långserud vid eldansnäs, Mässvik i Värmlandsbro

Sunne: Tossebergsklätten, Fryksdalshöjden, Gettjärnsklätten, Sundsberget, Åsberget, toppen på Finnfallet

Torsby: Valberget i anslutning till Torsby Skidtunnel, Hovfjället och Mattila med deras vandringsleder

Karlskoga: Rävåskullen, Lunedsleden

Värmlands Nysäter: Toppen av Hösåsfjället