2015-06-27 06:00

2015-06-28 09:43

Landshövdingens tusen dagar

VÄRMLAND: Det vill han åstadkomma framöver

I dag har han varit landshövding i tusen dagar.
NWT har pratat öppenhet, infrastruktur och sommar med Kenneth Johansson.

Han tillträdde posten hösten 2012 och har ett förordnande som sträcker sig till hösten 2018.

Lördagen är hans 999:e dag som landshövding.

Vilken dag har varit bäst?

– Det är många höjdpunkter. När det jobb vi gör på länsstyrelsen tas emot på ett bra sätt, då blir jag glad.

– Och det finns så klart enskilda saker, som kungabesöket 22 augusti 2013. Men det kanske största är att möta alla härliga personer.

”Starka upplevelser”

Kenneth Johansson pratar om vikten av öppenhet och tillgänglighet. Både när det gäller honom själv och residenset, men också om Värmland som helhet.

– Det har varit oerhört starka upplevelser när jag träffat ensamkommande flyktingbarn med deras berättelser. Det har berört mig mycket och gjort att jag än mer engagerat mig för att Värmland ska vara ett öppet län. Vi måste räcka ut en hand till dem som har det svårt.

Hur ska Värmland bli mer öppet?

– Genom att föra dialog och jobba mer med folkbildningsfrågor. Jag har tagit initiativ till folkbildningsinsatser och initierat olika projekt. Men det behövs mer. När man sitter och pratar med en ung människa som kommit från krigets helvete får man stor respekt och blir ödmjuk för att vi ska och kan göra betydligt mer för våra medmänniskor.

Utflyttningen då – hur behöver länet jobba där?

– Min vision är en hållbar utveckling i hela Värmland. I Värmland som Sverige går det åt fel håll, urbaniseringen tilltar. Det betyder att stora delar av vårt län på sikt utarmas.

– Det handlar om infrastruktur, jobb, utbildning och att lyfta fram de gröna näringarna och ge förutsättningar för den moderna landsbygden. Där är fiber en grundläggande förutsättning.

Just nu oroas Kenneth Johansson för nya regler för fiberstöd.

– De betyder att 35–40 orter i Värmland inte kommer att få det ekonomiska stöd som det var tänkt. Det har vi agerat mot.

Vad vill du åstadkomma under de kommande tusen dagarna?

– Jag skulle vilja få ännu mer av hållbar tillväxt, få folk i jobb och utbildning och begränsa utanförskapet. Sedan vill jag fortsätta att lyfta fram miljö- och klimatfrågorna på ett bättre sätt.

– Jag vill också fortsätta att förbättra dialogen med kommunerna om planfrågor, och sedan vi har rovdjursfrågan. Jag tycker att vi har en bra relation med olika grupper i länet och det vill jag verkligen hålla i.

Till sist – vad gör du själv i sommar?

– Jag befinner mig i Falun under semestern och har fem planerade aktiviteter i Värmland. Till exempel ska jag nästa helg till Östmarks kyrka som fyller 250 år.

– Sedan ska jag åka till Skottland en vecka. Det är rent privat och då ska jag till och med stänga av mobilen!

Han tillträdde posten hösten 2012 och har ett förordnande som sträcker sig till hösten 2018.

Lördagen är hans 999:e dag som landshövding.

Vilken dag har varit bäst?

– Det är många höjdpunkter. När det jobb vi gör på länsstyrelsen tas emot på ett bra sätt, då blir jag glad.

– Och det finns så klart enskilda saker, som kungabesöket 22 augusti 2013. Men det kanske största är att möta alla härliga personer.

”Starka upplevelser”

Kenneth Johansson pratar om vikten av öppenhet och tillgänglighet. Både när det gäller honom själv och residenset, men också om Värmland som helhet.

– Det har varit oerhört starka upplevelser när jag träffat ensamkommande flyktingbarn med deras berättelser. Det har berört mig mycket och gjort att jag än mer engagerat mig för att Värmland ska vara ett öppet län. Vi måste räcka ut en hand till dem som har det svårt.

Hur ska Värmland bli mer öppet?

– Genom att föra dialog och jobba mer med folkbildningsfrågor. Jag har tagit initiativ till folkbildningsinsatser och initierat olika projekt. Men det behövs mer. När man sitter och pratar med en ung människa som kommit från krigets helvete får man stor respekt och blir ödmjuk för att vi ska och kan göra betydligt mer för våra medmänniskor.

Utflyttningen då – hur behöver länet jobba där?

– Min vision är en hållbar utveckling i hela Värmland. I Värmland som Sverige går det åt fel håll, urbaniseringen tilltar. Det betyder att stora delar av vårt län på sikt utarmas.

– Det handlar om infrastruktur, jobb, utbildning och att lyfta fram de gröna näringarna och ge förutsättningar för den moderna landsbygden. Där är fiber en grundläggande förutsättning.

Just nu oroas Kenneth Johansson för nya regler för fiberstöd.

– De betyder att 35–40 orter i Värmland inte kommer att få det ekonomiska stöd som det var tänkt. Det har vi agerat mot.

Vad vill du åstadkomma under de kommande tusen dagarna?

– Jag skulle vilja få ännu mer av hållbar tillväxt, få folk i jobb och utbildning och begränsa utanförskapet. Sedan vill jag fortsätta att lyfta fram miljö- och klimatfrågorna på ett bättre sätt.

– Jag vill också fortsätta att förbättra dialogen med kommunerna om planfrågor, och sedan vi har rovdjursfrågan. Jag tycker att vi har en bra relation med olika grupper i länet och det vill jag verkligen hålla i.

Till sist – vad gör du själv i sommar?

– Jag befinner mig i Falun under semestern och har fem planerade aktiviteter i Värmland. Till exempel ska jag nästa helg till Östmarks kyrka som fyller 250 år.

– Sedan ska jag åka till Skottland en vecka. Det är rent privat och då ska jag till och med stänga av mobilen!