2015-06-17 06:00

2015-06-17 06:00

Rektorsutbildningen fyller 40 år, grattis!

HALLÅ OCH GRATTIS...

...Anders Arnqvist, utbildningschef, rektorsutbildningen vid Karlstads universitet som har varit drivande i att få rikskonferensen för rektorsutbildare till Karlstad för första gången.

– Tack så mycket!

Hur firar ni det?

– Med en rikskonferens på Karlstad CCC där landets åtta lärosäten bjuds in. Konferensen har ägt rum årligen i Stockholm där alla som jobbar med rektorsutbildningen träffats, men det här är första gången vi gör det i Karlstad. Det känns extra roligt! Det är också väldigt kul att ett gäng pionjärer för utbildningen som exempelvis Mats Ekholm, professor emeritus vid Karlstads universitet, är med och firar och delar med sig av sina reflektioner och erfarenheter till det hundratal rektorsutbildare som deltar.

Vad händer på konferensen?

– Temat för konferensen är verksamhetsutveckling med fokus på barns och elevers lärande. Bland annat så ska landets olika skolor presentera sina forsknings- och utvecklingsarbeten, och så ska Skolverkets generaldirektör Anna Ekström tala och ge sin syn på läget i den svenska skolan i dag. Anna Ekström leder ju dessutom den nyligen presenterade skolkommissionen.

Hur har rektorns uppgift förändrats genom åren?

– Nya läroplaner och fristående skolor har förstås förändrat förutsättningarna genom åren. Framförallt har de administrativa uppgifterna ökat i väldigt stor utsträckning. Det finns forskning som stöder det.

Vilken är rektorns viktigaste uppgift i dag?

– Vi vill få rektorer att bli duktiga på att utveckla sina egna skolor. Det har varit ett genomgående tema under alla 40 år.

– Tack så mycket!

Hur firar ni det?

– Med en rikskonferens på Karlstad CCC där landets åtta lärosäten bjuds in. Konferensen har ägt rum årligen i Stockholm där alla som jobbar med rektorsutbildningen träffats, men det här är första gången vi gör det i Karlstad. Det känns extra roligt! Det är också väldigt kul att ett gäng pionjärer för utbildningen som exempelvis Mats Ekholm, professor emeritus vid Karlstads universitet, är med och firar och delar med sig av sina reflektioner och erfarenheter till det hundratal rektorsutbildare som deltar.

Vad händer på konferensen?

– Temat för konferensen är verksamhetsutveckling med fokus på barns och elevers lärande. Bland annat så ska landets olika skolor presentera sina forsknings- och utvecklingsarbeten, och så ska Skolverkets generaldirektör Anna Ekström tala och ge sin syn på läget i den svenska skolan i dag. Anna Ekström leder ju dessutom den nyligen presenterade skolkommissionen.

Hur har rektorns uppgift förändrats genom åren?

– Nya läroplaner och fristående skolor har förstås förändrat förutsättningarna genom åren. Framförallt har de administrativa uppgifterna ökat i väldigt stor utsträckning. Det finns forskning som stöder det.

Vilken är rektorns viktigaste uppgift i dag?

– Vi vill få rektorer att bli duktiga på att utveckla sina egna skolor. Det har varit ett genomgående tema under alla 40 år.

  • Oskar Nyström