2015-06-04 11:17

2015-06-04 15:27

Sju års fängelse för nätpedofil

BROTT: Flera av offren från Värmland

(UPPDATERAD) En 29-årig man från Stockholmstrakten har dömts till sju års fängelse i den hittills största svenska nätpedofilhärvan. Några av mannens offer är unga kvinnor från Värmland.

För ett och ett halvt år sedan greps mannen efter en omfattande spaningsinsats från polisens sida. Mannen bodde med sin familj i en lägenhet i en av Stockholms förorter. Misstankarna gällde att mannen genom hot hade tvingat småflickor och unga kvinnor från hela landet att posera för honom över internet medan de utförde avancerade sexuella handlingar med sig själva.

Domen, som föll i Solna tingsrätt på torsdagen, omfattar ett stort antal mycket grova brott mot ett 60-tal minderåriga flickor och unga kvinnor. De flesta är 14-16 år gamla men den yngsta var bara elva.

Nästan inget av offren har kontaktat polisen på eget initiativ.

Toppen av isberg

– Vi vet att det här bara är toppen av ett isberg, sade kammaråklagare Emelie Källfelt till NWT i höstas i samband med att hon lämnade in åtalet. Det finns fler offer som vi ännu inte känner till.

29-åringen stal tre unga mäns internetidentiteter och använda dessa för att närma sig sina offer. Han använde då nättjänsten Kamrat och andra sociala medier.

Först brukade han be dem skicka bilder på sig själva men ganska snart övergick han till att hota dem med att sprida bilderna i större kretsar om de inte gjorde som han ville. Och det han ville var att de skulle agera sexuellt med sig själva i direkta videosamtal.

Har mått dåligt

Nästan alla flickorna har mått rejält dåligt efter kontakten med 29-åringen.

Åklagarna ville att mannen skulle dömas till åtta års fängelse som är maxstraffet för brott av den här typen. Solna tingsrätt fäller visserligen mannen på nästan alla punkter men nöjer sig ändå med sju års fängelse plus att mannen ska betala sammanlagt 5 miljoner kronor i skadestånd till offren.

– Om du inte får åtta år i det här fallet, vad är det som då krävs, säger kammaråklagare Källfelt till nyhetsbyrån TT. Åtta år är det enda rimliga.

För ett och ett halvt år sedan greps mannen efter en omfattande spaningsinsats från polisens sida. Mannen bodde med sin familj i en lägenhet i en av Stockholms förorter. Misstankarna gällde att mannen genom hot hade tvingat småflickor och unga kvinnor från hela landet att posera för honom över internet medan de utförde avancerade sexuella handlingar med sig själva.

Domen, som föll i Solna tingsrätt på torsdagen, omfattar ett stort antal mycket grova brott mot ett 60-tal minderåriga flickor och unga kvinnor. De flesta är 14-16 år gamla men den yngsta var bara elva.

Nästan inget av offren har kontaktat polisen på eget initiativ.

Toppen av isberg

– Vi vet att det här bara är toppen av ett isberg, sade kammaråklagare Emelie Källfelt till NWT i höstas i samband med att hon lämnade in åtalet. Det finns fler offer som vi ännu inte känner till.

29-åringen stal tre unga mäns internetidentiteter och använda dessa för att närma sig sina offer. Han använde då nättjänsten Kamrat och andra sociala medier.

Först brukade han be dem skicka bilder på sig själva men ganska snart övergick han till att hota dem med att sprida bilderna i större kretsar om de inte gjorde som han ville. Och det han ville var att de skulle agera sexuellt med sig själva i direkta videosamtal.

Har mått dåligt

Nästan alla flickorna har mått rejält dåligt efter kontakten med 29-åringen.

Åklagarna ville att mannen skulle dömas till åtta års fängelse som är maxstraffet för brott av den här typen. Solna tingsrätt fäller visserligen mannen på nästan alla punkter men nöjer sig ändå med sju års fängelse plus att mannen ska betala sammanlagt 5 miljoner kronor i skadestånd till offren.

– Om du inte får åtta år i det här fallet, vad är det som då krävs, säger kammaråklagare Källfelt till nyhetsbyrån TT. Åtta år är det enda rimliga.