2015-05-22 09:23

2015-05-22 09:34

Värmlänningarna pantar mest

VÄRMLAND

Värmlänningarna är bäst i landet på att panta brukar och PET-flaskor. Det visar färsk statistik från Returpack.

Enligt färsk statistik från Returpack pantade svenskarna i snitt 169 burkar och PET-flaskor per person under 2014.

Det är sex fler burkar och PET-flaskor än året innan.

Allra bäst på att panta i landet är man alltså i Värmlands län där snittet ligger på 270 per person.

Eda bäst i länet...

Bästa värmländska kommun är Eda. Totalt återvanns cirka 74 miljoner förpackningar i Värmlands län. Detta innebär en energibesparing på ungefär 15 miljoner kWh vilket motsvarar 18 511 varv runt jorden på en elcykel.

...men inte i landet

Men även om Värmland är bästa länet så är den bästa kommunen inte värmländsk. Det är Strömstad där det pantades totalt över 37 miljoner burkar och PET-flaskor vilket motsvarar smått otroliga 2 956 förpackningar per person.

– Att Strömstad toppar är inte alls oväntat, det har de gjort i många år. Förklaringen är att de har mycket gränshandel, så många av de som pantar i Strömstad är norrmän, säger Katarina Lundell kommunikationschef på Returpack.

Enligt färsk statistik från Returpack pantade svenskarna i snitt 169 burkar och PET-flaskor per person under 2014.

Det är sex fler burkar och PET-flaskor än året innan.

Allra bäst på att panta i landet är man alltså i Värmlands län där snittet ligger på 270 per person.

Eda bäst i länet...

Bästa värmländska kommun är Eda. Totalt återvanns cirka 74 miljoner förpackningar i Värmlands län. Detta innebär en energibesparing på ungefär 15 miljoner kWh vilket motsvarar 18 511 varv runt jorden på en elcykel.

...men inte i landet

Men även om Värmland är bästa länet så är den bästa kommunen inte värmländsk. Det är Strömstad där det pantades totalt över 37 miljoner burkar och PET-flaskor vilket motsvarar smått otroliga 2 956 förpackningar per person.

– Att Strömstad toppar är inte alls oväntat, det har de gjort i många år. Förklaringen är att de har mycket gränshandel, så många av de som pantar i Strömstad är norrmän, säger Katarina Lundell kommunikationschef på Returpack.