2015-04-06 10:23

2015-04-06 10:55

Efter påsken kommer vårvärmen

SVERIGE

Det soliga vädret från påskhelgen följs av mer sol. Och framförallt; värme. I södra Sverige väntas det bli uppåt 15 grader.

– Det blir ett tydligt väderomslag och varmare på de flesta håll i landet. Under påskhelgen har det varit kalla nätter med minusgrader långt söderut. Den här veckan ser även nätterna ut att bli varmare, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till TT.

Under måndagen ser det ut att bli uppåt tio grader i Götaland och Svealand och redan i morgon stiger temperaturen yterligare. Och enligt SMHI blir det varmare än vad det brukar vara i början av april.

– Men april brukar kunna ta några svängar som ger riktigt skön vårvärme, säger Ohlsson. Från Norrbottens kustland hela vägen ned till Medelpad kan det snöa under förmiddagen, så där får den som ska ta bilen hem från påskfirandet ta det lugnt på vägarna.

Elda med förnuft

I och med att värmen kommer ökar risken för gräsbränder.

Magnus Lundqvist, räddningschef i beredskap, uppmanade redan på påskaftonen folk att vara försiktiga när de eldar. Så här sa han då till nwt.se:

– Det gäller att man har rätt utrustning och kan släcka elden vid behov och inte tar för stora områden på en gång.

Kollegan Hans Berged fyller i:

– Det första man ska fundera på är om det är nödvändigt att elda. Försök att elda i motvind, det räcker med en vindpust. Och elda inte ensam.

– Det blir ett tydligt väderomslag och varmare på de flesta håll i landet. Under påskhelgen har det varit kalla nätter med minusgrader långt söderut. Den här veckan ser även nätterna ut att bli varmare, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till TT.

Under måndagen ser det ut att bli uppåt tio grader i Götaland och Svealand och redan i morgon stiger temperaturen yterligare. Och enligt SMHI blir det varmare än vad det brukar vara i början av april.

– Men april brukar kunna ta några svängar som ger riktigt skön vårvärme, säger Ohlsson. Från Norrbottens kustland hela vägen ned till Medelpad kan det snöa under förmiddagen, så där får den som ska ta bilen hem från påskfirandet ta det lugnt på vägarna.

Elda med förnuft

I och med att värmen kommer ökar risken för gräsbränder.

Magnus Lundqvist, räddningschef i beredskap, uppmanade redan på påskaftonen folk att vara försiktiga när de eldar. Så här sa han då till nwt.se:

– Det gäller att man har rätt utrustning och kan släcka elden vid behov och inte tar för stora områden på en gång.

Kollegan Hans Berged fyller i:

– Det första man ska fundera på är om det är nödvändigt att elda. Försök att elda i motvind, det räcker med en vindpust. Och elda inte ensam.