2015-03-25 16:59

2015-03-25 16:59

Handelns bästa tid är nu

VÄRMLAND: Butikerna laddar för påskhelgen

Lönevecka och en vecka kvar till påsk: matbutikernas riktiga högtid.
– Påsken är vår största vecka på hela året, säger Tommy Johansson.

Han är butikschef på Maximat i Charlottenberg där försäljningen dragit i gång på allvar redan den här veckan:

– Det är fullt ös och det lär fortsätta ända över påsk. Norrmännen firar ju påsk på allvar och det märker vi såklart av i butiken. Vi har laddat upp med all personal vi har och massor av varor.

Lars-Erik Eröy, centerchef på Töcksfors shoppingcenter, håller med:

– Många norrmän passar på att ta långledigt i samband med påsk och i kombination med att butikerna där ofta har reducerade öppettider brukar det bli full fart hos oss.

Vad äter norrmännen under påskhelgen?

– Ungefär samma som oss: men de köper ännu mer av allt. Godis och dricka är storsäljare, norrmännen köper också alltid mycket kött, fläsk och fryst kyckling, säger Tommy Johansson på Maximat.

Handlarna älskar högtider som påsk och jul, vilket kanske kan förklaras genom att titta på Svensk handels prognos.

Sillvarianter är poppis

Bara under Skärtorsdagen väntas vi köpa mat för cirka 1 747 miljoner kronor, vilket är drygt 80 procent mer än en vanlig torsdag.

– Vi säljer såklart mycket ägg, dricka och godis. För några år sedan började lamm bli mer populärt och alla de olika sillvarianter som börjat dyka upp säljer också bra, säger Christer Johansson, köpman på Ica Maxi i Karlstad.

Men trots att det mesta säljer som smör runt påskhelgen, i vissa butiker mer än tredubblas omsättningen, finns det fler faktorer än enbart välfyllda butikshyllor att ta hänsyn till:

– Vädret påverkas oss, säger Lars-Erik Eröy hos Töcksfors shoppingcenter.

– Generellt är dåligt väder dåligt för oss, åtminstone när det gäller norrmännens vilja att sätta sig i bilen. Likaså är för bra väder något dämpande, då vill många vara utomhus. Halvbra väder är det allra bästa.

Grillväder?

Apropå väder börjar dessutom grillsäsongen närma sig.

– Ifjol var grillsäsongen i gång lagom till påsk, men då låg påsken senare än i år. Men vi har laddat upp med fullt grillsortiment och blir det kanonväder kan vi nog räkna med att det påverkar oss positivt rent försäljningsmässigt, säger Tommy Johansson på Maximat.

Han är butikschef på Maximat i Charlottenberg där försäljningen dragit i gång på allvar redan den här veckan:

– Det är fullt ös och det lär fortsätta ända över påsk. Norrmännen firar ju påsk på allvar och det märker vi såklart av i butiken. Vi har laddat upp med all personal vi har och massor av varor.

Lars-Erik Eröy, centerchef på Töcksfors shoppingcenter, håller med:

– Många norrmän passar på att ta långledigt i samband med påsk och i kombination med att butikerna där ofta har reducerade öppettider brukar det bli full fart hos oss.

Vad äter norrmännen under påskhelgen?

– Ungefär samma som oss: men de köper ännu mer av allt. Godis och dricka är storsäljare, norrmännen köper också alltid mycket kött, fläsk och fryst kyckling, säger Tommy Johansson på Maximat.

Handlarna älskar högtider som påsk och jul, vilket kanske kan förklaras genom att titta på Svensk handels prognos.

Sillvarianter är poppis

Bara under Skärtorsdagen väntas vi köpa mat för cirka 1 747 miljoner kronor, vilket är drygt 80 procent mer än en vanlig torsdag.

– Vi säljer såklart mycket ägg, dricka och godis. För några år sedan började lamm bli mer populärt och alla de olika sillvarianter som börjat dyka upp säljer också bra, säger Christer Johansson, köpman på Ica Maxi i Karlstad.

Men trots att det mesta säljer som smör runt påskhelgen, i vissa butiker mer än tredubblas omsättningen, finns det fler faktorer än enbart välfyllda butikshyllor att ta hänsyn till:

– Vädret påverkas oss, säger Lars-Erik Eröy hos Töcksfors shoppingcenter.

– Generellt är dåligt väder dåligt för oss, åtminstone när det gäller norrmännens vilja att sätta sig i bilen. Likaså är för bra väder något dämpande, då vill många vara utomhus. Halvbra väder är det allra bästa.

Grillväder?

Apropå väder börjar dessutom grillsäsongen närma sig.

– Ifjol var grillsäsongen i gång lagom till påsk, men då låg påsken senare än i år. Men vi har laddat upp med fullt grillsortiment och blir det kanonväder kan vi nog räkna med att det påverkar oss positivt rent försäljningsmässigt, säger Tommy Johansson på Maximat.