2015-03-06 11:35

2015-03-06 14:42

Trafikverket stoppar Aviesflyg

TORSBY/HAGFORS: "Vi kommer att flyga som planerat", säger Avies vd

(UPPDATERAD) Trafikverket avbryter med omedelbar verkan flygavtalet med Avies.
– Jag känner inte till att något liknande hänt förut, säger Trafikverkets regionchef.

Hösten 2011 tog Estlandsbaserade flygbolaget Avies över flygtrafiken på bland annat linjen Torsby-Hagfors-Arlanda. Redan från start drabbades linjen, som upphandlats av Trafikverket, av störningar. Något som präglat hela avtalsperioden fram till i dag.

– Det görs månatliga uppföljningar och utvärderingar gällande eventuella störningar och händelser. Till sist kommer man till en punkt, och den punkten har vi kommit till nu. De uppfyller inte det avtal som vi tecknat, säger Håkan Wennerström, chef för Trafikverket region väst.

Kraftfull markering

Enligt Wennerström är det ingen enskild händelse som lett fram till beslutet. Han hänvisar till att bolaget på kort tid varit involverat i fyra allvarliga tillbud i Pajala, Sveg, Torsby och Arlanda. Dessutom har många flygningar ställts in utan någon giltig orsak.

– Det vi gjort nu är en kraftfull markering. Vi säger inte bara upp det nuvarande avtalet, vi har också beslutat om att ta bort dem från den tilldelade trafiken mellan Sveg och Arlanda samt Östersund och Umeå i den upphandlingsperiod som startar i höst, säger Håkan Wennerström.

Ny upphandling

Fredagen är sista dagen som Avies får flyga på sträckorna Pajala-Luleå, Sveg-Arlanda och Torsby-Hagfors-Arlanda. När trafiken kan återupptas är ännu oklart.

– Vi kommer att genomföra en direktupphandling. Min bedömning är att det kan ta ungefär två veckor fram till dess att trafiken är i gång igen, säger Håkan Wennerström.

24 oktober övertas trafiken på flyglinjen från norra Värmland av det danska flygbolaget Flexiflight, som också kommer att överta flygningarna på de två linjer som Avies ursprungligen tilldelats från och med i höst.

Resenärer ska kontakta Avies

Den som bokat en resa med det nu uppsagda flygbolaget hänvisas till att kontakta Avies för att återkräva sin betalning.

– Det är en affär mellan bolaget och resenären, säger Håkan Wennerström.

Men att som resenär försöka nå Avies är inte helt enkelt. Ett samtal till bolagets svenska callcenter hamnar i en röstmeddelande som berättar att personen är sjukskriven på obestämd framtid.

Kommer att överklaga?

Avies vd Allan Soll säger till NWT att Trafikverkets besked om att avsluta avtalet kom som en chock på fredagen.

– De har inte alls kommunicerat att något sådant här var på gång och därför är alla på bolaget chockade i dag. Vi har tagit kontakt med juridisk expertis för att se om de har laglig rätt att avbryta avtalet på det här sättet. Vi ska också försöka få till ett möte med Trafikverket på måndag. I väntan på att vi får ordentlig klarhet i allt det här kommer vi att fortsätta med flygtrafiken som planerat, säger Allan Soll.

Överraskande besked

Flygplatsledningarna i Torsby och Hagfors beslutade under fredagen om att själva upprätta ett kontaktcenter.

– De som bokat flygningar under fredagen, måndagen och tisdagen kommer att kontaktas. Vi koncentrerar oss nu på att försöka hjälpa de kunder som bokat biljetter. Det är möjligt att Avies också kontaktar resenärerna, men vi vill hjälpa till så gott vi kan. Beskedet om att Avies stoppats från flyglinjen kom väldigt överraskande och nu får vi se tiden an, säger Thomas Stjerndorff, vd för Torsby Flygplats.

Hösten 2011 tog Estlandsbaserade flygbolaget Avies över flygtrafiken på bland annat linjen Torsby-Hagfors-Arlanda. Redan från start drabbades linjen, som upphandlats av Trafikverket, av störningar. Något som präglat hela avtalsperioden fram till i dag.

– Det görs månatliga uppföljningar och utvärderingar gällande eventuella störningar och händelser. Till sist kommer man till en punkt, och den punkten har vi kommit till nu. De uppfyller inte det avtal som vi tecknat, säger Håkan Wennerström, chef för Trafikverket region väst.

Kraftfull markering

Enligt Wennerström är det ingen enskild händelse som lett fram till beslutet. Han hänvisar till att bolaget på kort tid varit involverat i fyra allvarliga tillbud i Pajala, Sveg, Torsby och Arlanda. Dessutom har många flygningar ställts in utan någon giltig orsak.

– Det vi gjort nu är en kraftfull markering. Vi säger inte bara upp det nuvarande avtalet, vi har också beslutat om att ta bort dem från den tilldelade trafiken mellan Sveg och Arlanda samt Östersund och Umeå i den upphandlingsperiod som startar i höst, säger Håkan Wennerström.

Ny upphandling

Fredagen är sista dagen som Avies får flyga på sträckorna Pajala-Luleå, Sveg-Arlanda och Torsby-Hagfors-Arlanda. När trafiken kan återupptas är ännu oklart.

– Vi kommer att genomföra en direktupphandling. Min bedömning är att det kan ta ungefär två veckor fram till dess att trafiken är i gång igen, säger Håkan Wennerström.

24 oktober övertas trafiken på flyglinjen från norra Värmland av det danska flygbolaget Flexiflight, som också kommer att överta flygningarna på de två linjer som Avies ursprungligen tilldelats från och med i höst.

Resenärer ska kontakta Avies

Den som bokat en resa med det nu uppsagda flygbolaget hänvisas till att kontakta Avies för att återkräva sin betalning.

– Det är en affär mellan bolaget och resenären, säger Håkan Wennerström.

Men att som resenär försöka nå Avies är inte helt enkelt. Ett samtal till bolagets svenska callcenter hamnar i en röstmeddelande som berättar att personen är sjukskriven på obestämd framtid.

Kommer att överklaga?

Avies vd Allan Soll säger till NWT att Trafikverkets besked om att avsluta avtalet kom som en chock på fredagen.

– De har inte alls kommunicerat att något sådant här var på gång och därför är alla på bolaget chockade i dag. Vi har tagit kontakt med juridisk expertis för att se om de har laglig rätt att avbryta avtalet på det här sättet. Vi ska också försöka få till ett möte med Trafikverket på måndag. I väntan på att vi får ordentlig klarhet i allt det här kommer vi att fortsätta med flygtrafiken som planerat, säger Allan Soll.

Överraskande besked

Flygplatsledningarna i Torsby och Hagfors beslutade under fredagen om att själva upprätta ett kontaktcenter.

– De som bokat flygningar under fredagen, måndagen och tisdagen kommer att kontaktas. Vi koncentrerar oss nu på att försöka hjälpa de kunder som bokat biljetter. Det är möjligt att Avies också kontaktar resenärerna, men vi vill hjälpa till så gott vi kan. Beskedet om att Avies stoppats från flyglinjen kom väldigt överraskande och nu får vi se tiden an, säger Thomas Stjerndorff, vd för Torsby Flygplats.