2015-02-05 16:01

2015-02-05 16:02

Assistent sövde ett barn

VÄRMLAND: Lex Sarah-anmälan om allvarligt missförhållande

En personlig assistent i Värmland misstänks systematiskt ha gett ett barn sömnmedel - för att få ”lugna arbetsnätter”.
Det framgår av en lex Sarah-anmälan.
– Förskräckligt om det stämmer, säger Jonatan Arenius, kommunikatör på Humana Assistans AB.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gav den personliga assistenten barnet Kloralhydrat, en akutmedicin som ska användas vid epilepsianfall. Barnet ska ha fått medicinen av assistenten vid upprepade tillfällen, som sömnmedel.

Den anställde polisanmäldes och fick sparken av omsorgsföretaget Humana Assistans AB efter att det hela uppdagades i augusti förra året. Det fanns risk för ett allvarligt missförhållande, bedömde företaget.

”Ytterst ovanligt”

Barnet behöver hjälp dygnet runt och har totalt ett dussin personliga assistenter.

– Det är naturligtvis extra känsligt när det har med barn att göra. Här handlar det om en trygg, varm och härlig familj, det finns inga ”försvårande” omständigheter, säger Jonatan Arenius.

Att kunder ges sömnmedel för att personalen ska få ”lugna arbetsnätter” är ett ovanligt fenomen, enligt Humana Assistans AB.

– Oavsett verksamhet är det ytterst ovanligt. Inom företaget har vi 12 000 anställda som gör ett fantastiskt jobb, men ibland blir det fel. Här har förtroendet brustit. Generellt kan sägas att vi har många erfarna och utbildade assistenter som jobbar i flera år, men även yngre som hoppar på sådana jobb. Det är ofta viktigt att personkemin stämmer för kunden, säger Jonatan Arenius.

Flera åtgärder har vidtagits kring rutinerna för att händelsen inte ska upprepas.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gav den personliga assistenten barnet Kloralhydrat, en akutmedicin som ska användas vid epilepsianfall. Barnet ska ha fått medicinen av assistenten vid upprepade tillfällen, som sömnmedel.

Den anställde polisanmäldes och fick sparken av omsorgsföretaget Humana Assistans AB efter att det hela uppdagades i augusti förra året. Det fanns risk för ett allvarligt missförhållande, bedömde företaget.

”Ytterst ovanligt”

Barnet behöver hjälp dygnet runt och har totalt ett dussin personliga assistenter.

– Det är naturligtvis extra känsligt när det har med barn att göra. Här handlar det om en trygg, varm och härlig familj, det finns inga ”försvårande” omständigheter, säger Jonatan Arenius.

Att kunder ges sömnmedel för att personalen ska få ”lugna arbetsnätter” är ett ovanligt fenomen, enligt Humana Assistans AB.

– Oavsett verksamhet är det ytterst ovanligt. Inom företaget har vi 12 000 anställda som gör ett fantastiskt jobb, men ibland blir det fel. Här har förtroendet brustit. Generellt kan sägas att vi har många erfarna och utbildade assistenter som jobbar i flera år, men även yngre som hoppar på sådana jobb. Det är ofta viktigt att personkemin stämmer för kunden, säger Jonatan Arenius.

Flera åtgärder har vidtagits kring rutinerna för att händelsen inte ska upprepas.