2015-01-27 12:37

2015-01-28 10:23

Sista vargen fälld

VÄRMLAND

(UPPDATERAD) Strax innan 14.00 på tisdagen sköts den sista vargen i Värmland.

Den 24 och sista vargen sköts vid två-tiden på tisdagen i jaktområde 2, Forshagareviret. Det var en tikvalp. Den 23:e vargen fälldes tidigare under tisdagen i jaktområde 1.

– Jag tycker det har gått bra, till och med bättre än väntat. Det har bara gått en och en halv vecka och när väl spårsnön kom så gick det fort. Det har varit något enstaka bomskott, men det finns inga skadade vargar i skogen, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Svenska Jägarförbundet.

Han är en av cirka 300 jägare som deltagit i licensjakten på de 24 vargarna i Värmland.

– Många engagerade jägare har varit ute och gjort ett bra spårarbete. Speciellt ungdomarna har varit ute med pannlampa och spårat på nätterna här. Jag fick inte själv skjuta någon varg men alla är nöjda ändå.

Hur har hotbilden från vargaktivister varit?

– Det var några maskerade aktivister ute första helgen när jakten inleddes, både här i Värmland och i Dalarna. Sedan dess har det inte varit någonting. Jag har fått några hotbrev hem som jag polisanmält, säger Gunnar Glöersen.

Och reaktioner från allmänheten?

– De har bara varit positiva. Det har varit många glada tillrop i trakten och folk som önskar lycka till när de ser oss. Så överlag verkar det som alla är glada och nöjda.

Hur kan morgondagens domstolsbeslut påverka licensjakten?

– Den här är ju klar men den kan påverka jakten i framtiden. Det här domslutet handlar om att bevilja eller avslå ett prövningstillstånd om huruvida den här jakten var laglig eller inte. Det är en lång process, säger Gunnar Glöersen.

Jakten inleddes den 16 januari och under jaktperioden fälldes 14 vargar inom det södra jaktområdet som omfattade reviren Gårdsjö och Forshaga. 10 fälldes inom det norra jaktområdet som omfattade reviren Medskogen och Kläggen.

Den 24 och sista vargen sköts vid två-tiden på tisdagen i jaktområde 2, Forshagareviret. Det var en tikvalp. Den 23:e vargen fälldes tidigare under tisdagen i jaktområde 1.

– Jag tycker det har gått bra, till och med bättre än väntat. Det har bara gått en och en halv vecka och när väl spårsnön kom så gick det fort. Det har varit något enstaka bomskott, men det finns inga skadade vargar i skogen, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Svenska Jägarförbundet.

Han är en av cirka 300 jägare som deltagit i licensjakten på de 24 vargarna i Värmland.

– Många engagerade jägare har varit ute och gjort ett bra spårarbete. Speciellt ungdomarna har varit ute med pannlampa och spårat på nätterna här. Jag fick inte själv skjuta någon varg men alla är nöjda ändå.

Hur har hotbilden från vargaktivister varit?

– Det var några maskerade aktivister ute första helgen när jakten inleddes, både här i Värmland och i Dalarna. Sedan dess har det inte varit någonting. Jag har fått några hotbrev hem som jag polisanmält, säger Gunnar Glöersen.

Och reaktioner från allmänheten?

– De har bara varit positiva. Det har varit många glada tillrop i trakten och folk som önskar lycka till när de ser oss. Så överlag verkar det som alla är glada och nöjda.

Hur kan morgondagens domstolsbeslut påverka licensjakten?

– Den här är ju klar men den kan påverka jakten i framtiden. Det här domslutet handlar om att bevilja eller avslå ett prövningstillstånd om huruvida den här jakten var laglig eller inte. Det är en lång process, säger Gunnar Glöersen.

Jakten inleddes den 16 januari och under jaktperioden fälldes 14 vargar inom det södra jaktområdet som omfattade reviren Gårdsjö och Forshaga. 10 fälldes inom det norra jaktområdet som omfattade reviren Medskogen och Kläggen.