2015-01-26 18:15

2015-01-26 18:35

Efterlängtad varg välkomnas i Värmland

VÄRMLAND

Först kom Bamse i norr och Skalman i söder. Nu är det dags för mellersta Sverige att få en egen mobil transformatorstation. Namnet är Vargen och ägaren är Fortum.

De har länge velat ha en egen mobil transformatorstation, elleverantörerna i mellersta Sverige. Med hjälp av elberedskapsmyndigheten Svenska kraftnät är den nu beställd, Vargen, som kommer kosta cirka 30 miljoner kronor.

– Om det blir ett stort haveri orsakat av exempelvis åska i ett ställverk eller transformator, eller om vi har ett försvagat driftsläge, kan vi rulla dit Vargen och koppla in den på ett elnät inom 48 timmar. Det stärker upp elförsörjningen rejält, säger Per Bengtsson, ansvarig på Fortum.

Vargen täcker in Värmland, Närke, Södermanland och Östergötland och kan användas av andra elnätsbolag förutom Fortum.

De har länge velat ha en egen mobil transformatorstation, elleverantörerna i mellersta Sverige. Med hjälp av elberedskapsmyndigheten Svenska kraftnät är den nu beställd, Vargen, som kommer kosta cirka 30 miljoner kronor.

– Om det blir ett stort haveri orsakat av exempelvis åska i ett ställverk eller transformator, eller om vi har ett försvagat driftsläge, kan vi rulla dit Vargen och koppla in den på ett elnät inom 48 timmar. Det stärker upp elförsörjningen rejält, säger Per Bengtsson, ansvarig på Fortum.

Vargen täcker in Värmland, Närke, Södermanland och Östergötland och kan användas av andra elnätsbolag förutom Fortum.