2015-01-17 06:00

2015-01-20 23:16

Bopriserna fortsätter att stiga kraftigt

VÄRMLAND: Trots låg inflation

Bopriserna i Sverige fortsätter att stiga kraftigt. Priserna på villor och bostadsrätter steg med nio procent förra året. I Värmland steg bostadsrätterna med hela 17 procent, och villorna med 6 procent.

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik stannade prisökningen av något i slutet av året. Ökningen låg strax över nollstrecket, på 0,3 procent, mellan november och december.

Men när 2014 summeras kan man se att såväl villa- som bostadsrättspriserna ökade med nio procent, enligt Mäklarstatistik.

Priserna på fritidshus steg under året med fem procent i riket.

I Värmland fortsatte de starka siffrorna för bostadsrätter även under slutet av året. Priserna steg med 4 procent det sista kvartalet. För villorna vek priserna nedåt sista kvartalet, minus 2 procent. Trots det blev alltså uppgången 6 procent över året.

”Kan inte fortsätta”

Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik, tycker att den fortsatta prisökningen är anmärkningsvärd.

– Framförallt på bostadsrätter har vi sett tvåsiffriga ökningar, eller nära det, under flera år, samtidigt som vi har haft låg inflation. Det kan ju inte fortsätta i all oändlighet, säger han.

Rapporterna från mäklarkåren pekar också på ett fortsatt högt tryck på marknaden, fortsätter han.

– Under höstmånaderna och julen har det sålts riktigt bra här i Värmland. Vi satte nya försäljningsrekord både i november och december och ser inga tecken på någon avmattning på marknaden. Vad gäller villor har utbudet sjunkit avsevärt och det är verkligen huggsexa på de bostäder som väl kommer ut. Att så få villor ligger ute till försäljning kan bero att fler väljer att bo kvar i sina hus tack vare den låga räntan, säger Peter Wingqvist, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Karlstad.

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik stannade prisökningen av något i slutet av året. Ökningen låg strax över nollstrecket, på 0,3 procent, mellan november och december.

Men när 2014 summeras kan man se att såväl villa- som bostadsrättspriserna ökade med nio procent, enligt Mäklarstatistik.

Priserna på fritidshus steg under året med fem procent i riket.

I Värmland fortsatte de starka siffrorna för bostadsrätter även under slutet av året. Priserna steg med 4 procent det sista kvartalet. För villorna vek priserna nedåt sista kvartalet, minus 2 procent. Trots det blev alltså uppgången 6 procent över året.

”Kan inte fortsätta”

Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik, tycker att den fortsatta prisökningen är anmärkningsvärd.

– Framförallt på bostadsrätter har vi sett tvåsiffriga ökningar, eller nära det, under flera år, samtidigt som vi har haft låg inflation. Det kan ju inte fortsätta i all oändlighet, säger han.

Rapporterna från mäklarkåren pekar också på ett fortsatt högt tryck på marknaden, fortsätter han.

– Under höstmånaderna och julen har det sålts riktigt bra här i Värmland. Vi satte nya försäljningsrekord både i november och december och ser inga tecken på någon avmattning på marknaden. Vad gäller villor har utbudet sjunkit avsevärt och det är verkligen huggsexa på de bostäder som väl kommer ut. Att så få villor ligger ute till försäljning kan bero att fler väljer att bo kvar i sina hus tack vare den låga räntan, säger Peter Wingqvist, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Karlstad.

  • TT