2015-01-14 18:33

2015-01-20 23:15

Filipstads sopor väger tyngst i länet

FILIPSTAD: 261 kilo per person och år slängs i sopkärlen

Filipstadsborna har länets tyngsta sopsäckar. Enligt en rapport från Avfall Sverige är Filipstad den kommun i Värmland som har mest hushållsavfall i sopkärlen, räknat i kilo per person och år.

Rapporten som kom i veckan heter Hushållsavfall i siffror. Siffrorna i rapporten är från 2013 och ger olika vinklar om vilka sopor som ”produceras” i de svenska hemmen, och hur de tas omhand.

Exempelvis kan man läsa sig till att i Filipstads kommun gav varje kommuninvånare i genomsnitt upphov till 461 kilo hushållsavfall, varav 261 kilo hamnade i sopsäckarna som kommunen hämtade in. 127 kilo samlades in i form av grovavfall, 50 kilo sopsorterades som förpackningar och papper och 23 kilo var farligt avfall, exempelvis elprylar och batterier.

Mest sopor i länet

Med 261 kilo per person och år i sopsäckar och sopkärl toppar Filipstad Värmlandsligan.

Närmast Filipstad i toppen kommer Säffle med 249 kilo och minst i soppåsarna har Eda med 146.

Och varför är det då så tungt i Filipstadssäckarna?

Ett svar på den frågan kan vara att Filipstadsborna å andra sidan lägger mindre i kategorin grovavfall än andra värmlänningar, och även bidrar med mindre mängd förpackningar och returpapper. Det sistnämnda är minst i länet, 50 kilo per person och år. Länssnittet för den återvinningen är 77 kilo per person.

Filipstad är också sämre på att kompostera än exempelvis Hälleforsarna, som komposterar fem gånger så mycket, 25 kilo per person mot Filipstads knappa 5.

Återvinning

Tekniske chefen Inge Nilsson Piehl befarar att många slänger saker som egentligen borde ha återvunnits i soppåsen i stället.

Kanske, funderar han, bidrar problemet med återvinningsstationen som försvann till detta. Den som fanns på parkeringen mellan genomfarten och resecentrum togs bort vid en ombyggnation av området och har inte ersatts.

– Vi har haft problem med att vi inte längre har någon station i östra delen av centrum. Vi har letat ett tag efter en ny placering, men har inte fått Förpackningsinsamlingen att nappa på den idén vi har.

Nu funderar kommunen på att gå vidare på annat sätt.

– Om några år måste vi stänga soptippen på Långskogen och det är ju förmätet att kräva att folk skulle åka ända dit då med återvinningen, så vi jobbar med en idé att få till en sorteringscentral i Filipstad.

Rapporten som kom i veckan heter Hushållsavfall i siffror. Siffrorna i rapporten är från 2013 och ger olika vinklar om vilka sopor som ”produceras” i de svenska hemmen, och hur de tas omhand.

Exempelvis kan man läsa sig till att i Filipstads kommun gav varje kommuninvånare i genomsnitt upphov till 461 kilo hushållsavfall, varav 261 kilo hamnade i sopsäckarna som kommunen hämtade in. 127 kilo samlades in i form av grovavfall, 50 kilo sopsorterades som förpackningar och papper och 23 kilo var farligt avfall, exempelvis elprylar och batterier.

Mest sopor i länet

Med 261 kilo per person och år i sopsäckar och sopkärl toppar Filipstad Värmlandsligan.

Närmast Filipstad i toppen kommer Säffle med 249 kilo och minst i soppåsarna har Eda med 146.

Och varför är det då så tungt i Filipstadssäckarna?

Ett svar på den frågan kan vara att Filipstadsborna å andra sidan lägger mindre i kategorin grovavfall än andra värmlänningar, och även bidrar med mindre mängd förpackningar och returpapper. Det sistnämnda är minst i länet, 50 kilo per person och år. Länssnittet för den återvinningen är 77 kilo per person.

Filipstad är också sämre på att kompostera än exempelvis Hälleforsarna, som komposterar fem gånger så mycket, 25 kilo per person mot Filipstads knappa 5.

Återvinning

Tekniske chefen Inge Nilsson Piehl befarar att många slänger saker som egentligen borde ha återvunnits i soppåsen i stället.

Kanske, funderar han, bidrar problemet med återvinningsstationen som försvann till detta. Den som fanns på parkeringen mellan genomfarten och resecentrum togs bort vid en ombyggnation av området och har inte ersatts.

– Vi har haft problem med att vi inte längre har någon station i östra delen av centrum. Vi har letat ett tag efter en ny placering, men har inte fått Förpackningsinsamlingen att nappa på den idén vi har.

Nu funderar kommunen på att gå vidare på annat sätt.

– Om några år måste vi stänga soptippen på Långskogen och det är ju förmätet att kräva att folk skulle åka ända dit då med återvinningen, så vi jobbar med en idé att få till en sorteringscentral i Filipstad.

Mest hushållsavfall i sopkärlen

Räknat i kilo per person och år.

Filipstad: 261

Säffle: 249

Forshaga: 243

Årjäng: 240

Grums: 234

Kristinehamn: 232

Munkfors :226

Karlstad: 217

Torsby: 214

Arvika: 210

Hammarö: 210

Sunne: 206

Hagfors: 202

Kil: 189

Eda: 146