2015-01-13 06:00

2015-01-20 23:15

Fick ta fantasin till hjälp

VÄRMLAND: Värmlands alla kyrkliga lejon samlade i en bok

Åk Värmland runt på lejonsafari i sommar! Låt en nyutgiven bok om lejon i våra kyrkor bli din guide.

Det är antikvarien Maud Forsberg från Klässbol som i en ny bok berättar om ett 50-tal lejon som hon har hittat i våra värmländska kyrkor. Grannen, den tidigare TV-journalisten Sven Årnes, har fotograferat och sonen Leo Forsberg har gjort layouten.

– Det var när jag fick syn på Isac Schullströms naivistiska lejon i Svanskogs kyrka som jag kickade i gång och började ”samla” på tokiga, roliga och vackra värmländska lejon, berättar Maud Forsberg i samband med måndagens boksläpp i Karlstad.

Symbolisk betydelse

Lejonet har många olika symboliska betydelser – styrka, mod och makt för att nämna några. I kyrkliga sammanhanget är lejonet evangelisten Markus attribut. Hans evangelium, som främst handlar om Jesu liv och död, börjar med ett rytande i öknen.

Det är oftast predikstolen eller altaruppsatsen som pryds med evangelisterna och deras symboliska attribut. Matteus har en ängel eller snarare en bevingad människa, Lukas en oxe och Johannes en örn.

Fick fantisera

– Människor, oxar och örnar fanns förstås att beskåda i Sverige även på 1600- och 1700-talet. Men lejon hade den tidens bildhuggare knappast sett. Det man hade att gå på var kanske gamla träsnitt föreställande lejon.

– Därför är lejonen i våra kyrkor heller inte särskilt verklighetstrogna. Det kan jag säga med säkerhet efter att själv ha sett riktiga lejon i Namibia. Med våra ögon kan man i dag kanske skratta åt de fantasifulla resultaten av de gamla bildhuggarnas ansträngningar.

Många favoriter

– Jag tycker att hela det här projektet har varit väldigt spännande, roligt och lustfyllt, säger Maud Forsberg.

Omslagets lejon från Forshaga, gjort i slutet av 1600-talet av en okänd bildhuggare, är ett av Mauds favoriter.

– Jag tycker han ser så härligt kaxig ut. Sedan kan man ju bara spekulera om vad allt det utkletat röda runt nosen står för...

Sven Årnes fascineras av ett svart lejon från 1717 i Kristinehamns kyrka.

– Hur tänkte bildhuggaren? Lejon finns i Afrika och i Afrika är människor och kanske även alla djur svarta?

Det är antikvarien Maud Forsberg från Klässbol som i en ny bok berättar om ett 50-tal lejon som hon har hittat i våra värmländska kyrkor. Grannen, den tidigare TV-journalisten Sven Årnes, har fotograferat och sonen Leo Forsberg har gjort layouten.

– Det var när jag fick syn på Isac Schullströms naivistiska lejon i Svanskogs kyrka som jag kickade i gång och började ”samla” på tokiga, roliga och vackra värmländska lejon, berättar Maud Forsberg i samband med måndagens boksläpp i Karlstad.

Symbolisk betydelse

Lejonet har många olika symboliska betydelser – styrka, mod och makt för att nämna några. I kyrkliga sammanhanget är lejonet evangelisten Markus attribut. Hans evangelium, som främst handlar om Jesu liv och död, börjar med ett rytande i öknen.

Det är oftast predikstolen eller altaruppsatsen som pryds med evangelisterna och deras symboliska attribut. Matteus har en ängel eller snarare en bevingad människa, Lukas en oxe och Johannes en örn.

Fick fantisera

– Människor, oxar och örnar fanns förstås att beskåda i Sverige även på 1600- och 1700-talet. Men lejon hade den tidens bildhuggare knappast sett. Det man hade att gå på var kanske gamla träsnitt föreställande lejon.

– Därför är lejonen i våra kyrkor heller inte särskilt verklighetstrogna. Det kan jag säga med säkerhet efter att själv ha sett riktiga lejon i Namibia. Med våra ögon kan man i dag kanske skratta åt de fantasifulla resultaten av de gamla bildhuggarnas ansträngningar.

Många favoriter

– Jag tycker att hela det här projektet har varit väldigt spännande, roligt och lustfyllt, säger Maud Forsberg.

Omslagets lejon från Forshaga, gjort i slutet av 1600-talet av en okänd bildhuggare, är ett av Mauds favoriter.

– Jag tycker han ser så härligt kaxig ut. Sedan kan man ju bara spekulera om vad allt det utkletat röda runt nosen står för...

Sven Årnes fascineras av ett svart lejon från 1717 i Kristinehamns kyrka.

– Hur tänkte bildhuggaren? Lejon finns i Afrika och i Afrika är människor och kanske även alla djur svarta?