2015-01-13 18:16

2015-01-20 22:52

Ännu inget beslut om vargjakten

VÄRMLAND: Miljöministern KU-anmäld

Kammarrätten i Göteborg har ännu inte tagit ställning till det överklagade beslutet att tillfälligt stoppa den vargjakt i Värmlands och Örebro län som skulle ha börjat i fredags. Men rätten låter hälsa att beslut kommer ”inom de närmaste dagarna”.

I förra veckan beslutade Förvaltningsrätten i Karlstad något oväntat att tillfälligt stoppa den beslutade jakten på sammanlagt 36 vargar i fyra revir i Värmlands län och två i Örebro. Rätten ansåg att det finns oklarheter kring hur länsstyrelsernas beslut om jakt får och inte får överklagas. Medan denna fråga utreds gäller inhibition.

Jaktstoppet orsakade något av ett ramaskri i jägarkretsar. Svenska jägareförbundet skrev omedelbart till Kammarrätten i Göteborg och begärde att inhibitionsbeslutet skulle upphävas. Länsstyrelsen i Värmlands län anslöt sig i måndags och Jägarnas riksförbund på tisdagen.

Kammarrätten har ännu inte tagit ställning till överklagandena. Men en representant för rätten säger att målet är att komma med ett beslut ”inom de närmaste dagarna”.

Säker på framgång

På Svenska jägareförbundet är man helt säker på att kammarrätten kommer att upphäva inhibitionen. Förbundet pekar på två färska domar i EU-domstolen som man hävdar visar att den svenska regeringen, både tidigare och nuvarande, har rätt när man avskaffat möjligheten att överklaga vargjaktsbeslut till domstol.

Samtidigt står det nu klart att vargjakten, vare sig den blir av eller inte, blir ett fall för Riksdagens konstitutionsutskott. Det är förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) som har anmält miljöminister Åsa Romsons (MP) för att hon offentligt försökt påverka sin kollega, nuvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), att skjuta på årets beslut om vargjakt. Det var ett försök till ministerstyre anser Erlandsson

I förra veckan beslutade Förvaltningsrätten i Karlstad något oväntat att tillfälligt stoppa den beslutade jakten på sammanlagt 36 vargar i fyra revir i Värmlands län och två i Örebro. Rätten ansåg att det finns oklarheter kring hur länsstyrelsernas beslut om jakt får och inte får överklagas. Medan denna fråga utreds gäller inhibition.

Jaktstoppet orsakade något av ett ramaskri i jägarkretsar. Svenska jägareförbundet skrev omedelbart till Kammarrätten i Göteborg och begärde att inhibitionsbeslutet skulle upphävas. Länsstyrelsen i Värmlands län anslöt sig i måndags och Jägarnas riksförbund på tisdagen.

Kammarrätten har ännu inte tagit ställning till överklagandena. Men en representant för rätten säger att målet är att komma med ett beslut ”inom de närmaste dagarna”.

Säker på framgång

På Svenska jägareförbundet är man helt säker på att kammarrätten kommer att upphäva inhibitionen. Förbundet pekar på två färska domar i EU-domstolen som man hävdar visar att den svenska regeringen, både tidigare och nuvarande, har rätt när man avskaffat möjligheten att överklaga vargjaktsbeslut till domstol.

Samtidigt står det nu klart att vargjakten, vare sig den blir av eller inte, blir ett fall för Riksdagens konstitutionsutskott. Det är förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) som har anmält miljöminister Åsa Romsons (MP) för att hon offentligt försökt påverka sin kollega, nuvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), att skjuta på årets beslut om vargjakt. Det var ett försök till ministerstyre anser Erlandsson