2015-01-08 18:16

2015-03-27 13:30

Vargjakten stoppas

VÄRMLAND: Nytt domstolsbeslut får jägarna att rasa

(UPPDATERAD) Vargjakten i Värmland ställs in. Det är Förvaltningsrätten i Karlstad som i sista minuten har satt stopp för fredagens licensjakt på varg. I jägarleden rasar man över det oväntade beslutet.
– Vi är totalt omyndigförklarade!

Licensjakten på varg i Värmlands och Örebro län skulle ha inletts på fredagen. För Värmlands del innebar det att 24 vargar skulle få skjutas på två områden i fyra revir: Forshaga, Gårdsjö, Medskogen och Kläggen.

Turerna kring jakten har i vanlig ordning varit många.

Det var i november som länsstyrelserna beslutade att ge klartecken för vargjakt i kontrollerade former. Beslutet togs i enlighet med jaktförordningen och kunde då endast överklagas till Naturvårdsverket. Vilket också gjordes från flera håll.

För några dagar sedan kom så Naturvårdsverkets klartecken.

Rätt beslut

– Länsstyrelsernas beslut är väl underbyggda. Även vi gör bedömningen att licensjakt på varg är ett bra verktyg för att minska koncentrationen där den är som störst, menade då Naturvårdsverket.

Så jägarna var laddade. Nu såg det ut som att bristen på spårsnö i södra delen av länet var det enda som skulle kunna stoppa vargjakten.

Så här berättar Sven, som egentligen heter något annat, på telefon uppifrån Branäs på torsdagskvällen för NWT:

– Vi är två kompisar som arrenderar älgjaktmark häruppe. Att delta i vargjakten kändes viktigt och rätt. Så vi åkte 25 mil hit upp till en stuga som vi hyrt för 5 000 kronor. I stugan bredvid bor ett gäng norrmän som rest 80 mil enkel resa för att jaga varg.

Dystert besked

Men så bara timmar innan jakten skulle inledas på fredagsmorgonen kom beskedet: Inställt till vidare!

– Det är ju fullständigt sanslöst. Hur kan det få gå till så här? Hur kan en liten grupp vargälskare få sabotera allt som har bestämts i demokratisk ordning av riksdag och myndigheter. Klart man blir förbannad, säger Sven som nu tänker packa in gevär och en veckas mat i bilen och resa hem igen.

Det som hände på torsdagskvällen var att Förvaltningsrätten i Karlstad tog beslut om att inhibera länsstyrelsens jaktbeslut. Motiveringen var att det är tveksamt om det är förenligt med EU-rätten att länsstyrelsens beslut enligt jaktförordningen endast kunde överklagas till Naturvårdsverket och inte prövas av domstol. Därmed gav Förvaltningsrätten föreningen Nordulv rätt. Det var just det föreningen hade hävdat då man krävde överprövning.

Jakstoppet gäller tills vidare, men sista ordet är inte sagt. Förvaltningsrättens beslut kan överklagas till Kammarrätten i Göteborg.

Radera vargstammen

En som följt vargfrågan under alla år är Bertil Forsberg i Västra Ämtervik, tidigare länsordförande i Jägarförbundet i Värmland. Han är inte bara besviken och upprörd i dag, han är skitförbannad:

– En domare nere i Karlstad har i dag satt sig över allt vad Sveriges riksdag, länsstyrelser och Naturvårdsverk har kommit fram till efter åratal av arbete, undersökningar och överväganden. Får det gå till så här innebär det att allt förtroende för rättsmyndigheterna nu är förbrukat.

– Jag har suttit med i så många sammanhang där man lovat att vi jägare, landsbygdsbor, mark- och djurägare till slut skulle få inflytande i vargfrågan. Nu har vi omyndigförklarats, de skiter totalt i oss som är berörda. Alla de där föreningarna, som inte på något sätt är påverkade av att ha varg omkring sig och som bara ägnar sig åt överklaganden, är tydligen viktigare.

– Allt det här visar bara att det svenska samhället inte är moget för en vargetablering! I den situation vi nu har borde hela vargstammen i Värmland raderas ut, tills samhället är moget att ta ett sådant ansvar, ryter Bertil Forsberg avslutningsvis.

Licensjakten på varg i Värmlands och Örebro län skulle ha inletts på fredagen. För Värmlands del innebar det att 24 vargar skulle få skjutas på två områden i fyra revir: Forshaga, Gårdsjö, Medskogen och Kläggen.

Turerna kring jakten har i vanlig ordning varit många.

Det var i november som länsstyrelserna beslutade att ge klartecken för vargjakt i kontrollerade former. Beslutet togs i enlighet med jaktförordningen och kunde då endast överklagas till Naturvårdsverket. Vilket också gjordes från flera håll.

För några dagar sedan kom så Naturvårdsverkets klartecken.

Rätt beslut

– Länsstyrelsernas beslut är väl underbyggda. Även vi gör bedömningen att licensjakt på varg är ett bra verktyg för att minska koncentrationen där den är som störst, menade då Naturvårdsverket.

Så jägarna var laddade. Nu såg det ut som att bristen på spårsnö i södra delen av länet var det enda som skulle kunna stoppa vargjakten.

Så här berättar Sven, som egentligen heter något annat, på telefon uppifrån Branäs på torsdagskvällen för NWT:

– Vi är två kompisar som arrenderar älgjaktmark häruppe. Att delta i vargjakten kändes viktigt och rätt. Så vi åkte 25 mil hit upp till en stuga som vi hyrt för 5 000 kronor. I stugan bredvid bor ett gäng norrmän som rest 80 mil enkel resa för att jaga varg.

Dystert besked

Men så bara timmar innan jakten skulle inledas på fredagsmorgonen kom beskedet: Inställt till vidare!

– Det är ju fullständigt sanslöst. Hur kan det få gå till så här? Hur kan en liten grupp vargälskare få sabotera allt som har bestämts i demokratisk ordning av riksdag och myndigheter. Klart man blir förbannad, säger Sven som nu tänker packa in gevär och en veckas mat i bilen och resa hem igen.

Det som hände på torsdagskvällen var att Förvaltningsrätten i Karlstad tog beslut om att inhibera länsstyrelsens jaktbeslut. Motiveringen var att det är tveksamt om det är förenligt med EU-rätten att länsstyrelsens beslut enligt jaktförordningen endast kunde överklagas till Naturvårdsverket och inte prövas av domstol. Därmed gav Förvaltningsrätten föreningen Nordulv rätt. Det var just det föreningen hade hävdat då man krävde överprövning.

Jakstoppet gäller tills vidare, men sista ordet är inte sagt. Förvaltningsrättens beslut kan överklagas till Kammarrätten i Göteborg.

Radera vargstammen

En som följt vargfrågan under alla år är Bertil Forsberg i Västra Ämtervik, tidigare länsordförande i Jägarförbundet i Värmland. Han är inte bara besviken och upprörd i dag, han är skitförbannad:

– En domare nere i Karlstad har i dag satt sig över allt vad Sveriges riksdag, länsstyrelser och Naturvårdsverk har kommit fram till efter åratal av arbete, undersökningar och överväganden. Får det gå till så här innebär det att allt förtroende för rättsmyndigheterna nu är förbrukat.

– Jag har suttit med i så många sammanhang där man lovat att vi jägare, landsbygdsbor, mark- och djurägare till slut skulle få inflytande i vargfrågan. Nu har vi omyndigförklarats, de skiter totalt i oss som är berörda. Alla de där föreningarna, som inte på något sätt är påverkade av att ha varg omkring sig och som bara ägnar sig åt överklaganden, är tydligen viktigare.

– Allt det här visar bara att det svenska samhället inte är moget för en vargetablering! I den situation vi nu har borde hela vargstammen i Värmland raderas ut, tills samhället är moget att ta ett sådant ansvar, ryter Bertil Forsberg avslutningsvis.