2014-12-27 13:31

2015-01-20 23:12

Inget nyval - så tycker länets riksdagsledamöter

POLITIK

Statsminister Stefan Löfven (S) utlyser inget nyval den 22 mars.
Det beskedet gavs på lördagens presskonferens med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Allianspartierna.
Flera av länets riksdagsledamöter applåderar ”decemberöverenskommelsen”.

Lars Mejern Larsson (S):

– Det var ett välkommet handslag! Extra välkommet att man har avväpnat SD. Även om många har varit taggade på att ge sig ut i val så är det väldigt positivt att man har löst det här. Jag tycker att det handlar om Sverige, man får inte glömma det. I september ville man ha förändring och vi fick en ny regering, men så gick ju SD ifrån praxis och det var inte längre hållbart. Det var ju för att praxisen inte ska kunna frångås som överenskommelsen gjordes.

Detta visar att man har tagit ansvar från flera håll. En valrörelse hade handlat mycket om pengar och jag tror att det hade spätt på politikerföraktet. Nu får Sverige en förändring, även om den blev lite fördröjd. Nu kan vi vidta åtgärder redan i vårbudgeten. Ta bara alla pensionärer, A-kassan, utebliven järnvägssatsning, Fas 3 som skulle avskaffas - politik gör skillnad! Vi går stärkta ur det här, nu kan vi se en långsiktighet. Det kommer ju att vara frågor där vi inte är överens, vilket förutsätter att vi även samverkar med Vänsterpartiet.

Christan Holm (M):

– Sverige mår inte bra av ett politiskt kaos, vi måste värna om Sverige och Sveriges utveckling. Ett panikartat extraval hade i grunden inte förändrat maktförhållandena. Det är bra att vi skapar långsiktiga förutsättningar för att regera landet även i tider av minoritet. Stefan Löfven har haft en extremt knackig höst och han har misslyckats gång efter annan. Han är ingen vinnare efter det här heller. Vår ambition är att fortsätta ha en attraktiv jobbpolitik. Det är viktigt att poängtera att alliansen kommer att vara en tydlig, konstruktiv och drivande opposition.

Stina Bergström (MP):

– Jag tycker att överenskommelsen är den bästa julklappen, i efterskott! Det är jättebra att det inte blir någon ny valrörelse som hade kostat en massa pengar. Har man röstat, så vill man att det ska gälla. Dels är det bra att den statsminister som har fått störst stöd ska kunna regera och få igenom sin budget, som tidigare. Dels är det bra att vi kom överens utan att göra upp nya regler. Vi är överens om pensionerna, energipolitiken och försvaret och nu får även MP vara med i pensionsöverenskommelserna. Vi kommer att sitta med alliansens budget fram till april. Det är inget nytt för oss att samarbeta över blockgränserna, migrationsöverenskommelsen slöt MP med Alliansen, till exempel. Framöver måste det till en långsiktighet med en bred överenskommelse inom tillexempel skolan. Nu ska vi prata politik i stället för att driva valrörelse.

Daniel Bäckström (C):

– Jag tycker det är bra att de nått en överenskommelse med fokus på stabil styrning och en bred överenskommelse i viktiga frågor. Det känns gott att vi kan fokusera vidare på riksdagsarbetet i stället för att lägga kraft på ett nyval. Det har varit väldigt rörigt, men jag tror att det här ger ett avstamp till en stabilitet som kan lugna många. Synen på Sverige har ju rubbats en del, även gentemot marknaden. Det är bättre att fokusera på hur man hittar en dialogform som fungerar och möter utmaningar gemensamt. Jag hoppas att kompromissviljan smittar av sig på fler områden och att det blir en förändringskurs i politiken. Försvarsfrågorna är ett angeläget område som jag kommer att fortsätta engagera mig i.

Håkan Svenneling (V):

– Det är bra att man respekterar väljarnas åsikter och inte utlyser extraval. Säkert är nio av tio svenskar glada i dag. De behöver inte rösta igen och de ser att politiken kan ta ansvar i stället för att leka sandlåda, hitta långsiktiga lösningar i stället för att låta ett litet rasistiskt parti diktera villkoren i svensk politik. Om regeringen ska få igenom budgeten så krävs att Vänsterpartiet är med. En förutsättning för det är att överenskommelsen om vinster i välfärden ligger kvar. Förslagen som lades i höstas kommer att genomföras till slut, senast i nästa års budget. Man ska ha klart för sig att det fortfarande finns en tydlig konfliktlinje mellan vänster och höger, det blev ju ingen uppgörelse i mitten. Vänsterpartiet kommer fortfarande vara en blåslampa som oppositionsparti.


Fotnot: Runar Filper (SD) har inte gått att nå för en kommentar.

Lars Mejern Larsson (S):

– Det var ett välkommet handslag! Extra välkommet att man har avväpnat SD. Även om många har varit taggade på att ge sig ut i val så är det väldigt positivt att man har löst det här. Jag tycker att det handlar om Sverige, man får inte glömma det. I september ville man ha förändring och vi fick en ny regering, men så gick ju SD ifrån praxis och det var inte längre hållbart. Det var ju för att praxisen inte ska kunna frångås som överenskommelsen gjordes.

Detta visar att man har tagit ansvar från flera håll. En valrörelse hade handlat mycket om pengar och jag tror att det hade spätt på politikerföraktet. Nu får Sverige en förändring, även om den blev lite fördröjd. Nu kan vi vidta åtgärder redan i vårbudgeten. Ta bara alla pensionärer, A-kassan, utebliven järnvägssatsning, Fas 3 som skulle avskaffas - politik gör skillnad! Vi går stärkta ur det här, nu kan vi se en långsiktighet. Det kommer ju att vara frågor där vi inte är överens, vilket förutsätter att vi även samverkar med Vänsterpartiet.

Christan Holm (M):

– Sverige mår inte bra av ett politiskt kaos, vi måste värna om Sverige och Sveriges utveckling. Ett panikartat extraval hade i grunden inte förändrat maktförhållandena. Det är bra att vi skapar långsiktiga förutsättningar för att regera landet även i tider av minoritet. Stefan Löfven har haft en extremt knackig höst och han har misslyckats gång efter annan. Han är ingen vinnare efter det här heller. Vår ambition är att fortsätta ha en attraktiv jobbpolitik. Det är viktigt att poängtera att alliansen kommer att vara en tydlig, konstruktiv och drivande opposition.

Stina Bergström (MP):

– Jag tycker att överenskommelsen är den bästa julklappen, i efterskott! Det är jättebra att det inte blir någon ny valrörelse som hade kostat en massa pengar. Har man röstat, så vill man att det ska gälla. Dels är det bra att den statsminister som har fått störst stöd ska kunna regera och få igenom sin budget, som tidigare. Dels är det bra att vi kom överens utan att göra upp nya regler. Vi är överens om pensionerna, energipolitiken och försvaret och nu får även MP vara med i pensionsöverenskommelserna. Vi kommer att sitta med alliansens budget fram till april. Det är inget nytt för oss att samarbeta över blockgränserna, migrationsöverenskommelsen slöt MP med Alliansen, till exempel. Framöver måste det till en långsiktighet med en bred överenskommelse inom tillexempel skolan. Nu ska vi prata politik i stället för att driva valrörelse.

Daniel Bäckström (C):

– Jag tycker det är bra att de nått en överenskommelse med fokus på stabil styrning och en bred överenskommelse i viktiga frågor. Det känns gott att vi kan fokusera vidare på riksdagsarbetet i stället för att lägga kraft på ett nyval. Det har varit väldigt rörigt, men jag tror att det här ger ett avstamp till en stabilitet som kan lugna många. Synen på Sverige har ju rubbats en del, även gentemot marknaden. Det är bättre att fokusera på hur man hittar en dialogform som fungerar och möter utmaningar gemensamt. Jag hoppas att kompromissviljan smittar av sig på fler områden och att det blir en förändringskurs i politiken. Försvarsfrågorna är ett angeläget område som jag kommer att fortsätta engagera mig i.

Håkan Svenneling (V):

– Det är bra att man respekterar väljarnas åsikter och inte utlyser extraval. Säkert är nio av tio svenskar glada i dag. De behöver inte rösta igen och de ser att politiken kan ta ansvar i stället för att leka sandlåda, hitta långsiktiga lösningar i stället för att låta ett litet rasistiskt parti diktera villkoren i svensk politik. Om regeringen ska få igenom budgeten så krävs att Vänsterpartiet är med. En förutsättning för det är att överenskommelsen om vinster i välfärden ligger kvar. Förslagen som lades i höstas kommer att genomföras till slut, senast i nästa års budget. Man ska ha klart för sig att det fortfarande finns en tydlig konfliktlinje mellan vänster och höger, det blev ju ingen uppgörelse i mitten. Vänsterpartiet kommer fortfarande vara en blåslampa som oppositionsparti.


Fotnot: Runar Filper (SD) har inte gått att nå för en kommentar.