2013-10-02 10:37

2015-01-06 22:12

SKL kritiskt till strandskyddsförslag

VÄRMLAND

Strandskyddet har utvärderats och lättnader föreslås vid småsjöar och vattendrag. Men det räcker inte enligt Sveriges kommuner och landsting.

Det är Boverket och Naturvårdsverket som på regeringens uppdrag har utvärderat regelverket kring strandskyddet.

På tisdagen redovisades utvärderingen och samtidigt presenterades förslag till lättnader i strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag.

Men det räcker inte, enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Många landsbygdskommuner behöver skapa boendemiljöer i vackra naturområden för att locka till sig nya invånare. Men onyanserade bestämmelser hindrar dem från att planera för byggande i strandnära lägen, trots att deras tillgång till sjöar och stränder är god, säger ordföranden Anders Knape på SKL:s hemsida.

Vill se ändringar

Enligt SKL måste reglerna ändras på flera punkter. Bland annat anser man att mindre sjöar och vattendrag med ”lågt skyddsvärde” behöver undantas helt från strandskyddet.

SKL framhåller också att kommunerna bör få större makt att besluta över strandskyddsdispenser.

Bakgrunden till utredningen är, som NWT tidigare har berättat, att det finns missnöje med det nya regelverk som infördes 2009. Reglerna skulle göra det lättare att få strandskyddsdispens i landsbygdskommuner, men den effekten har uteblivit.

Det är Boverket och Naturvårdsverket som på regeringens uppdrag har utvärderat regelverket kring strandskyddet.

På tisdagen redovisades utvärderingen och samtidigt presenterades förslag till lättnader i strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag.

Men det räcker inte, enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Många landsbygdskommuner behöver skapa boendemiljöer i vackra naturområden för att locka till sig nya invånare. Men onyanserade bestämmelser hindrar dem från att planera för byggande i strandnära lägen, trots att deras tillgång till sjöar och stränder är god, säger ordföranden Anders Knape på SKL:s hemsida.

Vill se ändringar

Enligt SKL måste reglerna ändras på flera punkter. Bland annat anser man att mindre sjöar och vattendrag med ”lågt skyddsvärde” behöver undantas helt från strandskyddet.

SKL framhåller också att kommunerna bör få större makt att besluta över strandskyddsdispenser.

Bakgrunden till utredningen är, som NWT tidigare har berättat, att det finns missnöje med det nya regelverk som infördes 2009. Reglerna skulle göra det lättare att få strandskyddsdispens i landsbygdskommuner, men den effekten har uteblivit.

  • Daniel Larsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.