2018-09-04 15:04

2018-09-04 15:04

Växande handel i Torsby

TORSBY: På femte plats bland kommuner i landet där handeln växte

Trots glesbygd och den ökande konkurrensen från köp över internet ökar handeln i Torsby kommun. Tillväxten var den femte högsta i landet under 2017.

Handelsrådet och HUI Research har presenterat siffrorna för handelsutvecklingen i Sverige under 2017. Statistiken visar att handeln växte mest i Storuman, men Torsby placerar sig alltså på en fin femteplats. Detaljhandelns omsättning i Torsby kommun uppgick till 848 miljoner kronor under 2017 vilket är en ökning med fem procent jämfört med året innan.

Faktorerna bakom Torsbys ökning är flera, dels det handelsområde som öppnade vid E45 under 2016 men självklart också utvecklingen i Branäs, fler turister där innebär fler kunder i de närliggande matbutikerna.

– Nyetableringarna bidrar naturligtvis till den positiva utvecklingen, men vi får inte glömma eller underskatta att vi haft en fin rotation bland verksamheterna i centrum. Etablerade verksamheter har bytt ägare och flyttat till nya lokaler, det har dessutom öppnat nya verksamheter i centrum, säger Christian Fryklund, ordförande för näringslivsföreningen iTorsby och platschef för Karl Hedins i Torsby.

Nyetableringar

Thomas Hansen, mannen bakom handelsområdet Kajsheden tecknade i vintras ett avtal med kommunen som ger honom rätten att inom ett år visa konkreta byggplaner för mer handel vid E45 samt på en tomt mellan Coop och Torsby centrum.

– Inget är klart men det ser positivt ut, vi har flera möten inplanerade de kommande veckorna. Helt klart är att man ute i landet fått upp ögonen för den positiva utvecklingen och jag tror att de etableringar som är på gång kommer att bli väldigt bra för Torsby, säger Thomas Hansen.

Viktiga event

Christian Fryklund tror på en fortsatt stark utveckling av handeln i Torsby kommun.

– De event vi har bidrar till att Torsby blir en intressant ort för etableringar. Då tänker jag inte enbart på rallyt, våryran och Torsbykalaset. Svennis cup och SK Bores tävlingar är också viktiga. Att vi också har bra dialog och samarbete mellan näringslivet, fastighetsägare och kommunen har också stor betydelse. De senaste åren har snacket på byn verkligen förändrats, det är en mycket större framtidstro, säger Christian Fryklund.

Handelsindex

Statistiken från HUI och Handelsrådet presenteras också i form av så kallat handelsindex. I det fallet är siffran 100 lika med den omsättning som handeln bör ha i en kommun baserat på invånarantal. Där har Torsby ett index på 153 gällande dagligvaror och 60 för sällanköpsvaror, den senare siffran är 10 steg högre än under 2016. Sammanlagt handelsindex för Torsby kommun är 109. Överlägset högst handelsindex i Värmland har föga förvånande Eda kommun med 544 och en årsomsättning under 2017 på 3 068 miljoner kronor, en ökning med tre procent jämfört med året innan.

Handelsrådet och HUI Research har presenterat siffrorna för handelsutvecklingen i Sverige under 2017. Statistiken visar att handeln växte mest i Storuman, men Torsby placerar sig alltså på en fin femteplats. Detaljhandelns omsättning i Torsby kommun uppgick till 848 miljoner kronor under 2017 vilket är en ökning med fem procent jämfört med året innan.

Faktorerna bakom Torsbys ökning är flera, dels det handelsområde som öppnade vid E45 under 2016 men självklart också utvecklingen i Branäs, fler turister där innebär fler kunder i de närliggande matbutikerna.

– Nyetableringarna bidrar naturligtvis till den positiva utvecklingen, men vi får inte glömma eller underskatta att vi haft en fin rotation bland verksamheterna i centrum. Etablerade verksamheter har bytt ägare och flyttat till nya lokaler, det har dessutom öppnat nya verksamheter i centrum, säger Christian Fryklund, ordförande för näringslivsföreningen iTorsby och platschef för Karl Hedins i Torsby.

Nyetableringar

Thomas Hansen, mannen bakom handelsområdet Kajsheden tecknade i vintras ett avtal med kommunen som ger honom rätten att inom ett år visa konkreta byggplaner för mer handel vid E45 samt på en tomt mellan Coop och Torsby centrum.

– Inget är klart men det ser positivt ut, vi har flera möten inplanerade de kommande veckorna. Helt klart är att man ute i landet fått upp ögonen för den positiva utvecklingen och jag tror att de etableringar som är på gång kommer att bli väldigt bra för Torsby, säger Thomas Hansen.

Viktiga event

Christian Fryklund tror på en fortsatt stark utveckling av handeln i Torsby kommun.

– De event vi har bidrar till att Torsby blir en intressant ort för etableringar. Då tänker jag inte enbart på rallyt, våryran och Torsbykalaset. Svennis cup och SK Bores tävlingar är också viktiga. Att vi också har bra dialog och samarbete mellan näringslivet, fastighetsägare och kommunen har också stor betydelse. De senaste åren har snacket på byn verkligen förändrats, det är en mycket större framtidstro, säger Christian Fryklund.

Handelsindex

Statistiken från HUI och Handelsrådet presenteras också i form av så kallat handelsindex. I det fallet är siffran 100 lika med den omsättning som handeln bör ha i en kommun baserat på invånarantal. Där har Torsby ett index på 153 gällande dagligvaror och 60 för sällanköpsvaror, den senare siffran är 10 steg högre än under 2016. Sammanlagt handelsindex för Torsby kommun är 109. Överlägset högst handelsindex i Värmland har föga förvånande Eda kommun med 544 och en årsomsättning under 2017 på 3 068 miljoner kronor, en ökning med tre procent jämfört med året innan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.