2018-07-29 16:05

2018-07-29 16:05

Lyckad insats i Sirsjön

TORSBY: Ännu ingen giftig algblomning efter höstens reduktionsfiske

När vattnet blev varmt fick badplatsen stänga. Så såg verkligheten ut vid Sirsjön utanför Torsby flera år i rad. Anledningen ar giftig algblomning. Men en insats som gjordes förra hösten, då tonvis med fisk, mestadels mört, fiskades upp ser ut att ha gett resultat.

Trots att årets sommar varit rekordvarm har vattenkvalitén i Sirsjön varit rekordbra.

– Det senaste siktprovet gav resultatet 3,1 meter, det är dubbelt så bra som resultaten förra året, säger Johan Hammarlund i föreningen Rädda Sirsjön.

De vattenprover som tagits har heller inte visat några tecken på giftig algblomning. Resultatet kan härledas till en ovanlig fisketur förra hösten.

– Utan den insatsen hade det säkert varit algblomning här redan i maj, säger Johan Hammarlund.

Reduktionsfiske

Under fem dagar hösten 2017 fiskade bolaget Klara Vatten upp drygt fem ton fisk från Sirsjön. Mestadels handlade det om mört. Större abborrar och alla gäddor släpptes tillbaka i sjön. Syftet var att skapa en bättre balans i vattnet.

– Det är för tidigt att ropa hej, men än så länge ser det väldigt bra ut. Det ska bli intressant att se vad som händer när det regnat och med värmen som håller i sig, säger Per-Arne Persson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Torsby kommun.

– Att resultatet skulle bli så här bra, just med tanke på hur varm sommaren varit, hade jag nog aldrig vågat tro, säger Johan Hammarlund.

I rapporten kring reduktionsfisket finns också förslag om att genom bland annat skapande av bättre miljöer för gädda ge bättre förutsättningar för den naturliga balansen i sjön. Huruvida det blir aktuellt återstår att se.

Populär badplats

Det varma vädret, och självklart det faktum att den faktiskt hållits öppen, har gjort att badplatsen lockat fler besökare än någonsin. Redan i maj flockades Torsbyborna i det då gröna gräset i den lätta sluttningen ovanför bryggan och stranden.

– Den här sommaren har det blivit många turer hit, säger Larrie Henriksson som tagit med sig sönerna Elian och Anton för ett dopp i det inte särskilt svalkande vattnet.

Fler satsningar

Badplatsen har tidigare rustats upp med bland annat omklädningsrum, grillplatser och röjning såväl på land som i vatten. Felice Hedberg och dottern Wilma Ivarsson är flitiga besökare vid Sirsjön.

– Det är verkligen en fantastiskt fin badplats. Nära Torsby och väldigt välskött, säger Felice.

Trots att årets sommar varit rekordvarm har vattenkvalitén i Sirsjön varit rekordbra.

– Det senaste siktprovet gav resultatet 3,1 meter, det är dubbelt så bra som resultaten förra året, säger Johan Hammarlund i föreningen Rädda Sirsjön.

De vattenprover som tagits har heller inte visat några tecken på giftig algblomning. Resultatet kan härledas till en ovanlig fisketur förra hösten.

– Utan den insatsen hade det säkert varit algblomning här redan i maj, säger Johan Hammarlund.

Reduktionsfiske

Under fem dagar hösten 2017 fiskade bolaget Klara Vatten upp drygt fem ton fisk från Sirsjön. Mestadels handlade det om mört. Större abborrar och alla gäddor släpptes tillbaka i sjön. Syftet var att skapa en bättre balans i vattnet.

– Det är för tidigt att ropa hej, men än så länge ser det väldigt bra ut. Det ska bli intressant att se vad som händer när det regnat och med värmen som håller i sig, säger Per-Arne Persson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Torsby kommun.

– Att resultatet skulle bli så här bra, just med tanke på hur varm sommaren varit, hade jag nog aldrig vågat tro, säger Johan Hammarlund.

I rapporten kring reduktionsfisket finns också förslag om att genom bland annat skapande av bättre miljöer för gädda ge bättre förutsättningar för den naturliga balansen i sjön. Huruvida det blir aktuellt återstår att se.

Populär badplats

Det varma vädret, och självklart det faktum att den faktiskt hållits öppen, har gjort att badplatsen lockat fler besökare än någonsin. Redan i maj flockades Torsbyborna i det då gröna gräset i den lätta sluttningen ovanför bryggan och stranden.

– Den här sommaren har det blivit många turer hit, säger Larrie Henriksson som tagit med sig sönerna Elian och Anton för ett dopp i det inte särskilt svalkande vattnet.

Fler satsningar

Badplatsen har tidigare rustats upp med bland annat omklädningsrum, grillplatser och röjning såväl på land som i vatten. Felice Hedberg och dottern Wilma Ivarsson är flitiga besökare vid Sirsjön.

– Det är verkligen en fantastiskt fin badplats. Nära Torsby och väldigt välskött, säger Felice.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.