2018-03-06 14:28

2018-03-06 14:28

Vindkraftsplan ställs ut

TORSBY: Beslut innan sommaren?

Den vindkraftsplan som NWT berättade om i förra veckan ska nu ställas ut för allmänheten. Planen, där stora områden pekas ut som olämpliga för vindkraft, kan eventuellt antas innan sommaren.

Mycket av arbetet med vindkraftsplanen genomfördes 2012–2013. När vindkraftsfrågan aktualiserades på nytt, i och med bolaget wpd:s planer på att bygga flera stora vindkraftverk på Mangslidberget norr om Nyskoga, återupptogs arbetet.

Utställning

På måndagen beslutade en enig kommunstyrelse i Torsby om att ställa ut handlingarna för allmänheten under tiden 7 mars-7 maj.

– Under den tiden kan alla som har synpunkter på planen lämna in dessa till kommunen. Efter det ska synpunkterna arbetas in i förslaget, eller en ny plan tas fram. Eventuellt kan vi besluta om planen innan sommaren, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

Två alternativ

I vindbruksplanen finns två förslag kring stoppområden. I det ena alternativet ingår Nyskoga och Mangslidberget, i det andra tillåts bygget av vindkraftsparken där.

Något som fått många i Nyskoga att reagera och känna att de är på väg att exkluderas från det kulturgeografiska området Finnskogen, för vilket det finns planer om att ansöka om världsarvsstatus.

– Jag kan förstå att de känner så. Nyskogatrakten finns ju flera traditionella orts- och gårdsnamn kvar, där levde språket kvar länge och en speciell dialekt finns fortfarande. Det är viktigt att de framför de synpunkterna under utställningstiden , säger Järåsen.

Mycket av arbetet med vindkraftsplanen genomfördes 2012–2013. När vindkraftsfrågan aktualiserades på nytt, i och med bolaget wpd:s planer på att bygga flera stora vindkraftverk på Mangslidberget norr om Nyskoga, återupptogs arbetet.

Utställning

På måndagen beslutade en enig kommunstyrelse i Torsby om att ställa ut handlingarna för allmänheten under tiden 7 mars-7 maj.

– Under den tiden kan alla som har synpunkter på planen lämna in dessa till kommunen. Efter det ska synpunkterna arbetas in i förslaget, eller en ny plan tas fram. Eventuellt kan vi besluta om planen innan sommaren, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

Två alternativ

I vindbruksplanen finns två förslag kring stoppområden. I det ena alternativet ingår Nyskoga och Mangslidberget, i det andra tillåts bygget av vindkraftsparken där.

Något som fått många i Nyskoga att reagera och känna att de är på väg att exkluderas från det kulturgeografiska området Finnskogen, för vilket det finns planer om att ansöka om världsarvsstatus.

– Jag kan förstå att de känner så. Nyskogatrakten finns ju flera traditionella orts- och gårdsnamn kvar, där levde språket kvar länge och en speciell dialekt finns fortfarande. Det är viktigt att de framför de synpunkterna under utställningstiden , säger Järåsen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.