2017-11-14 18:14

2017-11-14 18:14

Protester mot vindkraftpark

NYSKOGA: Vill stoppa bygge

90 personer hade på måndagskvällen samlats till samrådsmötet om den planerade vidkraftparken på Mangslidberget i närheten av Nyskoga, fyra mil norr om Torsby. Nu ska en protestgrupp bildas med avsikt att stoppa bygget.

NWT har tidigare berättat om bolaget Wpd:s planer för att bygga en stor vindkraftpark på Mangslidberget. Bolagets målsättning är att bygga 34 vindkraftverk som kan bli 250 meter höga. Det är än så länge ett tidigt skede i processen. På måndagskvällen arrangerade bolaget ett första samrådsmöte på Mattila.

– De hade definitivt inte räknat med så stor uppslutning, säger Peter Olsson som driver konferensanläggningen Anttila i Nyskoga och som är en av en grupp som ska verka mot vindkraftsetableringen.

– Bolaget har en lång presentation av sina planer. Men något samråd blev det väl egentligen inte. Det gavs väldigt lite tid för frågor från allmänheten, säger Peter Olsson.

Någon ansökan om att få bygga vindkraftparken är ännu inte färdigställd, enligt bolagets planer ska den färdigställas och lämnas in under nästa år. Till och med 31 december tar wpd emot allmänhetens synpunkter på planerna.

– Vi har till en början bestått av en mindre kärngrupp, men vi ska nu låta fler vara med. Vi ska sammanställa synpunkter och vi ska kontakta alla politiker i Torsby kommunfullmäktige. Kommunen kan lägga in veto och stoppa bygget, säger Peter Olsson.

Det som oroar de boende i närheten av den planerade vindkraftparken är bland annat det förändrade visuella intrycket samt ljud från kraftverken.

– Många av de som flyttat hit har gjort det från tätbefolkade områden i andra länder. De har kommit hit för tystnaden och hade inte köpt hus här om de vetat om de här planerna. Risken är ju att byarna töms på folk. Dessutom vet man inte hur de lågfrekventa ljuden från vindkraftverken påverkar människor, säger Peter Olsson.

NWT har tidigare berättat om bolaget Wpd:s planer för att bygga en stor vindkraftpark på Mangslidberget. Bolagets målsättning är att bygga 34 vindkraftverk som kan bli 250 meter höga. Det är än så länge ett tidigt skede i processen. På måndagskvällen arrangerade bolaget ett första samrådsmöte på Mattila.

– De hade definitivt inte räknat med så stor uppslutning, säger Peter Olsson som driver konferensanläggningen Anttila i Nyskoga och som är en av en grupp som ska verka mot vindkraftsetableringen.

– Bolaget har en lång presentation av sina planer. Men något samråd blev det väl egentligen inte. Det gavs väldigt lite tid för frågor från allmänheten, säger Peter Olsson.

Någon ansökan om att få bygga vindkraftparken är ännu inte färdigställd, enligt bolagets planer ska den färdigställas och lämnas in under nästa år. Till och med 31 december tar wpd emot allmänhetens synpunkter på planerna.

– Vi har till en början bestått av en mindre kärngrupp, men vi ska nu låta fler vara med. Vi ska sammanställa synpunkter och vi ska kontakta alla politiker i Torsby kommunfullmäktige. Kommunen kan lägga in veto och stoppa bygget, säger Peter Olsson.

Det som oroar de boende i närheten av den planerade vindkraftparken är bland annat det förändrade visuella intrycket samt ljud från kraftverken.

– Många av de som flyttat hit har gjort det från tätbefolkade områden i andra länder. De har kommit hit för tystnaden och hade inte köpt hus här om de vetat om de här planerna. Risken är ju att byarna töms på folk. Dessutom vet man inte hur de lågfrekventa ljuden från vindkraftverken påverkar människor, säger Peter Olsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.