2017-10-08 15:46

2017-10-08 20:54

Rekordstor fiskelycka i Sirsjön

TORSBY: Över fem ton fisk fångad

Reduktionsfisket i Sirsjön är rekordbra. Aldrig tidigare har så mycket fisk fångats så kort tid i en så liten sjö. Vilket bådar gott inför kommande badsäsonger.

Sedan i onsdags har Jesper Björk Rengbrandt och Magnus Böklin som driver bolaget Klara vatten fiskat i huvudsak mört och braxen i den populära badskön Sirjsön utanför Torsby. Vid lunchtid på söndagen hade över fem ton fisk fångats i nätet.

– Sjön är liten, bara 31,5 hektar stor till ytan. Om man ser till hur många kilo fisk vi fångat per hektar och den korta tid vi varit här så är det rekord för oss, säger Jesper Björk Rengbrandt.

Fisket sker med not, vilket innebär att fisken fångas i ett lång nät som sedan krymps. Slutligen håvas fiskarna upp i båten. Större abborrar och alla gäddor släpps tillbaka i sjön. Men de har varit få till antalet. Den största gäddan som fångats vägde omkring sex kilo, de flesta vägde under kilot.

– Eftersom sikten i sjön varit väldigt dålig har gäddorna svårt att jaga, säger Johan Hammarlund i föreningen Rädda Sirsjön som tillsammans med Torsby kommun står bakom insatsen för att minska risken för giftig algblomning i sjön.

Snabbt resultat

Målsättningen med reduktionsfisket, som nu genomförts för första gången i Värmland, är att skapa en bättre balans i vattnet. Vitfisken och små abborrar äter djurplankton. Djurplankton som har en viktig funktion i att äta växtplankton och minska risken för algblomning. Stora braxen bökar också upp fosfor från sjöns botten.

– Det här kommer att ge resultat nästa sommar, säger Jesper Björk Rengbrandt.

Många vill ha fisk

En sista fiskeinsats kommer troligen att genomföras på måndagsmorgonen. Den fisk som hittills plockats upp ur sjön har hämtats av lokalbefolkningen.

– Det kommer bilar hela tiden, folk vill se hur det går och hämta med sig fisk hem, säger Johan Hammarlund.

Sedan i onsdags har Jesper Björk Rengbrandt och Magnus Böklin som driver bolaget Klara vatten fiskat i huvudsak mört och braxen i den populära badskön Sirjsön utanför Torsby. Vid lunchtid på söndagen hade över fem ton fisk fångats i nätet.

– Sjön är liten, bara 31,5 hektar stor till ytan. Om man ser till hur många kilo fisk vi fångat per hektar och den korta tid vi varit här så är det rekord för oss, säger Jesper Björk Rengbrandt.

Fisket sker med not, vilket innebär att fisken fångas i ett lång nät som sedan krymps. Slutligen håvas fiskarna upp i båten. Större abborrar och alla gäddor släpps tillbaka i sjön. Men de har varit få till antalet. Den största gäddan som fångats vägde omkring sex kilo, de flesta vägde under kilot.

– Eftersom sikten i sjön varit väldigt dålig har gäddorna svårt att jaga, säger Johan Hammarlund i föreningen Rädda Sirsjön som tillsammans med Torsby kommun står bakom insatsen för att minska risken för giftig algblomning i sjön.

Snabbt resultat

Målsättningen med reduktionsfisket, som nu genomförts för första gången i Värmland, är att skapa en bättre balans i vattnet. Vitfisken och små abborrar äter djurplankton. Djurplankton som har en viktig funktion i att äta växtplankton och minska risken för algblomning. Stora braxen bökar också upp fosfor från sjöns botten.

– Det här kommer att ge resultat nästa sommar, säger Jesper Björk Rengbrandt.

Många vill ha fisk

En sista fiskeinsats kommer troligen att genomföras på måndagsmorgonen. Den fisk som hittills plockats upp ur sjön har hämtats av lokalbefolkningen.

– Det kommer bilar hela tiden, folk vill se hur det går och hämta med sig fisk hem, säger Johan Hammarlund.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.