2017-09-13 15:40

2017-09-13 15:40

Sjubarnspappa efterlyser "nattis"

TORSBY: Behovsutredning kan komma

Per-Anders Larsson jobbar nätter. Varannan vecka ska hans sju barn bo hos honom. Vilket i praktiken är omöjligt eftersom det saknas barnomsorg nattetid i Torsby kommun.

Ensamstående sjubarnspappan Per-Anders Larsson jobbar som behandlingspersonal på ett boende för personer med psykiska sjukdomar i Sunne. Han jobbar nätter.

– Lyckligtvis är jag och barnens mamma vänner så hon ställer upp och har dem hos sig när jag jobbar. Men det är ju inte optimalt, att jag hela tiden behöver hennes hjälp när det är mina veckor med barnen är inte bra, säger Per-Anders Larsson.

Barnen är 1, 2, 4, 6, 7, 9 och 11 år gamla.

– Jag har inte råd att gå ned i tid och jag har inte ett så stort kontaktnät att jag kan få barnpassning på annat sätt. Det är ju inte enkelt för någon att ta hand om så många barn och det är heller inte många som har utrymme för dem, säger Per-Anders.

Fler efterfrågar

I hopp om att få barnomsorg nattetid kontaktade han kommunen. Där fick han svaret att det inte fanns något så kallat nattis eftersom det inte fanns något behov. Per-Anders gjorde då ett inlägg på facebook för att se om det verkligen stämde att det inte fanns andra i liknande situation som behövde barnomsorg vissa nätter.

– Det kom snabbt svar från andra som också ville ha nattis. Jag vet att de gjorde en undersökning om behovet av nattis för några år sedan. Men behovet kan ju förändras. Det föds hela tiden nya barn och deras föräldrar kanske behöver nattis.

– Jag tycker att de med jämna mellanrum borde undersöka behovet, säger Per-Anders Larsson.

Behovsutredning?

Peter Jonsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden är en av de personer som Per-Anders Larsson kontaktat.

– Det jag sa till Per-Anders är att han gärna får göra en skrivelse till nämnden, på så vis får vi anledning att ta upp frågan. De senaste tio åren är det ingen som hört av sig med efterfrågan på nattis. Men det kan absolut vara läge att göra en undersökning av behovet, sedan måste man självklart ställa det mot kostnaderna, säger Peter Jonsson.

I Torsby arbetar många inom vården, på såväl sjukhuset som i kommunens regi. I bägge fall är även helgjobb vanligt förekommande.

– Att i så fall även analysera behovet av helgbarnomsorg går lite hand i hand, säger Peter Jonsson.

Ensamstående sjubarnspappan Per-Anders Larsson jobbar som behandlingspersonal på ett boende för personer med psykiska sjukdomar i Sunne. Han jobbar nätter.

– Lyckligtvis är jag och barnens mamma vänner så hon ställer upp och har dem hos sig när jag jobbar. Men det är ju inte optimalt, att jag hela tiden behöver hennes hjälp när det är mina veckor med barnen är inte bra, säger Per-Anders Larsson.

Barnen är 1, 2, 4, 6, 7, 9 och 11 år gamla.

– Jag har inte råd att gå ned i tid och jag har inte ett så stort kontaktnät att jag kan få barnpassning på annat sätt. Det är ju inte enkelt för någon att ta hand om så många barn och det är heller inte många som har utrymme för dem, säger Per-Anders.

Fler efterfrågar

I hopp om att få barnomsorg nattetid kontaktade han kommunen. Där fick han svaret att det inte fanns något så kallat nattis eftersom det inte fanns något behov. Per-Anders gjorde då ett inlägg på facebook för att se om det verkligen stämde att det inte fanns andra i liknande situation som behövde barnomsorg vissa nätter.

– Det kom snabbt svar från andra som också ville ha nattis. Jag vet att de gjorde en undersökning om behovet av nattis för några år sedan. Men behovet kan ju förändras. Det föds hela tiden nya barn och deras föräldrar kanske behöver nattis.

– Jag tycker att de med jämna mellanrum borde undersöka behovet, säger Per-Anders Larsson.

Behovsutredning?

Peter Jonsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden är en av de personer som Per-Anders Larsson kontaktat.

– Det jag sa till Per-Anders är att han gärna får göra en skrivelse till nämnden, på så vis får vi anledning att ta upp frågan. De senaste tio åren är det ingen som hört av sig med efterfrågan på nattis. Men det kan absolut vara läge att göra en undersökning av behovet, sedan måste man självklart ställa det mot kostnaderna, säger Peter Jonsson.

I Torsby arbetar många inom vården, på såväl sjukhuset som i kommunens regi. I bägge fall är även helgjobb vanligt förekommande.

– Att i så fall även analysera behovet av helgbarnomsorg går lite hand i hand, säger Peter Jonsson.