2017-04-15 06:00

2017-04-15 06:00

Ny stor handelssatsning

TORSBY: Ica Toria bygger om och bygger ut för 25 miljoner kronor

Toria i Torsby har än en gång bäst kundbetyg av alla Ica-butiker i Sverige. Nu ska de bli ännu bättre. Butiken ska byggas om och byggas ut för 25 miljoner kronor.
– Det blir i princip en ny butik, säger butikschef Jakob Walfridson.

Toriabutiken har byggts ut flera gånger tidigare. Senaste byggnationen 2012 då personalutrymmena växte, själva butiken fick sin senaste utvidgning 2010. Nu är det alltså dags igen.

– Vi har planerat för det här i ungefär ett års tid och i nästa vecka börjar grävarbetena, i slutet av november ska allt vara klart, berättar Jakob Walfridson.

Det som byggs till är bland annat en ny och betydligt tydligare entré. Dessutom ska personalutrymmen såsom omklädningsrum, lunchrum och kontor bli större. Men även butiksytan blir större.

– Lokalen som var Allsports butik kommer att byggas om till förbutik med café. Panten flyttas till ett eget utrymme. Vi gör en ny blomavdelning, frukt och grönt blir dubbelt så stort, säger Jakob Walfridson.

Alla kylar och frysar ska bytas ut. Även kassalinjen ska ersättas och flyttas. Dessutom får butiken självscanning.

– Vi vill erbjuda kunderna den möjligheten. Vi tror att många kommer att uppskatta det här, men andra vill säkert fortsätta att betala i den vanliga kassan. De första åren lär det här knappast bli någon effektivisering, snarare tvärtom. Möjligen kan vi på sikt ha färre personal i kassan, men det är inte huvudsyftet.

Charken ska också byggas om och få ett kök där butiken kan laga mat av råvaror som är på väg att gå ut ur datum och därmed riskerar att kasseras. Maten ska sedan säljas varm eller kyld i matlådor. En nyhet blir också en fiskdisk med försäljning av färsk fisk och skaldjur.

– I den senaste kundundersökningen var det färsk fisk och skaldjur som flest kunder önskade, så då bestämde vi oss för att satsa på det när vi nu bygger. Den var inte med i ursprungsplanerna.

Kundundersökningen som butikschefen hänvisar till genomförs på samtliga Ica butiker med konceptet Kvantum eller Maxi, samt på de flesta Supermarket (vissa gör en mindre omfattande undersökning). Torsbybutiken har för andra året i rad rankats som bäst i landet av kunderna.

– Det är tack vare den duktiga personalen. Vi har en god stämning och trivs ihop. Jag är otroligt nöjd och stolt över att ha så bra medarbetare. Men vi kan inte stå stilla, för att fortsatt ha många nöjda kunder måste vi utveckla butiken och det gör vi nu. Det blir ett intensivt och spännande år! Säger Jakob Walfridson.

Under sensommaren och hösten får butiken en tillfällig entré och det kan bli lite rörigt under ombyggnationerna.

– Målsättningen är att skapa en butik som liksom nu kombinerar det hemtrevliga från en lanthandel med fördelarna i en stor butik, säger Jakob Walfridson.

Toriabutiken har byggts ut flera gånger tidigare. Senaste byggnationen 2012 då personalutrymmena växte, själva butiken fick sin senaste utvidgning 2010. Nu är det alltså dags igen.

– Vi har planerat för det här i ungefär ett års tid och i nästa vecka börjar grävarbetena, i slutet av november ska allt vara klart, berättar Jakob Walfridson.

Det som byggs till är bland annat en ny och betydligt tydligare entré. Dessutom ska personalutrymmen såsom omklädningsrum, lunchrum och kontor bli större. Men även butiksytan blir större.

– Lokalen som var Allsports butik kommer att byggas om till förbutik med café. Panten flyttas till ett eget utrymme. Vi gör en ny blomavdelning, frukt och grönt blir dubbelt så stort, säger Jakob Walfridson.

Alla kylar och frysar ska bytas ut. Även kassalinjen ska ersättas och flyttas. Dessutom får butiken självscanning.

– Vi vill erbjuda kunderna den möjligheten. Vi tror att många kommer att uppskatta det här, men andra vill säkert fortsätta att betala i den vanliga kassan. De första åren lär det här knappast bli någon effektivisering, snarare tvärtom. Möjligen kan vi på sikt ha färre personal i kassan, men det är inte huvudsyftet.

Charken ska också byggas om och få ett kök där butiken kan laga mat av råvaror som är på väg att gå ut ur datum och därmed riskerar att kasseras. Maten ska sedan säljas varm eller kyld i matlådor. En nyhet blir också en fiskdisk med försäljning av färsk fisk och skaldjur.

– I den senaste kundundersökningen var det färsk fisk och skaldjur som flest kunder önskade, så då bestämde vi oss för att satsa på det när vi nu bygger. Den var inte med i ursprungsplanerna.

Kundundersökningen som butikschefen hänvisar till genomförs på samtliga Ica butiker med konceptet Kvantum eller Maxi, samt på de flesta Supermarket (vissa gör en mindre omfattande undersökning). Torsbybutiken har för andra året i rad rankats som bäst i landet av kunderna.

– Det är tack vare den duktiga personalen. Vi har en god stämning och trivs ihop. Jag är otroligt nöjd och stolt över att ha så bra medarbetare. Men vi kan inte stå stilla, för att fortsatt ha många nöjda kunder måste vi utveckla butiken och det gör vi nu. Det blir ett intensivt och spännande år! Säger Jakob Walfridson.

Under sensommaren och hösten får butiken en tillfällig entré och det kan bli lite rörigt under ombyggnationerna.

– Målsättningen är att skapa en butik som liksom nu kombinerar det hemtrevliga från en lanthandel med fördelarna i en stor butik, säger Jakob Walfridson.