2017-04-12 06:00

2017-04-12 06:00

Kreativa UF-företagare

TORSBY: Dans och teater om psykisk ohälsa

Ett brinnande intresse för dans och teater samt en stark vilja att informera och sprida kunskap om psykisk ohälsa blev grunden för ett vinnande UF-företag.
Anna Skol Niklasson och Victoria Hjerpe Östlind hoppas på framgångar även under SM i ung företagsamhet.

Företaget heter Mindcare Anna och Victoria går det sista året på Stjerneskolan i Torsby.

– Vi har bägge kommit i kontakt med psykisk ohälsa, det handlar om familj och vänner, och ville försöka göra en förändring. Dans och teater är det vi kan bäst så det fick bli verktyget, säger Victoria Hjerpe Östlind.

– Mer information kan göra det mer accepterat att lida av psykisk ohälsa. Den som är sjuk ska inte behöva känna press och må dåligt över att den är sjuk, det gör det bara värre. Man måste kunna vara öppen och få stöd, säger Anna Skol Niklasson.

Ung målgrupp

Föreställningen vänder sig till ungdomar och Stjerneskolan, Frykenskolan och Södra Viken har visat intresse eller beslutat om att köpa in den.

– Det har varit svårt att sälja in konceptet. Dans och teater kan kännas udda för en del och lägger man till psykisk ohälsa så.. Men vi har ändå fått väldigt bra respons, dock är det svårt för rektorer att själva fatta beslut om sådana här saker, så det är inte lätt att komma till avslut, säger Anna Skol Niklasson.

8–9 maj deltar Anna och Victoria i SM i ung företagsamhet i Stockholm. Deras företag tävlar i kategorin hållbart företagande.

– Vårt företag fokuserar på social hållbarhet, att bidra till att lösa samhällsproblem. Jag tror att vi har en unik idé och förhoppningsvis kan vi presentera den på ett bra sätt under mässan, säger Victoria Hjerpe Östlind.

Företaget heter Mindcare Anna och Victoria går det sista året på Stjerneskolan i Torsby.

– Vi har bägge kommit i kontakt med psykisk ohälsa, det handlar om familj och vänner, och ville försöka göra en förändring. Dans och teater är det vi kan bäst så det fick bli verktyget, säger Victoria Hjerpe Östlind.

– Mer information kan göra det mer accepterat att lida av psykisk ohälsa. Den som är sjuk ska inte behöva känna press och må dåligt över att den är sjuk, det gör det bara värre. Man måste kunna vara öppen och få stöd, säger Anna Skol Niklasson.

Ung målgrupp

Föreställningen vänder sig till ungdomar och Stjerneskolan, Frykenskolan och Södra Viken har visat intresse eller beslutat om att köpa in den.

– Det har varit svårt att sälja in konceptet. Dans och teater kan kännas udda för en del och lägger man till psykisk ohälsa så.. Men vi har ändå fått väldigt bra respons, dock är det svårt för rektorer att själva fatta beslut om sådana här saker, så det är inte lätt att komma till avslut, säger Anna Skol Niklasson.

8–9 maj deltar Anna och Victoria i SM i ung företagsamhet i Stockholm. Deras företag tävlar i kategorin hållbart företagande.

– Vårt företag fokuserar på social hållbarhet, att bidra till att lösa samhällsproblem. Jag tror att vi har en unik idé och förhoppningsvis kan vi presentera den på ett bra sätt under mässan, säger Victoria Hjerpe Östlind.